Çavuşoğlu’ndan batıya ‘kasıt yanıtı: Düzelmezse karşı tedbirler alacağız

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2022 Salı 1:00 pm - Güncelleme: 23 Ağustos 2022 Salı 1:00 pm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve Batı ülkelerinin Türk vatandaşlarının vize başvurularını kasıtlı olarak geç cevaplayarak seçim öncesi iktidarı zor durumda bırakmayı hedeflediğini öne sürerek, “Eğer bundan sonra da düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Haber Global’de katıldığı programda açıklamalarda bulundu. Mevlüt Çavuşoğlu’na Türk vatandaşlarının ABD ve AB ülkelerine vize başvurularının zorlaştırıldığı iddiaları soruldu. Çavuşoğlu bu konuda ABD ve AB ülkelerinin başvuruları kasıtlı olarak geç cevapladıklarını düşündüklerini ve bunun düzeltilmemesi durumunda karşı tedbirler alacaklarını söyledi. Mevlüt Çavuşoğlu, “Maalesef ABD ve bazı Batı ülkeleri, AB ve AB üyesi olmayan Batı ülkeleri vatandaşlarımıza randevu süresini 1 yıl sonraya, 6 ay, 7 ay, 8 ay sonraya veriyorlar. Aynı şekilde ret oranını da yükselttiler. Şimdi bu, planlı ve kasıtlı” şeklinde konuştu.

‘EYLÜL’DE UYARILAR YAPILACAK’

Mevlüt Çavuşoğlu, bu konuda söz konusu ülkelerin büyükelçilerinin bakanlığa çağrılarak uyarılacağını belirtti. Çavuşoğlu, “Eylül başında bu Batı ülkelerinin büyükelçilerini Bakanlığa arkadaşlarımız çağıracaklar, gerekli uyarıları yapacaklar. Eğer bundan sonra da düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu ayrıca, konu hakkında ABD ve Almanya dışişleri bakanlarıyla da konuştuğunu ifade etti. Çavuşoğlu, “En son Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile İstanbul’da yaptığımız görüşmede, büyükelçileri de oradaydı, ona da söyledim. New York’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Lane Flake oradaydı, ona da söyledim” dedi.

‘SEÇİM ÖNCESİ ZOR DURUMDA BIRAKMAK İSTİYORLAR’

Bakan Çavuşoğlu, söz konusu ülkelerin vize konusunda zorluk çıkararak iktidarı zora sokmayı hedeflediğini öne sürdü. Çavuşoğlu, “Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için yapılan adımlar olarak değerlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde, şimdi birçoğu tatilde, eylül başında bu Batı ülkelerinin büyükelçilerini Bakanlığa arkadaşlarımız çağıracaklar, gerekli uyarıları yapacaklar. Eğer bundan sonra da düzelmezse bu sefer biz de karşı tedbirler alacağız, kısıtlayıcı tedbirler” dedi.

ABD, ‘SORUN KÜRESEL’ DEMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, 19 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada vize başvurusu yapan Türk vatandaşlarına bir yıl sonrasına randevu verilmesinin Türkiye’ye özel bir durum olmadığını, sorunun küresel olduğunu iddia etmişti.

ABD’den vize açıklaması: Türkiye’ye özel değil