Cezaevinde ölen KHK’li Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölüm sebebi nedir?

Yayın tarihi: 15 Ekim 2020 Perşembe 2:03 pm - Güncelleme: 15 Ekim 2020 Perşembe 2:04 pm

Gümüşhane Cezaevi’nde tutulduğu hücrede ölen KHK’li polis Mustafa Kabakçıoğlu Meclis gündemine taşındı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile polislik görevinden ihraç edilen ve dört yıldır tutuklu bulunan Mustafa Kabakçıoğlu 29 Ağustos 2020 tarihinde Gümüşhane Cezaevi’nde öldü. Kabakçıoğlu’nun karantina hücresinde plastik sandalye üzerinde vefat ettiğini gösteren fotoğrafın ortaya çıkması tartışma başlattı. Bunun üzerine açıklama yayınlayan Gümüşhane Başsavcılığı, Kabakçıoğlu’nun hastaneye gitmeyi reddetiğini öne sürdü. Konu Meclis gündemine de taşındı.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Kabakçıoğlu’nun ailesinin suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Karaca, “Kabakçıoğlu ölümü, cezaevinde pandemi koşullarının insan onuruna yakışır şekilde olmadığı izlenimini gözler önüne sermektedir” dedi.

‘MUSTAFA KABAKÇIOĞLU’NUN ÖLÜM SEBEBİ NEDİR?’

Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler arasında kaç ağır hastanın bulunduğunu, 2020 yılında kaç tutuklu ve hükümlünün cezaevlerinde hayatını kaybettiğini soran Karaca’nın diğer yanıt bekleyen soruları ise şu şekilde sıralandı:

-Hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlülerin illere /cezaevlerine göre dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir?

-Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler arasında kaç ağır hasta bulunmaktadır?

-Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler arasında kaç kronik hasta bulunmaktadır?

-Hayatını kaybeden Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölüm sebebi nedir?

-Kamuoyuna yansıyan fotoğrafları göz önünde bulundurulduğunda, ölü olarak bulunduğunda sandalyede oturur halde olmasının sebebi ve gerekçesi nedir?

-Mustafa Kabakçıoğlu’nun herhangi bir kronik hastalığı var mıdır?

-Gardiyan ya da görevlilerin ihmali söz konusu mudur? Hastane yerine tek kişilik hücreye konulmasının gerekçesi nedir? İhmal ya da kusuru olduğu düşünülen görevliler hakkında bir işlem başlatılmış mıdır?

-Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının 14 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamaya göre Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölümü 29 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşmiştir. Aradan geçen zamanda açıklama yapılmamasının nedeni nedir?

‘ADALET BAKANI NEDEN SESSİZ KALMAKTA’

-Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının 14 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamaya göre Mustafa Kabakçıoğlu’nun 20 Ağustos, 24 Ağustos ve 27 Ağustosta rahatsızlığını bild-irmiştir. 7 gün içinde üç kere rahatsızlanan ve durumunun kötü olduğu anlaşılan Kabakçıoğlu’nu neden tek kişilik odada tutulmuştur?

-Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasında Kabakçıoğlu’nun rahatsızlandığın-da hastaneye gitmek istemediği belirtilmiş ve sadece 27 Ağustosta gitmeyi reddettiğine dair tutanak tutulduğu belirtilmiştir. 20 Ağustos ve 24 Ağustos’ta hastaneye gitmeyi reddetmesine dair kanıtlar nelerdir? Ayrıca 27 Ağustos’ta Kabakçıoğlu’nun hastaneye gitmeyi reddetmesi üzerine tutulan tutanak kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

-Cezaevlerinde tek kişilik odada ölü olarak bulunan tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?

-Adalet Bakanlığı, pandemide cezaevlerinde yaşananlara dair neden “sessiz” kalmakta, temmuz ayından bu yana verileri kamuoyuyla neden paylaşmamaktadır?