Avukatın bel altı savunmaları fayda etmedi… Ceren Damar davasında ağırlaştırılmış müebbet

Yayın tarihi: 21 Şubat 2020 Cuma 11:02 am - Güncelleme: 21 Şubat 2020 Cuma 6:00 pm

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel cinayetinin ardından açılan davanın dördüncü duruşması Ankara 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Öğrencisinin 17 bıçak darbesiyle öldürdüğü Ceren Damar davasında sanığın avukatlığını yapan Vahit Bıçak, bel altı savunma yaptı. Bıçak, Ceren Damar’ı 15 Temmuz lehine tweet atmakla suçladı. “Olay bir cinnet halidir, baskı altında sanığın şartelleri atmış tabii atmasa iyiydi” diyerek cinayeti aklamaya çalışan avukat, katil zanlısının tahliyesini istedi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Hikmet’e “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme verdiği cezada takdir indirimi uygulamadı. Sanık avukatı Vahit Bıçak, mahkemeyi mahkum koridorundan terk etti.

 

Ceren Damar cinayeti sanığının avukatı Vahit Bıçak’ın savunması: Kopya çekmeyen öğrenci mi var!

Ceren Damar’ın katil zanlısı Hasan İsmail Hikmet, ‘tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’ suçundan yargılandı. 29 Kasım’da görülen ikinci duruşmada savcı, mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 8 yıla kadar hapis cezası istedi. Mahkeme, sanık Hikmet’e “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Hakkında “Kamu güvenliğini tehdit” suçundan beraat kararı verilen sanığa “ruhsatsız silah bulundurma” suçundan 1 yıl hapis ila 600 TL para cezası kesildi. Hükmün açıklanmasının ardından izleyiciler Hikmet’e  “İşte şimdi katilsin” diye seslendi.

Duruşma, Ankara Kadın Platformu’nun açıklamasıyla başladı. 100’e yakın avukat ve kadın örgütü davayı takip etmek üzere adliyedeki yerini aldı.

KATİL ZANLISINI, ‘KATLİAM YAPABİLİRDİ’ DİYE SAVUNDU

Katil zanlısı Hasan İsmail Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak, savunmasında Ceren Damar’ı hedef aldı.

Bıçak, “Sanık katliam yapmamıştır. Birden fazla insanı bir yerde öldürmek katliamdır. Sanık isterse şarjörü boşaltabilirdi ama bunu yapmadı” sözlerini sarf etti. Bıçak’ın bu sözleri üzerine salonda tepki sesleri yükseldi.

Bıçak, şöyle devam etti:

“Elbette bugün ele aldığımız olayda sanık bir suç işlemiştir. Konuştuğumuz konu cezanın ne olması gerektiği konusudur. Ceren Damar‘a adalet için, Hasan İsmail Hikmet’e adalet için buradayız. Sanık ne yapmamıştır? Sanık çoklu bir öldürme yapmamıştır. Sanık burada bir katliam yapmamıştır. Çılgın cinayet de yapmamıştır. Seri cinayet de işlememiştir. Çoklu öldürmeler üç başlık altında karşımıza çıkmaktadır”

Bıçak’ın sözlerine salondan, “17 bıçak darbesi ile öldürdü. Ne diyorsun” diyerek itiraz edildi.

‘CEREN DAMAR 15 TEMMUZ LEHİNE TWEET ATTI’ SAVUNMASI

Savunmasında sürekli Ceren Damar’ı suçlayan Bıçak, “Cumhurbaşkanımızın 15 Temmuz sonrası emriyle başlatılan birlik çağrısına rağmen Ceren Damar 15 Temmuz lehine tweet attı” ifadelerini kullandı.

Ceren Damar’ın katilinin avukatı Vahit Bıçak’ın savunmasına tepki yağdı: ‘Gerçek üstü bir alçaklık’

Avukat Vahit Bıçak bakın Necip Hablemitoğlu’nun ‘Köstebek’ kitabında nasıl yer almıştı?

 

SANIK AVUKATI, CEREN DAMAR’I HEDEF GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

Daha önceki duruşmalarda da Ceren Damar ve katil zanlısı arasında ilişki olduğunu öne sürerek tepki gören avukat Bıçak Ceren Damar’ı hedef göstermeye devam ediyor.

