Çay üreticileri yasağa rağmen Rize’ye yürüdü! “Çayda sömürüye son”

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2022 Perşembe 9:54 pm - Güncelleme: 12 Mayıs 2022 Perşembe 9:55 pm

Rize Valiliği, kentte 16 Mayıs’a kadar her türlü basın açıklaması ve yürüşüyü yasakladı. Çay üreticileri taleplerini duyurmak için Artvin ve Trabzon’dan Rize’ye yürüdü. Üreticiler yol boyunca “Çayda sömürüye son” sloganları attı.

Rize Valiliği, çay üreticilerinin; çay alım politikalarına karşı yürüyüş kararı almasının ardından bugünden geçerli olmak üzere beş gün boyunca, toplantı ve yürüyüşleri yasaklama kararı aldı. Çay üreticileri, karara rağmen; Artvin ve Trabzon’dan başlayarak iki koldan ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önüne doğru yürüyüşe geçti.

“BUNUN NERESİ SUÇ?”

Kemalpaşa, Hopa ve Arhavili çay üreticileri başlattıkları yürüyüşün ardından Rize’nin Fındıklı ilçesine geldi. Burada polis ablukasıyla karşılaşan üreticilere GBT kontrolü yapan polis Rize’ye girişlerine izin vermedi. Bu duruma Çay Meclisi üyesi ve çay üreticisi Dursun Ali Koyuncu tepki göstererek polislerle tartıştı. Koyuncu, “Bütün bunlara ne gerek var binlerce polis peşimizde. Bizim kontrollerimizi yapın. Aramızdan bir heyetle topladığımız ve taleplerimizin yer aldığı dilekçemizi ÇAYKUR yetkililerine verelim. Bunun neresi suç, izin verin geçelim” dedi.

Trabzon’un Of ilçesinde yürümek isteyen çay üreticilerine polis izin vermeyince Of meydanında üreticiler bir basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirdi. Rize’nin Fındıklı ilçesinde ise yürüyüşle ilgili bildiri dağıtan Şenol Çelik adlı çay üreticisi polis tarafından gözaltına alındı. Çelik, sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Çay üreticilerinden oluşan 4 kişilik bir heyet, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’ne giderek, taleplerinin yer aldığı imzalı dilekçelerini evrak kayıt memurlarına teslim etti.

“DİLEKÇEMİZİ TESLİM ETTİK”

Çay üreticisi Şenol Çelik şunları söyledi:

“Günlerdir Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde çay üreticilerinin sorunlarının yer aldığı bir imza kampanyası başlattık. Dört koldan düzenleyeceğimiz bir yürüyüşle bugün ÇAYKUR önünde buluşup topladığımız imzaları ÇAYKUR yetkililerine iletecektik.

Bu açıklamamız sonrası Rize Valiliği adeta olağanüstü hâl ilan ederek çay üreticilerinin yürüyüşüne izin vermeyeceklerini, her türlü eylemi yasakladıklarını açıkladılar. Biz de bu yasakları tanımıyoruz dedik yürüyeceğiz dedik ve yürüdük. Rize girişinde Fındıklı ilçesinde polis önümüzü kesti ancak biz ısrarla bu imzaları yetkililere ileteceğiz dedik ve bugün burada bu topladığımız ve taleplerimizin de yer aldığı imzalı dilekçemizi teslim ettik. Mücadelemize devem edeceğiz. Taleplerimiz yerine gelene dek susmayacağız.”

 

Anadolu Fest’in avukatı: Ismarlama bir karar olduğunu altını çize çize söylüyorum