Cezaevinde ölen muhalif Navalni’nin annesine “gizlice gömün” tehdidi

Yayın tarihi: 23 Şubat 2024 Cuma 10:46 am - Güncelleme: 23 Şubat 2024 Cuma 10:48 am

Rusya’nın önde gelen muhalifi Navalni‘nin ölümünün üstünden bir hafta geçmesine rağmen naaşı ailesine teslim edilmedi. Annesi yaptığı açıklamada  oğlunu gördüğünü ancak yetkililerin cenazenin gizli saklı kaldırılması için tehdit edildiğini söyledi.

Rusya’nın en tanındık muhalifi Aleksey Navalni geçen hafta cuma günü Rusya’nın en uzak köşesindeki cezaevinde hayatını kaybetmişti. Ölümünün üstünden bir hafta geçmesine rağmen naaşı  ailesine teslim edilmedi. Rus hükümeti cesedin 14 gün gözetim altında kalacağını söyledi.

ANNESİ VİDEO YAYINLADI

Navalni’nin Rusya’da yaşayan annesi oradan oraya oğlunun cesedini ararken perşembe günü yayınladığı bir videoda oğlunun cesedini sonunda gördüğünü anlattı. Navalni’nin annesi Lyudmila Navalnaya oğlunun aralık ayından beri tutulduğu hapishanenin yakınlarında Sibirya kasabası Salehard’daki morgda çarşamba günü cesedi gördüğünü söyledi. 69 yaşındaki Navalnaya oğlunun YouTube kanalında yayınlanan videoda “Yasalara göre Aleksey’in cesedini bana hemen vermeleri gerekirdi ama hâlâ alamadım. Üstüne bir de şantaj yapıyor, Aleksey’in nereye, ne zaman ve nasıl gömüleceğine dair şartlar koşuyorlar. Beni bir mezarın kenarına götürüp ‘Oğlunuz burada yatıyor’ demek istiyorlar. Bunu kabul etmiyorum. Aleksey’e değer veren sizlerin ona veda etme şansı olsun istiyorum” dedi.

Biden: Şüphesiz ki Putin, Navalny’nin ölümünden sorumludur

”BENİ TEHDİT ETMEYE BAŞLADILAR”

“Bu videoyu kaydediyorum, çünkü beni de tehdit etmeye başladılar. Gözlerimin içine baka baka, cenaze töreninin gizli yapılmasını kabul etmezsem oğlumun cesedine bir şey yapacaklarını söylüyorlar” diyen Navalnaya, Voropayev adlı bir yetkilinin “Zaman aleyhinize işliyor. Ceset çürüyor” dediğini iddia etti.

Oğlunun nasıl öldüğünü araştıran Rus Soruşturma Komitesi’nin cesedin “doğru düzgün vedalaşamadan gizli saklı gömülmesini” istediğini iddia eden Navalnaya yetkililerin ölüm nedenini zaten bildiğini, ellerinde yasal sağlık belge olduğunu, yapılacak tek şeyin ölüm belgesini imzalamak olduğunu söylediğini aktardı.

”SÖYLEDİKLERİNİ GÖRMEDİM”

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov CNN International’dan Matthew Chance’e yaptığı açıklamada Navalni’nin annesinin oğlunun cesedi ve yetkililerle yaşadığını iddia ettiği sorunlar konusundaki açıklamasını görmediğini söyledi. Peskov “Ne yazık ki söylediklerini görmedim. O yüzden bu konuyla ilgili yorum yapamam” dedi ve “Kremlin Rusya için büyük önem taşıyan farklı konularla ilgileniyor” dedi.

Tutuklu Rus muhalif Navalny cezaevinde hayatını kaybetti

Muhalif Navalni’nin kayıp cesedi bulundu

Kaynak: TELE1