Cengiz ve Limak 2,5 yıl öne çekilen Esenboğa Havalimanı ihalesini alamadı

Yayın tarihi: 20 Aralık 2022 Salı 4:32 pm - Güncelleme: 20 Aralık 2022 Salı 4:34 pm

AKP iktidarı, seçime aylar kala büyük kamu ihalelerini erkene çekmeye başladı. 2025’te ihalesi yapılması gereken Esenboğa Havalimanı işletme hakkını kazanan belli oldu.

Erken seçim tartışmaları gündemden düşmezken iktidar, işletme sürelerinin dolmasına 2-3 yıl olan kamu yatırımlarını ihale etmeye başladı. Antalya Havalimanı’nın 2026’da dolacak işletmesini 25 yıllığını çıkaran AKP, bu sefer Esenboğa Havalimanı’nı ihaleye çıkardı.  İhaleyi, Antalya Havalimanı ihalesini alan TAV, kazandı.

CENGİZ VE LİMAK KAZANAMADI

Ankara’da DHMİ Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ihaleye TAV Havalimanları’nın yanı sıra CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Beşli Çete arasında yer aldığını söylediği Cengiz İnşaat ve Limak İnşaat-Limak Enerji ortaklığı katıldı. TAV ve Cengiz İnşaat’ın kaldığı açık artırma bölümünde nihai teklif beş turun sonunda belirlendi.

Resmi süreçlerin tamamlanmasının ve ihale sonucunun onaylanmasının ardından sözleşme imzalanacak. TAV, hali hazırda Mayıs 2025’e kadar Esenboğa Havalimanı’nın işletme hakkına sahip bulunuyor. İhale sonucunda TAV’ın işletme süresi Mayıs 2050’ye kadar uzamış oldu. Şartname kapsamında yolcu garantisi bulunmuyor.

47,9 milyarlık 25 ihale mahkemelik oldu!