Cezaevindeki sınır dışı edilecek Suriyeli ve Afganları bırakmışlar

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2023 Salı 8:40 am - Güncelleme: 15 Ağustos 2023 Salı 8:40 am

Gazeteci İsmail Saymaz, Tekirdağ F ve T tipi cezaevlerinde kalan çoğunluğu Afgan ve Suriyelilerden oluşan suçluların aftan yararlanarak çıkarıldığı, ve ülkelerine gönderilecek olaların polise teslim edilmeden salındığını yazdı.

Sözcü Gazetesi yazarı İsmail Saymaz bugünkü yazısında elindeki çoğunluğu Suriyeli ve Afganlardan oluşan, aralarında cinayet, cinsel saldırı, çocuk istismarı gibi suçlardan cezaevinde yatan suçluların  örtülü af kapsamında, Göç İdaresi’nin ‘Suriyelilerin ya gönüllü şekilde ülkelerine gönderileceği ya da gözetim merkezinde tutulacağı, diğer yabancıların ise sınır dışı edileceği’ kararına rağmen serbest bırakıldığını yazdı.

Saymaz, elinde Tekirdağ F ve T tipi cezaevlerinde kalan, tamamı yabancı uyruklulardan oluşan 803 kişilik hükümlü ve tutuklu listesi olduğunu bildirdi ve o listedeki bazı isimleri paylaştı:

“Ahmed Enis: Suriyeli. 24 yaşında. Cinayet.

Ammar Almustafa: Suriyeli. 25 yaşında. 12 yaşından küçük çocuğun cinsel istismarı.

Ahmed Mohamed Omar Atbuli: Libyalı. 26 yaşında. Yağma. 

Ali Akbar Ahmedi: İranlı. 65 yaşında. Uyuşturucu kaçakçılığı.

Anvar Roziyev: Türkmen. 35 yaşında. Cinsel saldırı.

Dost Muhammed Kurban: Afgan. 25 yaşında. Cinayet.

Elsever Musayev: Azeri. 42 yaşında. Cinayet.

Giorgi Sagereisuvili: Gürcü. 32 yaşında. Kasten yaralama.

Hüseyin Rizayi: Afgan. 28 yaşında. Çocuk öldürmek.

Jose Antonio Roque Ramos: Honduras. 37 yaşında. Parada sahtecilik.

Kashif Mighiana: Pakistan. 38 yaşında. Çocuk istismarı.

Maksym Dziatko: Ukranyalı. 26 yaşında. İnsan kaçakçılığı.

Mohamed Hoey: Suriyeli. 23 yaşında. 12 yaşından küçük çocuğu istismar.”

Saymaz, çoğunluğu Suriye, Afganistan, Pakistan, Afrika, Rusya ve Orta Asya kökenli sığınmacılardan ve kaçaklardan oluşan suçluların işlediği suçlar arasında cinayet, cinsel saldırı, çocuk istismarı, yaralama, yağma, insan kaçakçılığı olduğunu bildirdi.

Bu yabancılardan bazıları 2020 yılında çıkan Covid izni kapsamında denetimli serbestlikten yararlandı. Bazıları ise 31 Temmuz’a kadar Tekirdağ Cezaevi’ndeydi.

Saymaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Örtülü aftan yararlandılar

AK Parti, Covid izni 31 Temmuz’da dolacağı için örtülü af çıkardı.

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’a eklenen Geçici 10. Madde ile iki gruba özel düzenleme yapıldı.

Buna göre:

Covid iznindeki hükümlüler yatacakları süre beş yıldan az ise koşullu salıverme tarihine kadar denetimli serbestlikten yararlanıyor. Cezaevine dönmeyecekler.

Cezaevindekiler de devlete karşı işlenmiş suçlar ile silahlı örgüt ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki eylemler hariç, hapis cezası 10 yıldan az ise açık cezaevlerine ayrılmalarına üç yıldan az süre kalırsa açığa geçebilecek.

Bu aftan katiller, tecavüzcüler, uyuşturucu satıcıları, mafya üyeleri ve hırsızlar yararlandı. Yalnızca Türkler değil, yabancılar da…

Göç İdaresi: Bırakmayın

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Temmuz’da Göç İdaresi Başkanlığı’na yazı yazarak, 803 yabancı için nasıl bir işlem yapılması gerektiğini sordu.

Göç İdaresi’nin yanıtı affın yürürlüğe girdiği 31 Temmuz’da ulaştı.

Yanıtta, Yabancıların bırakılmaması, koşullu salıverme tarihinde ya da infaz süresi bitince polise teslim edilmeleri gerektiği ifade edildi. Göç İdaresi’ne getirilecek olan yabancılardan Suriyelilerin ya gönüllü şekilde ülkelerine gönderileceği ya da gözetim merkezinde tutulacağı, diğer yabancıların ise sınır dışı edileceği vurgulandı.

Yazı şu şekilde:

“Suriye uyruklu yabancıların işlemiş olduğu suç/suçlar göz önüne bulundurularak… sınır dışı edilmesi gereken yabancılardan oldukları, kaçma ve kaybolma ihtimali sebebiyle serbest bırakılmamaları ve koşullu salıvermeden yararlanmamaları veya cezalarının infazını tamamladıktan sonra… kolluk kuvvetine teslim edilmeleri, … gerekli evrakları tanzim edildikten sonra İl Göç İdaresi Müdürlüğümüze teslim edilerek, gözetim altına alınmaları ve gönüllü olmaları halinde ülkelerine geri dönüşlerinin sağlanması aksi takdirde üçüncü bir ülkeye gönderilmek üzere idari gözetimlerinin devam edilmesinin uygun olacağı…”

Diğer yabancıların aynı prosedür izlendikten sonra sınır dışı edileceği bildirildi.

Polise teslim etmediler

Peki, Göç İdaresi’nin uyarısına uyuldu mu?

Ne gezer!

Bir bölümü zaten Covid izni kapsamında denetimli serbestlikten yararlandığı için, ülkelerine gönderilmeleri gerekirken özgürlüğüne kavuştu ve aramızda yaşıyorlar.

Asıl skandala gelelim.

İddiaya göre…

31 Temmuz itibariyle cezaevinde bulunanlar polise verilmeden salıverildi.

Her an bir suça karışabilirler.

Bu yabancılardan yalnızca Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne başvuran olursa yakalanabiliyor.

Diğerlerini ara ki bulasın!

Bir kamu görevlisi şu bilgiyi veriyor:

“Tahliye olan yabancı suçluya polise teslim edilmeden Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne gitmesi söyleniyor. Lakin deport edileceğini bilenler denetime gelmeden kaçak yaşamaya devam ediyor. Gelenleri biz teslim ediyoruz?”