“Bu dava boyunca besteler yapıldı ve şarkılar söylendi” diyen Bıçak, “Anayasa’nın 138. maddesi ihlal edilmiştir. Biz mahkeme heyetinin baskı altında kalmayacağına inanıyoruz. Maktulün cep telefonu fotoğraf arşivi ve sinyal bilgilerine ulaşılamamıştır. Hem sanığın hem de maktulenin telefon kayıtları yoktur. Maktulenin telefonu da devlet sırrı gibi saklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bıçak’ın duruşma salonundaki basın emekçilerine yönelik “Söylediğim bazı şeyleri de çarpıtmadan haber yapın” sözlerine Mahkeme Heyetinden “Mahkemeye mi kamuoyuna mı savunma yapıyorsun? İstersen buradan sonra bir açık oturum yaparsın” diyerek yanıt verdi.

Sanık avukatı Bıçak, Ceren Damar’ı suçlamaya devam ederek, “Sanığın vücudunu geliştirmesi, maktuleye çekici gelmeye başlamıştır. Ceren Damar, sanık Hasan İsmail Hikmet’i rahatsız ediyormuş” ifadelerini kullandı. Bıçak, akıl almaz savunmasına şu sözlerle devam etti:

BEL ALTI SAVUNMA YAPMAYA BAŞLADI

“Maktule sanığı odasına davet etmiştir. O esnada sanığın Fransız bir arkadaşı ile konuşurken Fransızca konuşması dikkatini çekmiştir. Maktul Fransızcası iyi olmayan sanığa ders verebileceğini belirtmiştir. Böylece sanık ve maktule arasında bir yakınlaşma olmuştur. Sanık ve maktule arasında bir yakınlaşma başlamıştır. Sanığın yüzme yaparak geliştirdiği vücuduna maktule ilgi duymaya başlamıştır. Birlikte Fransızca konuştukları bir gün… Nasıl doktora ayıp olmazsa, mahkemede de anlatacağız. Maktule sanıktan hoşlandığını ancak sanığın kız arkadaşı olmasından çekindiğini söylemiştir. Sanık kız arkadaşı olduğunu belirterek geri çevirmiştir. Sanık ve maktule birlikte vakit geçirmeye ve alkol almaya başlamıştır. İlk cinsel ilişki alkolü fazla kaçırdıkları gün sanığın arabasında olmuştur.”

Bıçak’ın sözlerine salondan tepki yağdı. İzleyiciler, ” Bel altı savunma yapıyor izin vermeyin” derken avukatlar da “İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı ifade veriyorlar” dedi.

SANIK AVUKATINDAN SKANDAL SÖZLER: KATİL ZANLISI CİNSEL SALDIRI MAĞDURUYMUŞ!

Bıçak, “Sanık maktulenin cinsel taleplerine boyun eğmek zorunda kalmıştır. Cinsel saldırı suçunu oluşturuyor. Sanık cinsel saldırı suçunun mağdurudur. İlk cinsel saldırıdan sonra maktule sanığa yaptığı baskıyı artırmıştır. Maktul sanığı tehdit etmiştir. Sanık bu tehditlere boyun eğmek zorunda kalmıştır. Sanık kaçınılmaz tecavüze boyun eğmek zorunda kalmıştır. Sanığın psikolojisi bozulmuş ve tedavi olmak zorunda kalmıştır.

Maktule herkesin kopya çektiği bir sınavda sadece sanık hakkında kopya tutanağı tutulmuştur. O sınavda tutanakta imzası bulunan diğer kadın hedef haline gelmiyor. Bu durum kadın cinayetinden kaynaklanmadığını ortaya koyuyor. Üniversitede kopya çekmek suç değil.”

‘YANLIŞ MÜDAHALE SONUCU ÖLDÜ’

Bıçak, Ceren Damar’ın odaya başkaları girdiğinde hala yaşadığını söyleyerek, “Yanlış müdahale sonucu öldüğünü düşünüyoruz” dedi.

Duruşmaya yarım saat ara verildi.

‘BENİ GÖNDERMEYE FETÖ’CÜLERİN GÜCÜ YETMEDİ’ DEDİ, TAHLİYE İSTEDİ

Duruşma verilen aranın ardından devam ediyor. Sanık avukatı, skandal savunmalarına verilen tepkilere “Beni göndermeye FETÖ’cülerin gücü yetmedi, sizin ki mi yetecek? Ben 28 Şubat’tan beri FETÖ’yle uğraşıyorum” yanıtını verdi.

