Çay alım fiyatı üreticiyi isyan ettirdi! “Gübre ve işçi parasını karşılamıyor, böyle zam istemiyoruz”

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2023 Cumartesi 9:50 am - Güncelleme: 6 Mayıs 2023 Cumartesi 9:50 am

Erdoğan’ın yaş çay alım fiyatını açıklaması sonrası tepkiler büyüyor. Üretici Emine Ertaş, “Gübre ve işçi parasını karşılamıyor. Böyle zam istemiyoruz” dedi. DİSK/Gıda-İş’in açıklamasında ise “Yaş çay alım fiyatı 18 TL’nin üzerine çıkarılmalı, açıklanan fiyatın altında çay alımı yasaklanmalıdır” denildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaş çay alım fiyatını kilo başına 11 lira 30 kuruş olarak açıklamasına üreticilerin tepkisi sürüyor. Yalnızca ÇAYKUR’un bu fiyattan alım yaptığını ve özel fabrikaların fiyatı 6 liraya kadar düşürebileceğini belirten üreticiler, masrafları hesaplandığında çayın kendini kurtarmadığına dikkat çekti.

ZARAR EDECEĞİZ

Açıklanan fiyatın üreticiye değil özel fabrikalara yarayacağını aktaran Rize Fındıklı’da çay üreticiliği yapan Emine Ertaş, zarar edeceklerini söyledi. Çay fiyatının, gübre fiyatından düşük olduğunu vurgulayan Ertaş, “Çok zarar edeceğiz. Verilen fiyat gübreden düşük. İşçiler ton başına 4 bin 500 lira istiyor. Sen işçiyi köye çıkaracaksın, yemeğini vereceksin, geri merkeze bırakacaksın bunlar da masraf. Hiçbir şekilde karşılamıyor. Biz gübrenin 15 bin 500 liradan aldık tonunu. Bazı insanlar daha ne istiyorsunuz diyor ama uygun bir fiyat değil” dedi.

Özel fabrikaların kazanacağının ama üreticinin yine yoksulluğa terk edildiğini ifade eden Ertaş, “Fabrikalar kazanır böylece. Özel fabrikalar ne yapıyor? Devlet 11 lira diyor ama özel fabrikalar ilk olarak 8 liradan, 6 liradan çay alacak. Üretici zarar edecek. O çay yine toplanacak ve hiçbir şeyi karşılamayacak” diye konuştu.

Yaş çayım alım fiyatı açıklandı

Ertaş şunları dile getirdi:

“Özel fabrikalara 8 liradan versek gübresiydi, işçisiydi derken 11 lira bile 5 liraya düşüyor. Bizim memlekette çay var, çayla geçiniyoruz. Toplasak tek başımıza yapamıyoruz. Bu zamana kadar eşimle topluyorduk ama artık tek başına olmuyor. Islak yerde çay topluyoruz, o da zorluyor. Böyle bir zammı istemiyoruz. Buna tepki göstereceğiz”

“ÜRETİCİNİN EMEĞİ YOK SAYILDI”

DİSK/Gıda-İş Rize Bölge Temsilcisi Ramazan Sarıoğlu yaş çay alım fiyatı ile ilgili yaptığı açıklamada, yüzbinlerce çay üreticisi yine şirketlerin insafına terk edildiğini söyledi.

Açıklanan fiyatla çay üreticisinin emeğinin ve alın terinin yok sayıldığına değinen Sarıoğlu, şöyle konuştu:

“Açıklanan fiyat maliyetin altında kalmıştır. Çay alım fiyatı yeniden değerlendirilerek üreticilerin talepleri mutlaka karşılanmalıdır. Yaş çay alım fiyatı 18 TL’nin üzerine çıkarılmalı, açıklanan fiyatın altında çay alımı yasaklanmalıdır. Çay üretiminde kullanılan gübre tamamen destekleme kapsamına alınmalıdır. ÇAYKUR’u zarara uğratanlar, görevden alınmalı, zarar tazmin edilmelidir”

KILIÇDAROĞLU’NDAN TEPKİ

11 lira 30 kuruşluk yaş çay alım fiyatını eleştiren Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “15 Mayıs’ta göreve gelir gelmez, çay fiyatı refah payıyla beraber en az 15 TL olacak” dedi. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“1 kg yaş çay yaprağının maliyeti 11,32 TL’yi buluyor. Üreticinin alın terini yok sayıyor, sadece çay baronlarının dediklerine kulak veriyorlar. Üretici zararına satmaya zorlanıyor”