Cemal Kaşıkçı Davası AKP’lileri birbirine düşürdü

Yayın tarihi: 15 Nisan 2022 Cuma 10:46 am - Güncelleme: 15 Nisan 2022 Cuma 10:46 am

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi davasının durması ve Suudi Arabistan’a devredilmesine ilişkin karar AKP’liler arasında görüş ayrılıklarına sebep oldu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, davanın devredilmesi hakkında “Cemal Kaşıkçı davası olarak bilinen davada mahkemenin durma ve yargılamanın nakline karar vermesi kanuna uygundur” ifadelerini kullandı. Eski Milli eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise karara tepki göstererek, “Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudilere devredilmesi kanunîdir ama asla ahlakî ve vicdanî değildir” dedi.

Cemal Kaçıkçı Davası ile ilgili davanın durdurularak Suudi Arabistan’a devredilmesi kararı AKP’liler arasında fikir ayrılıklarına yol açtı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, davanın hukuki ve vicdani olup olmadığı tartışmaları hakkında yaptıkları açıklamalarda ters düştü.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, davanın durdurularak Suudi Arabistan’a devredilmesi hakkında gelen eleştirilere Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile cevap verdi. Bozdağ’ın paylaşımı şu şekilde:

“Cemal Kaşıkçı davası olarak bilinen davada mahkemenin durma ve yargılamanın nakline karar vermesi; kanuna uygundur, yargı yetkisinin devri değildir, davanın düşmesi değildir. Bu hakikati bilmelerine rağmen kimi siyasilerin aksi beyanı, siyasî hesapla yapılan çarpıtma yorumdur.”

HÜSEYİN ÇELİK: KANUNİ AMA ASLA VİCDANİ DEĞİL

Öte yandan eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise karara tepki gösterdi. Çelik de sosyal medyadan yaptığı paylaşımla verilen kararın kanuni ama vicdani olmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudilere devredilmesi kanunîdir ama asla ahlakî ve vicdanî değildir. Prens’in sözünün her türlü hukukun üstünde olduğunu bilmiyor muyuz?
Bizim ülkemizde,Prens’in emriyle doğrandığı iddia edilen bir insanın hukukunu aynı prense emanet etmek! Vah ki vah…”

DAVADA NE OLMUŞTU?

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim 2018’de girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamamıştı. Yapılan soruşturmada Kaşıkçı’nın öldürüldüğü ortaya çıkmıştı. Kaşıkçı cinayetine ilişkin 26 sanık hakkında dava açıldı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi 7 Nisan tarihli duruşmada, Adalet Bakanlığı’nın da olumlu görüşüyle, davanın durmasına ve dosyanın Suudi Arabistan’a devredilmesine karar verdi.

Bekir Bozdağ’dan Cemal Kaşıkçı davası açıklaması: Yapılan çarpıtma