Bıçak, “Duruşmayı uzatmak gibi bir gayretimiz yok. Bir an önce sanık Hasan İsmail Hikmet’in tahliye edilmesini istiyoruz” dedi. Bıçak, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘SANIKTAKİ OLGUNLUK’

“Sanık daha savcılık ifadesinde bir ilişkileri olduğunu üstü kapalı itiraf etmiştir. Veda mektubu yazdığını ve ne yazdığını hatırlamadığını dile getirmiştir. Mektupta da, Ceren hocanın odasına öldürme maksadıyla gitmediğini, sinkaflı küfür sonrası odaya birileri geldiğinde kaçmaya çalıştığını anlatmıştır. 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği’nde de intihar etme maksadı ile gittiğini silahın ateş aldığını kurşunların da isabet ettiğini belirtiyor. Sanıktaki olgunluğu ve pişmanlığı görüyoruz.

6 Mayıs 2019’da avukatı olmadığı halde sanık ölen şahısla cinsel ve normal birlikteliği olduğu beyanında bulunuyor. Duruşmayı uzatmak istemiyorum. Tahliye edilmesini istiyoruz. Sanık huzurdaki ifadelerinde de, pişman olduğunu, psikolojik sorunları olduğunu belirterek insanlık dersi verdi. İfadesi alınırken polislerin kopya meselesinden kaynaklandığını söylemesi gerektiği konusunda baskı yapıldığını belirtti. Karakolda hangi beyanı verdiğini bilmiyoruz. Maktule tarafından mobbinge uğradığını da anlattı.”

CEREN DAMAR’IN BABASINI ‘RANT’ İLE SUÇLADI!

Sanık avukatının “Hakim Bey, benim bu davayı ilk aldığım zamandaki önemsememle şimdiki halim çok değişti. Çünkü kızının ölümü üzerinden rant sağlamaya çalışan babayı gördüm bu süreçte” sözlerine salondan tepki yağdı.

Hikmet’in ‘beyefendiliğini’ savunan Bıçak, “Çocuk okulda yaşadığı taciz tecavüzü ailesine anlatamamış, içine kapanık” dedi.

BABAYLA TARTIŞTI

Bıçak’ın sözleri üzerine Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, “Damat al” dedi. Bıçak, babaya “Siz almışsınız” diye yanıt verince salondan yuhalama sesleri duyuldu.

Tanık beyanlarına itibar edilmemesini isteyen Bıçak, “Sanığın annesi cinsel tacizi anlatarak ‘kesinlikle selam dahi vermemesi gerektiği beyanında bulundum’ demiştir. Sanığın dedesi de, ‘Bu çocuk bu hareketi nasıl yaptı bende anlamış değilim’ beyanında bulunmuştur. Bu beyanlarda sanığı doğruluyor” diye konuştu.

Katılan beyanlarına değişmeyeceğini söyleyen Bıçak, “Bu çocuktan örnek alsınlar” dedi.

‘OLAY CİNNET HALİ’ DİYE SAVUNDU

Bıçak sözlerine şöyle devam etti:

“Olay bir cinnet halidir, baskı altında sanığın şartelleri atmış tabii atmasa iyiydi. Hayati bölgelere tek atış Yargıtay içtihatlarında insan öldürmeye teşebbüs değil yaralama olarak değerlendirilmektedir. Bu olayda da hukuken sanığın kastının öldürme değil yaralama olması gerektiğini düşünüyorum.”

“Silahın olayda bulunma sebebi tamamen sanığın kendini vurma planından kaynaklıdır. Önce bıçak kullanılmıştır sonra da silah bu refleks haliyle kullanılmıştır. Somut olayda meşru müdafaanın şartları oluşmuştur. Saldırıyı orantılı biçimde def etme zorunluluğu vardır, sanık meşru müdafaa hakkını kullanmıştır. Maktulun tehditlerle sanığı baskı ve tahakküm altına aldığı bir dönem olduğu için meşru müdafaadır.”

“Maktul sanığa ‘Anneni FETÖ’den ihraç ettirim’ demiş, ‘Seni de mezun ettirmem’ demiş. Dolayısıyla haksız tahrik için gerekenler buradan fazlasıyla doğmuştur. İlk haksız hareket karşı taraftan gerçekleştirilmiştir.”

