Cemevi ve morgun elektriği kesildi! “Ticarethane değil ibadethaneyiz”

Yayın tarihi: 31 Mart 2022 Perşembe 2:01 am - Güncelleme: 31 Mart 2022 Perşembe 2:01 am

Bursa’da bir cemevi ve morgun elektriği kesildi. Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi Başkanı Nesimi Üçlertoprağı, “Camilerimizin elektrik faturaları devlet tarafından karşılandığı gibi, bizim ibadethanemiz olan cemevimizin aydınlatma faturaları da devlet tarafından ödemesi, eşit yurttaşlık talebimizdir” diye konuştu.

Alevi Kültür Dernekleri, cemevlerinin ticarethane değil ibadethane olduğunu, bu nedenle elektrik faturalarını ödemeyeceklerini açıklamışlardı. Sözcü’nün haberine göre Bursa Nilüfer ilçesinde cemevi ve morgun elektriği faturası ödenmediği gerekçesiyle bugün kesildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi Başkanı Nesimi Üçlertoprağı, “Cemevimiz ve cenaze bölümünün elektriği maalesef kesildi. Daha önce gelen faturalardan anlaşıldığı üzere cemevlerimizi ticarethane addederek, ona göre faturalandırdılar. Bizlerde bunu protesto etmek için elektriğimizi ödemedik. Camilerimizin elektrik faturaları devlet tarafından karşılandığı gibi, bizim ibadethanemiz olan cemevimizin aydınlatma faturaları da devlet tarafından ödemesi, eşit yurttaşlık talebimizdir” dedi.

“AİHM VE DANIŞTAY KARARLARI VAR”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiği yönündeki kararları ve bu karara paralel olarak Danıştay 13’üncü Dairesinin verdiği kararı hatırlatan Üçlertoprağı, şunları söyledi;

“Bu karara rağmen cemevleri bu ülkede hala ibadethane olarak tanınmamaktadır. Son olarak fahiş elektrik zamları sonrası gelen faturalarla birlikte bu konu tekrar gündeme geldi. Çok acıdır ki gelen elektrik faturalarında cemevlerinin ticarethane statüsünde gösterildiği görüldü. Gelen tepkiler ve itirazlar sonucu Sayın AKP’li Cumhurbaşkanı tarafından bütün dernek ve vakıflarla birlikte adeta lütufmuş gibi Cemevleri de ticarethane statüsünden çıkarılarak mesken statüsüne alındı. Şu unutulmamalıdır ki, cemevleri ticarethane olmadığı gibi mesken de değildir. Cemevleri bizim ibadethanemizdir, nokta.”

Açıklamada ayrıca, Elektrik Piyasası Kanunu‘nun Geçici 6. Maddesinin 3. Fıkrası hatırlatılarak ‘Güvenlik amacıyla yapılan sınır aydınlatmalarına ait tüketim ve yatırım giderleri, İçişleri Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten, toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen ibadethanelere ilişkin aydınlatma giderleri ise Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.’ hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereği Türkiye Cumhuriyeti Sınırları içindeki bütün ibadethaneler gibi cemevlerinin elektrik giderlerinin de devlet tarafından karşılanması gerekmektedir” denildi.

Mahkemeden ‘ticarethane’ tarifesi uygulanan cemevi için elektrik borcu kararı