Çavuşoğlu’ndan tepki toplayan Taliban mesajı sonrası yeni açıklama

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2021 Çarşamba 11:19 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2021 Çarşamba 11:22 am

Afganistan’da hakimiyeti ele geçiren ve birçok ülkenin terör örgütü olarak gördüğü Taliban için “Mesajlarını olumlu karşılıyoruz” diyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, tepkiler üzerine yeni bir açıklama yaptı.

Hürriyet’ten Hande Fırat’a konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Taliban’ın verdiği mesajları da olumlu karşıladığımızı söylemek isteriz” sözleri üzerine gelen eleştirilere şöyle yanıt verdi:

Erdoğan: Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla ters bir yanı yok

“MENFAATLERİMİZ İÇİN HERKESLE GÖRÜŞMEK LAZIM”

Amerika oturuyor, Taliban ile anlaşma imzalıyor, onda sorun yok. Biz görüştüğümüz zaman sorun var. Kendi menfaatlerimiz için herkesle görüşmek lazım. Bu onları benimsediğimiz, onların yönetimini ya da ideolojisini benimsediğimiz anlamına gelmez. Çin, Rusya, İran, Taliban ile görüşüyor. Herkes pragmatik davranıyor. Bunlar normal şeyler.

Çavuşoğlu: Taliban’ın verdiği mesajları olumlu karşıladığımızı söylemek isteriz

“REJİMİNİ BENİMSEMİYORUZ”

“Sosyal medyada ‘Türkiye laiktir, Taliban rejimini mi benimsedik?’ gibi bazı ifadeler gördüm. Taliban, ‘Hiçbir yabancıya müdahale etmeyeceğiz, herkes burada yaşayabilir, diplomatik misyonlara da dokunmayacağız, faaliyetlerini sürdürebilir’ gibi olumlu mesajlar verdi. Havaalanına şu anda bir müdahaleleri yok. Biz bunları, bu mesajları olumlu karşıladığımızı söyledik. Yoksa, ‘Taliban’ın yönetim anlayışını, rejimini benimsiyoruz, olumlu karşılıyoruz’ demedik. Ayrıca ‘Mesajlarını olumlu karşılıyoruz’ dedik ama temkinli yaklaştığımızı yani uygulamada da görmek gerektiğini söyledik”

Ilımlı gözükme çabaları iki gün sürdü: Taliban burka giymeyen kadını infaz etti

“YENİ ŞARTLAR OLUŞTU”

“Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nı koruma görevini iptal ettiği” iddiasına ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, “Bunu söylemek için erken çünkü şimdi yeni şartlar oluştu.” derken “Önceliğimiz geri kalan vatandaşlarımızın, dönmek isteyen vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirmek. Şu anda önceliğimiz farklı. Askerlerimizle ilgili kararı Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hep beraber vereceğiz” ifadelerini kullandı.