“Saldırı haksızdır, açık şekilde maktul sanıktan cinsel taleplerde bulunmaktadır. Saldırı o kadar sistematik bir hal almıştır ki sanık için başka bir çare başka bir çıkış yolu kalmamıştır. Sanık maktul odasına öldürme amaçlı girmemiştir.

“Tamamen sanıkla arasındaki bir takım özel sebeplerden ötürüdür, görevle hiçbir ilişkisi yoktur. Hatta görevini bizzat kendisi kötüye kullanmıştır, hatta bu eyleme maktule kendisi sebep olmuştur.”

‘HERKES SİLAHLA GEZİYOR’ DEDİ

Sanığı maktulün çağırdığını söyleyen Bıçak salondan yükselen “Silahla mı geziyormuş” sorusu üzerine “Herkes silahlı geziyor”dedi.

Vahit Bıçak’ın savunması salondakilerden tepki görmeye devam etti.  Mahkeme başkanı salondakilerin susmaması halinde herkesi salondan çıkaracağını söyledi.

‘BİR GENCİMİZİN HAYATI SÖZ KONUSU’

Bıçak savunmasına şöyle devam etti:

“Burada bir gencimizin hayatı geleceği söz konusu. Bu genç alması gereken dersi almıştır, ıslah olmuştur. Dosyada mahkumiyeti gerektiren herhangi bir delil yoktur. Dosyada şüpheli nokta çoktur. Bu gencimizi topluma kazandırmanızı istiyoruz. Dosyanın hafta sonu son rötuşlarını sunmak istiyorum.”

“TCK 87/4 uygulansın, ağırlaştırılmış yaralama hükümleri, kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse bu hallere istinaden bu madde uygulanabilir. Meşru müdafaanın uygulanmaması halinde bu madde uygulanabilir.”

“Sanığın tutuklu yargılanması kişi özgürlüğüne zarar vermektedir, tutuklama hiçbir zaman peşin ceza olarak verilemez. Masumiyet karinesi esastır. Kaçma şüphesi mevcut değildir, delil karartma şüphesi yoktur. Cinayette ağırlaştırıcı sebep hükmü olarak kamu görevlisi maddesini gösteremeyiz. Burada ilişki kamu görevi üzerinden kurulmamıştır.”

SANIK: ADİL YARGILANMADIM

Sanık Hasan İsmail Hikmet’in savunmasına geçildi:

“Adil yargılanmadım. Engizisyon Mahkemesi gibi. Tek diyeceğim şey burada hukuki bir yargılama yapılmamıştır. Hak ettiğim cezayı almak istiyorum. Yargıdan kaçmadım. Daha fazla daha az ceza istemiyorum hakkımı istiyorum. Tek diyeceğim şey burada hukuki bir yargılama yapılmamıştır. Heyetinizin kararına güvenim tamdır. Ne buraya getirilen yalancı tanıkların ne de sizin yeterli bilginiz yok.”

Avukat Bıçak, ek süre talep ederek savunmasını bitirdi. Mahkeme heyeti, Avukat Bıçak ve sanık Hasan İsmail Hikmet salondan ayrıldı. Karar bekleniyor.

KARAR GİZLİ AÇIKLANACAK

Mahkeme heyeti kararını açıklamak için duruşmaya ara verdi. Heyet, kararın gizli açıklanacağını belirterek duruşma salonunu boşalttı. Mahkeme, katil Hasan İsmail Hikmet’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanık avukatı Vahit Bıçak duruşma salonunu mahkum koridorundan terk etti.

NE OLMUŞTU?

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel, 2 Ocak 2019 tarihinde üniversite yerleşkesindeki odasında, sınavda kopya çekerken yakaladığı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından tabancayla vurulduktan sonra 17 yerinden bıçaklanarak öldürülmüştü. 24 Ocak’ta görülen duruşmada karar çıkması beklenirken, mahkeme duruşmayı ertelemişti.

Katil Hasan İsmail Hikmet, Ceren Damar’ın babası hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’ suçundan yargılanan ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Hasan İsmail Hikmet hakkında bugün karar çıkması bekleniyor.

Ceren Damar’ın katilinden suç duyurusu!

Katil zanlısı Hasan İsmail Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak, AKP’den milletvekili aday adayı olmuştu.

Katil zanlısı Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak, her duruşmada yaptığı skandal savunmalarla büyük tepki çekti.