Çevreci köpek Raven sahibi ile plastik atık avında

Yayın tarihi: 2 Nisan 2022 Cumartesi 6:00 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2022 Cumartesi 6:00 pm

Raven isimli Alman kurdu cinsi köpek, Ürdünlü sahibi Musab Subuh ile plastik atıkların peşinde İstanbul sokaklarını geziyor.

İstanbul’da yaşayan Gazeteci Musab Subuh, 2 yaşındaki Alman kurdu cinsi köpeği Raven’e, yaklaşık 1 sene önce plastik toplama eğitimi vermeye başladı.

İlk başta, evde plastik şişelerle, plastiğin çöpe atılması konusunda köpeğine minik eğitimler veren Subuh, su içmeyi çok seven köpeği için topladığı her plastik şişe sonrasında bir ödül verdi.

Evdeki eğitim sırasında terlik, yastık veya oyuncak gibi yabancı nesneler arasından plastik şişeyi seçen Raven, aynı başarıyı sokakta da göstermeye başladı.

Raven, park, bahçe, sokak ve caddelerde plastikleri toplayıp sahibine götürerek o plastiklerin çöpe atılmasını sağlıyor.

NEŞE İLE GETİRİYOR

Köpeğine verdiği eğitimle ilgili AA muhabirine konuşan Musab Subuh, sokaklara atılan plastiklerin çöpe atılması ve geri dönüşüme kazandırılması konusundaki hassasiyetini köpeği Raven’e de öğretmesi gerektiğini düşünerek başladığı eğitimlerden olumlu ve başarılı sonuç aldığı için mutlu olduğunu anlattı.

CHP’li vekil Adana’nın yok denilen plastik çöplerini görüntüledi

Raven ile sokaklarda gezerken, bir köpeğin bile plastik topladığını gören insanlara farkındalık edinmeleri konusunda mesaj vermek istediğini aktaran Subuh, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İnsanlara aslında ‘Elinizdeki plastik çöpleri yere atacağınıza, iki dakika daha bekleyin ve çöpe atın.’ mesajını veriyoruz. Temel amacım, ‘Bir köpek bile…’ şeklinde tabir edilen bir hayvanın hassasiyetle bu plastikleri toplayıp çöpün kenarına bıraktığını göstermek. Plastiğin doğa için çok tehlikeli olduğunu ve yüzyıllarca doğada kalabildiğini biliyoruz fakat dönüştürerek daha faydalı hale getirilebildiğini de biliyoruz. Raven’a da plastiği öğretmek istediğim için evde şişeleri oynaması için veriyordum, direktifim ise plastik bir nesneyi önüne atarken ‘plastik’ demekti. Böylece plastiği tanıdı ve sadece evde değil dışarda gördüğü plastikleri de toplamaya başladı. Raven kendi ırkından gelen bir özellik olduğu için zaten getirmeyi-götürmeyi ve hareketi çok seven bir yapıda, ilerleyen süreçlerde de ‘Getir’ komutunu pekiştirdik. Dışarıda gezerken plastiği bazen o görüyor bazen de ben ‘plastiği getir’ dediğim zaman gidip getiriyor.”

Kadıköy’de kelle söğüş satan Japon: Zeytinburnu çocuğuyum