Cemil Tugay: Yamanlar yangınına etkili müdahale yapılmadı

Yayın tarihi: 21 Ağustos 2024 Çarşamba 8:38 pm - Güncelleme: 21 Ağustos 2024 Çarşamba 9:28 pm

Haber: TELE1 Haber Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karşıyaka Yamanlar’da çıkan orman yangınına etkili müdahale yapılamadığını söyledi. Tugay, yangına müdahalede Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’nın açıkladığı helikopter ve uçak sayısının doğru olmadığını savundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, TELE1 ekranlarına yayınlanan ‘Anında Manşet’ programının konuğu oldu. İzmir’de çıkan yangınlarla ilgili konuşan Tugay, Karşıyaka Yamanlar’da çıkan yangına etkili müdahale yapılamadığı, 3 helikopter olduğunu ve uçak olmadığını söyledi.

Tugay şöyle konuştu:

“15 Ağustos günü başlayıp 19 Ağustos’ta söndürülebilen yangın son zamanlarda yaşadığımız en büyük yangın oldu.

Yamanlar Dağı üzerindeki ormanlık alanda çıkan yangın çok hızlı bir şekilde yayıldı. Çok geniş bir alanı etkiledi. Yaklaşık 3 bin hektar ormanlık alanı kaybettiğimizi anladık.

“3 HELİKOPTER VARDI”

Yangın şehir merkezine yakın olması itibarıyla bir anda çok genişleyen ve yerleşim yerlerini tehdit eden bir yangın olduğu için çok yakından gözledik o yüzden bazı şeyleri net gördük. Yangına müdahale yavaş ve gecikmiş bir müdahaleydi. İlk başladığında söndürmek için çok yoğun bir müdahale yapılmadı. Ertesi gün rüzgar çıktı ve rüzgarla birlikte yayıldı. Rüzgar artı duman nedeniyle havadan müdahale yapamadıklarını söylediler Orman Bölge yetkilileri. O günün öğleden sonraki saatlerinde de ben sahadaydım. Kesinlikle havadan müdahaleye engel bir şey yoktu. Şehir merkezine çok yakın bir alanda devam eden yangına müdahale edilmesini istedik ancak bu müdahale yapılmadı. Oldukça büyük bir alanda 2 ya da 3 tane helikopter. 2 tane yangın söndürme helikopteri, 1 tane askeri helikopterle müdahale vardı uçak da yoktu.

Bakan bey 5 tane uçak 14 tane helikopter gibi bir şey söyledi ama öyle bir şey görmedik. Dönüşümlü söndürme çalışması gibi bir şey varsa o ayrı bir konu. Sanki aynı anda bu kadar çok sayıda hava aracı yangına müdahale ediyor gibi bir ifade kullanıldı ama kesinlikle öyle bir şey yoktu.

Neticede 3 bin hektarlık alan yandı. Kenarından köşesinden yerleşim yerlerini etkiledi ama esas olarak orman yangınıydı. Söndürülememiş ve bu kadar geniş alana yayılmasındaki sebep bence yangını söndürememedeki başarısızlıktır. Karadan ve havadan etkili müdahale olmadığını, son gün etkili olarak bir söndürme olduğunu gördüm. Bunun daha önce yapılmamış olması eleştirdiğimiz şey.”

Başkentte başlayan yangın Bolu’ya sıçradı! Köyler tahliye ediliyor

Kaynak: TELE1