Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden cezaevlerindeki işkence iddialarına yanıt

Yayın tarihi: 18 Nisan 2022 Pazartesi 6:45 pm - Güncelleme: 18 Nisan 2022 Pazartesi 6:45 pm

Silivri Cezaevi’nde canına kıydığı ve daha sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği söylenen Ferhan Yılmaz’ın yoğun bakımdaki görüntüleri sonrası başka cezaevlerinden de hak ihlalleri yapıldığı iddiaları gelmiş ve bunlar basına yansımıştı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü iddiaları hak ihlali iddialarını reddederek, Türkiye’deki tüm ceza infaz kurumlarında yürütülen uygulama, iş ve işlemlerin Anayasa ve kanunların çizdiği çerçevede yürütüldüğünü savundu.

Silivri Cezaevi’nde şipheli bir şekilde hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Cezaevi idaresinin “kalp krizi” sonrası hayatını kaybettiğini açıklaması sonrası Ferhan Yılmaz’ın yoğun bakımdaki görüntüleri paylaşılmış ve işkence yapıldığı ile ilgili iddialar güçlük kazanmıştı.

Cezaevlerinde hak ihlalleri ve işkenceler hakkındaki iddiaların kamuoyunda ses getirmesinin ardından basında da çeşitli yerlerden haberler paylaşıldı.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ise “Cezaevlerinde işkence ve kötü muamele iddiaları” başlığıyla yayınlanan haberlerin manipülatif, karalayıcı ve algı oluşturmaya yönelik olduğunu savunarak hak ihlali iddialarını tamamen reddetti..

Kurumun internet sitesinde yer verilen açıklamada, “Cezaevlerinde işkence ve kötü muamele iddiaları” başlığıyla bir haber yayımlandığı, haberin içeriğinde “suç duyurularının takipsiz kaldığının” iddia edildiği anımsatıldı.

“İDDİALAR ALGI OLUŞTURMAYA YÖNELİK”

Söz konusu iddiaların manipülatif, karalayıcı ve algı oluşturmaya yönelik olduğu öne sürülen açıklamada, Türkiye’deki tüm ceza infaz kurumlarında yürütülen uygulama, iş ve işlemlerin Anayasa ve kanunların çizdiği çerçevede olduğu, ayrıca uluslararası standartların üzerinde, insan haklarına saygılı ve modern infaz sistemiyle uyumlu şekilde yürütüldüğü savunuldu.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“DW’nin ülkemizde bağımsız kurum ve kuruluşlar tarafından sürekli denetlenen ceza ve infaz kurumları ile ilgili yalan ve algıya yönelik haberler üretmek yerine, kendi ülkesindeki cezaevlerinde yaşanan ve birçok medya organına yansıyan şiddet, kötü muamele, tecavüz ve intihar olaylarını araştırıp haber yapmasında fayda olduğu düşünülmektedir. DW’nin genel yayın politikasının ülkemiz kurumlarını yıpratmaya yönelik olduğu bilinmekte olup söz konusu haber de subjektif değerlendirmeler içermekte, basının tarafsızlığı ilkesine gölge düşürecek niteliktedir. DW, olumsuz algı oluşturmaya ve ceza ve infaz kurumlarımızı karalamaya yönelik haberlerine bir yenisini daha eklemiş olup bu tür haberlere itibar edilmemelidir.”

Ferhan Yılmaz’ın ağabeyinden önemli iddialar