Prof. Dr. Celal Şengör, beklenen ‘büyük Marmara depremi’ hakkında "Büyük İstanbul depremi sanayi bölgelerini yıkacak, Türkiye bağımsızlığını kaybedebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye meydana gelen şiddeti değişkenlik gösteren ufak büyük sarsıntılar ile her geçen gün deprem riskiyle karşı karşıya kalıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim görevlisi, yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör Marmara Denizi'nde beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şengör, depremin hem İstanbul'u hem de Türkiye’nin önemli sanayi bölgelerinde yıkım yapacağını ve Türkiye’nin bağımsızlığını kaybedebileceğini belirtti.
Independent Türkçe’ye konuşan Şengör, Marmara Denizi’nde 7.2 ile 7.4 büyüklüğünde deprem olabileceğini belirterek, “Ama 7,6 olabilir bu. Yani "7,2 ve 7,4 arası" denmesinin sebebi bu Silivri'den itibaren kırılmaya başlayıp İzmit'e doğru gelişebilir. Hemen arkasından Tekirdağ'a doğru giden kol da kırılabilir. Çift deprem 1766'da böyle olmuştur. Fatih Camii yıkılmıştır. İstanbul'un epey zarar gördüğü biliniyor. 1509 depreminde büyük bir sunami var. "Sular surlara tırmandı" ifadesi var. Haliç'teki ince donanma tamamen tahrip olmuştur. Ne beklediğimizi tam bilmemiz mümkün değil ama büyük bir deprem olacağı kesin.” ifadelerini kullandı.
Şengör'ün açıklamalardan öne çıkanlar şu şekilde:
‘İSTANBUL’A YAKIN BİR FAY DAHA BULUNDU’
“Bakın fay Marmara Denizi'nin neredeyse ortasından geçiyor. İstanbul'a yakın şimdi yeni bir fay daha bulundu. Çınarcık havzasının ortasından gidiyor. Şimdi bunların herhangi bir tanesinin kırılması tabii İstanbul'da büyük yıkım yapacak ama Tekirdağ'da da yapacak. Tekirdağ-İstanbul arasındaki bölüm tamamen gidecek.
E, İstanbul'un doğusu gitmeyecek mi İzmit'e kadar? O da gidecek. E, sizin bir sürü sanayiniz var orada. Marmara'nın güneyi etkilenmeyecek mi? Şiddetle etkilenecek. Bir Bursa ovasını, Balıkesir ovasını düşünün. Değil mi? Bunların hepsi etkilenecek.”
‘İSTANBUL DEPREMİ TÜRKİYE’NİN BAĞIMSIZLIĞINI KAYBETMESİYLE NETİCELENEBİLİR’
“İstanbul depremi, Türkiye'nin bağımsızlığını kaybetmesiyle neticelenebilir. Çünkü Türkiye'nin ekonomisi, Türkiye'nin bilgi ve becerileri bu depremin altından kalkmaya yetmeyecektir. Türkiye yardım isteyecektir. Dünya bu yardımı seve seve verir. Çünkü İstanbul mevzubahis.”
Unutmayın, Sevr Antlaşmasının maddelerinden bir tanesi İstanbul'un Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti) ülkeleri tarafından ortak yönetilecek bir şehir olmasıydı. Bu hâlâ gündemde. Biz farkında değiliz ama bu hâlâ gündemde.
https://tele1.com.tr/karadeniz-patlayacak-diyen-celal-sengore-sert-yanit-sacmaliyor-1015367/
'MARMARA'DA YAPTIĞIMIZ ARAŞTIRMALARA DEVLET 5 KURUŞ VERMEDİ'
Marmara denizi altında yaptıkları çalışmaları anlatan Şengör, devletten para verilmediğini söyleyerek şöyle konuştu:
"Profesör Xavier Le Pichon Marmara Denizi'ndeki araştırmaları benimle beraber 2000 senesinde başlatan adam, parayı bulan adam. Siz biliyor musunuz? Devlet beş kuruş para vermemiştir bizim yaptığımız araştırmalara. Biz dedik ki, Naci Görür’e "Ağabey sen genel koordinatör ol" Bütün gemiler geliyor filan bilmem ne oluyor. Naci koordinatör... Naci en sonunda o kadar utanmış ki, Kadir Topbaş yani AKP belediyedeyken 300 küsur bin liralık bir katkı kesti. Öteki tarafta 70 milyon veriyor Avrupa. 300 küsur bin liralık katkıyı belediye vermedi, vermedi, vermedi vermedi, son gün "Vermiyoruz" dediler. Yani o haber geldiği zaman Naci'nin yüzünü görmenizi çok isterdim. Naci, ateşli vatanperver bir adamdır. Bakın, son zamanlarda Naci işini gücünü bıraktı, televizyon televizyon dolaşıyor. Ben de diyorum ki, "Kardeşim niye böyle yapıyorsun? Yani işimiz gücümüz var burada, biz bilimimizi" yapalım. "Hayır" diyor. "Bizim, milletimize tehlikeyi anlatmamız lazım" diyor.