Pompeo ile görüşen Çavuşoğlu’ndan Patriot açıklaması: İhtiyacımız var

Yayın tarihi: 29 Şubat 2020 Cumartesi 6:30 pm - Güncelleme: 29 Şubat 2020 Cumartesi 9:09 pm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’li mevkidaşı Pompeo ile yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada Patriot alımıyla ilgili, “Şu anda hava savunma sistemine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

İnsan kaçakçıları pusuda: Reis izin verdi

Sahada da masada da taviz verilmeyeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Artık bu süreçten geri dönmek olmaz.” dedi.

“NATO ve NATO üyesi ülkeler gereğini yapmalı” diyen Çavuşoğlu “NATO’dan beklentilerimizi açık şekilde paylaştık” ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, Erdoğan – Putin görüşmesinin 5 ya da 6 Mart’ta gerçekleşebileceğini belirtti.

Gözlerini Hatay’a diktiler!

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

– NATO’ya teşekkür ediyoruz, Suriye konusunda acil toplandılar

– Rusya rejime destek veriyor. Çeşitli silahlı grupları getiriyor. Bu saldırganlığı durdurmazsak Türkiye’ye 3 milyon insan gelecek. Biz bugüne kadar bu yükü yalnız çektik, gelen destekler ortada. AB ise sözünün yalnızca yüzde 10’unu tutabildi. Diğer taraftan bu Türkiye’de sosyal bir konu ve ekonomik bir yük.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN PATRİOT AÇIKLAMASI

Katar’da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basına açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Patriot füzeleri hakkında konuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Katar’da görüştü. Görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “NATO’ya teşekkür ediyoruz, Suriye konusunda acil toplandılar” dedi.

Çavuşoğlu, ABD’den Patriot füzeleri alıp alınmayacağı hakkında da konuştu. Dışişleri Bakanı, ABD’nin özellikle Patriot konusunda, şu anda sadece İspanya’nın patriotları var Adana’da, bunları geri gönderebilirler. Şu anda hava savunma sistemine ihtiyacımız var” dedi.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması Washington’da rahatsızlık yaratmış, Amerikalı askeri yetkililer, Türkiye’nin aynı zamanda NATO ülkesi olması nedeniyle, askeri bilgilerin Moskova’nın eline geçebileceği endişesini dile getirmişti. NATO üyesi Türkiye ise, ABD’nin Patriot savunma sistemini satmaması sonucu bu kararı aldıklarını açıklamıştı.

 

Çavuşoğlu’nun diğer açıklamalarından satır başları şöyle:

Bugüne kadar çabalarımızın neticesi olmadı. Gözlem noktalarımıza taciz oldu. Gözlem noktalarımızın korunmasında da takviyeye ihtiyacımız var. Rejimin kalleş saldırısı sonucu 34 şehidimiz var, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Kararlılığımız devam edecek. Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı, kalmayacak. Sayın Cumhurbaşkanımız bugün rakamları paylaştı.

Rusya ile görüşmeleri sürdürüyoruz. Önümüzdeki Mart’ın ilk haftasında da Cumhurbaşkanımız ile Putin’in görüşmesi olabilir. NATO’ya teşekkür ediyoruz, Suriye konusunda acil toplandılar. NATO’ya da ne beklediğimizi açıkça belirttik.

Rusya rejime açıkça destek veriyor sır değil, değişik silahlı gruplar da sağdan soldan getiriliyor. Bu saldırıları durdurmazsak 3 milyon insan gelecek. Maalesef hep oyalamaca. Avrupa Birliği sözlerinin sadece yüzde 10’unu tutabildi. Üzerimizde ekonomik bir yük… Rejimi biz durduracağız, Anayasa komisyonunu biz kuracağız, uluslararası toplumun da çok daha duyarlı olması gerekiyor.

Sayın Cumhurbaşkanımız çok sayıda liderle görüştü, halen görüşmelerimiz sürüyor. Kararlılığımızı devam ettireceğiz. Bu süreçten geri dönmek olmaz. Suriye’nin istikrarı için her türlü adımı sahada ve masada atmaya devam edeceğiz.

İstihbarat paylaşımı konusunda, gerekli tesisat var, Akdeniz’de bazı birimler, burada özellikle NATO müttefiki olan Türkiye’nin bu saldırı karşısında NATO ve müttefiklerimiz tarafından desteğe ihtiyacı var. Türklerin böyle bir sınama ve tehditle karşı karşıya kalması durumunda gerekli desteği uygulamalılar.

Pompeo ile gerekli değerlendirmeleri yaptık, önümüzdeki günlerde de olacak. Sayın Trump da önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımızı arayabilir, zaten sürekli telefonlaşıyorlar.