Charlie Hebdo’dan Hz. Muhammed karikatürlerini yeniden yayınlama kararı

Yayın tarihi: 2 Eylül 2020 Çarşamba 11:20 am - Güncelleme: 2 Eylül 2020 Çarşamba 11:20 am

Fransa‘da yayımlanan mizah dergisi Charlie Hebdo, tartışmalara neden olan Hz. Muhammed’in karikatürlerini, 2015‘te dergiyi hedef alan saldırıyla ilgili bugün başlayacak davayla aynı gün tekrar yayımlama kararı aldı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yeniden yayımlama kararı hakkında yargıya varmanın ‘kendi vazifesi olmadığını’ belirterek, ifade özgürlüğüne vurgu yaptı. Derginin yayın yönetmeni Laurent “Riss” Sourisseau, son sayıda kaleme aldığı başyazıda, “Asla diz çökmeyeceğiz, asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

2015 yılında düzenlenen Charlie Hebdo saldırısıyla ilgili dava bugün Paris’te başlıyor.

Hz. Muhammed karikatürleri sonrasında 2015 yılında İslamcı militanların saldırısına uğrayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun, saldırganlara yardım etmekle suçlanan 14 zanlının yargılanacağı davadan önce tam da saldırıya gerekçe olarak gösterilen karikatürleri yeniden yayımlama kararı almasının yankıları sürüyor.

MACRON: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİBİZ

Lübnan’a yaptığı ziyaret sırasında konuyla ilgili fikri sorulan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Gazetecilerin ya da haber merkezlerinin editöryal seçimleri hakkında yargıya varmak bir cumhuriyetin başkanının vazifesi değildir, asla. Çünkü biz ifade özgürlüğüne sahibiz” dedi.

Macron ayrıca birbirine nezaket ve saygı göstermenin, ‘nefret diyalogundan’ kaçınmanın Fransız vatandaşlarının görevi olduğunu da ekledi.

DAVA

Davada yargılanan 14 kişi, 7 Ocak 2015’te radikal İslamcı Cherif ve Said Kuaşi kardeşlerin Paris’teki Charlie Hebdo binasına girerek etrafa ateş açması ile başlayan olaylarda onlara yardım etmekle suçlanıyor. Saldırıda Cherif ve Said Kuaşi kardeşler, 12 kişiyi öldürmüştü. Daha sonra firar eden kardeşler iki gün Paris’te korku estirmiş, özel komando ekiplerinin yerlerini tespit etmesi sonrasında çıkan çatışmada öldürülmüşlerdi.

Saldırıyı izleyen 8 ve 9 Ocak tarihlerinde ise Kuaşi kardeşlerin arkadaşı olduğu iddia edilen Amedy Coulibaly, Paris’te silahsız bir polisi öldürmüş, bir Yahudi marketindeki rehin alma olayında da dört kişiyi vurarak öldürmüştü. Coulibaly akabinde polisle çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti.

ÜÇ SANIĞIN ÖLDÜĞÜNDEN YOLA ÇIKILIYOR

Fransız istihbarat birimleri, Paris’te yargılanan 14 sanıktan üçünün Suriye ve Irak’ta hayatını kaybettiğinden yola çıkıyor, ancak bu sanıklar hakkındaki uluslararası yakalama kararının hâlâ geçerli olduğu bildiriliyor.

Davaya, aralarında saldırılarda hayatını kaybeden toplam 17 kişinin yakınlarının da bulunduğu yaklaşık 200 kişi de müdahil olarak katılıyor.

Fransa’da davaya ilginin büyük olduğu aktarılıyor ve yargılamayla hem Kuaşi kardeşlere hem de saldırının arka planına dair soruların yanıtlanması beklentisinin yüksek olduğu haber veriliyor. Charlie Hebdo’ya yönelik saldırının arkasında El Kaide’nin Yemen ayağı ile IŞİD’in olduğu tahmin ediliyor.

BAŞ SANIK ALİ RIZA POLAT

Davanın ana sanığı Türkiye kökenli Fransa vatandaşı Ali Rıza Polat. 35 yaşındaki sanık hakkında müebbet hapis isteniyor. Savcılığın iddianamesine göre Polat, olayların hazırlık aşamasının her adımında önemli ve kilit rol oynadı ve silahları da temin etti. Polat, 2015 yılında Suriye’ye kaçmak isterken yakalandı.

İddianameye göre, Belçika’da diğer bir Türkiye kökenli sanık olan Metin Karasular’ın evinde de saldırıda kullanılan silahlarla ilgili bir liste bulundu.

Ömür boyu hapis istemiyle yargılanan ve öldüğü tahmin edilen Muhammed Belhouchine’e yönelik yargılama ise daha çok sembolik öneme sahip. Belhouchine, Paris’te 8 ve 9 Ocak 2015’teki saldırıları düzenleyen Coulibaly’nin radikalleşmesinden sorumlu tutuluyor. Belhouchine’in Coulibaly’nin IŞİD ile bağlantı kurmasını sağladığı iddia ediliyor.

Diğer sanıkların çoğu da terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılanıyor ve haklarında 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İslam karikatürleri de yayınlayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo provokatif mizah çizgisi nedeni ile sık sık tehditlerin hedefi olmuştu.