Çay üreticileri mağdur: ‘Derhal bürokrasi çarkından kurtarılmalı’

Yayın tarihi: 2 Haziran 2020 Salı 3:30 pm - Güncelleme: 2 Haziran 2020 Salı 3:30 pm

Çay üreticileri ciddi sorunlar yaşıyor, üretiminin özel sektöre açılmasıyla doğan problemler güncelliğini hala koruyor. Mevcut çay yasası da bir türlü yol haritası olamıyor. Çayın içine girdiği bunalımdan çıkışı için aşılması gereken sorunları ise çay üreticisinin avukatı olarak tanınan Remzi Kazmaz dile getirdi.

Doğu Karadeniz’de çay üreticileri ciddi sorunlar yaşıyor. 1984 yılında çay üretiminin özel sektöre açılmasıyla doğan problemler hala güncelliğini koruyor.

Hazırlıksız bilgi ve tecrübeden yoksun, gereken alt yapısı olmayan, merdiven altı faaliyetlerle sürdürülen üretim faaliyetleri kısa bir süre sonra çöktü.

Mevcut çay yasası da yol haritası olamayınca, olan çay müstahsiline ve işçisine oldu. Toplanan çayların karşılığı alınamadı, birçok fabrika kapandı.

Çaykur ise tanınmış markaları var olan büyük pazarı ve fiziki mal varlığıyla güçlü olmasına rağmen, bir tarafta kamu iktisadi teşebbüslerinin ağır aksak işleyen yanları ile üzerlerinden hiç eksilmeyen siyasi baskı ve engellemeler nedeniyle başarılı bir çizgiye ulaşamadı.

Bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde başlayan hasadın yanı sıra; kaçak çayın yayılması, düşük taban fiyat uygulaması ile kota ve kontenjan sorunu da üreticiyi zor durumda bıraktı.
Çayın içine girdiği bunalımdan çıkışı için aşılması gereken sorunları ise çay üreticisinin avukatı olarak tanınan Remzi Kazmaz dile getirdi.

Kazmaz’ın çözüm ve önerileri şöyle:

“Öncelikle bir çay kanunu yapılmalıdır. Özel sektör Çaykur’lar, çay birlikleri, kooperatif, sendika üreticileri içine alacak bir çay kanunu yapılarak çayın tarladan sofraya kadar yolculuğu kanunu güvencesinde olmalıdır.

Çaykur’un üzerinde kara bulut gibi dolanan siyasi sarmallara derhal bir son verilerek bürokrasi çarkından kurtarılmalıdır.

Çaykur, varlık fonundan derhal çıkartılarak desteklenmeli ve borçları yapılandırılmalı. Devlet bu konuda teşvik ve destek vermeli.

Çayın tüm sorunlarının tartışılacağı ve çözümleneceği bir üst kurul kurulmalı, bu kurulda özel sektör Çaykur müstahsil birliklerinin temsilcileri olmalıdır.

Kaçak çaya karşı sert tedbirler almalı, cezalar caydırıcı olmalıdır. Kaçak bulunduğu yerde yakılmalıdır.

Kimyasal gübre terk edilmeli, organik veya yarı organik gübreye geçilmelidir.”