Çavuşoğlu’na ‘Yıldırım’ soruları: Hangi sıfatla resmi görüşmelere dahil edildi?

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 2:56 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 2:56 pm

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın Venezuela ziyaretini Meclis gündemine taşıdı. Yeneroğlu, Mevlüt Çavuşoğlu’na “Büyükelçiliğimiz Yıldırım’ı hangi sıfatına istinaden karşılamış ve resmi görüşmelere dâhil etmiştir?” diye sordu.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın Venezuela ziyareti ile ilgili olarak Meclis’e soru önergesi verdi.

Yeneroğlu, verdiği önergede şu hatırlatmayı yaptı: “Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım, Türkiye-Venezuela Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ve bazı YSK üyeleriyle beraber Venezuela’ya gitmiş ve burada Caracas Büyükelçiliği tarafından karşılanmış ve resmi ziyaretlerde bulunmuştur. Binali Yıldırım ise ilk olarak ‘Oğlum Venezuela’ya gitmiştir ve beraberinde koronavirüs ile mücadele amacıyla orada ihtiyaç sahiplerine test kiti, maske gibi birtakım malzemeler götürüp dağıtmıştır’ açıklamasında bulunmuştur. Sonrasında ise oğlunun Venezuela’yı biraz meraktan biraz da iş adamı olarak yeni fırsatlar var mı diye sadece bir kez aralık ayında ziyaret ettiğini söylemiştir.”

Çavuşoğlu’na “Büyükelçiliğimiz Yıldırım’ı hangi sıfatına istinaden karşılamış ve resmi görüşmelere dâhil etmiştir?” diye soran Yeneroğlu, şu soruları yöneltti:

  • “Erkam Yıldırım, Venezuela’ya Türkiye-Venezuela Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ve bazı YSK üyeleriyle beraber aynı uçakla mı gitmiştir?
  • Erkam Yıldırım, hangi sıfatla resmi ziyaretlere katılmış ve Caracas Büyükelçiliğimiz hangi sıfatına istinaden kendisini karşılamış ve resmi görüşmelere dâhil etmiştir?
  • Erkam Yıldırım, test kiti ve maske bağışında bulunmuşsa bu ürünler Türkiye Cumhuriyeti’ne ait uçakta mı taşınmıştır? Bağış yapıldığı iddia edilen tarihte Covid test kitinin Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde olduğu ve tıbbi maskelerin de ihracının bağış karşılığı ön izne tâbi olduğu göz önüne alındığında; coronavirüsle mücadelede kullanılan tıbbi malzemelerin diğer ülkelere bağışlanmasının usulü ve şartları nelerdir?
  • Erkam Yıldırım, Venezuela’ya iş adamı olarak yeni fırsatlar araştırmak için gitmişse Dışişleri Bakanlığı kendisine ticari faaliyetlerinde ve saha araştırmasında yardımcı olmuş mudur?”

NE OLMUŞTU?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, sosyal paylaşım sitesi YouTube’dan yayınladığı video serisinin yedincisinde Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’la ilgili şu iddialarda bulunmuştu:

“Kokain, önceden Kolombiya üzerinden geliyordu. En son 4 ton 900 kilo geçen sene 9 Haziran’da yakalandı. Daha sonra yeni bir güzergâh çalışması. ABD’de uyuşturucuyla mücadele çok güçlü ve baskın karakter. Orada sistemi döndüremeyeceklerini anlayınca 800 kilometre Venezuela ile sınırları var. Kolombiya’dan oradan geçirmek çok kolay, yeni adres. Venezuela’da sıfır kontrol. Buraya döneceğiz bir de bize gelen kokainler diyorsunuz ya. Avrupa’da kokainin fiyatı çok ucuz, 45 bin eurolarda kilosu. Türkiye’de çok pahalı, esas pahalı olan yer Orta Doğu.

Bu mal yakalandıktan sonra yeni bir güzergâh kurmak için Venezuela’ya kim gitti? Evet kim gitti? Eski başbakanımız sayın Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım bey. Bu senenin başında ocak ayında gitti 4 gün kaldı, şubat ayında gitti 4 gün kaldı. Karakas Limanı var oradan kuru yük gemileri direk Türkiye’ye gelebiliyor ama konteyner gemileri Dominik üzerinde durma yapıp o şekilde devam edebiliyor. Yani esas gelen kokainler Dominik üzerinde de çok yakalanmaya başlayacak. Yeni güzergâh burası.”

Binali Yıldırım, ilk açıklamasında iddiaları reddetmiş, “İddialar kesinlikle iftiradır, şiddetle reddediyoruz. Bizimle uyuşturucuyu yan yana getirmek tümüyle hakarettir, tümüyle reddediyoruz” demişti. Yıldırım, oğlunun Covid’le mücadele kapsamında test kiti, maske dağıtmaya gittiğini söylemişti. Erkam Yıldırım ise Peker hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Erkam Yıldırım’ın Venezuela ziyaretine ilişkin gümrük kayıtlarında maske sevkiyatına rastlanmadığı ortaya çıkmıştı.

TIKLAYIN – Ne maske var ne test kiti! Erkam Yıldırım’ın Venezuela’ya gittiği dönemin gümrük kayıtları ortaya çıktı

TIKLAYIN – Erkam Yıldırım’dan Sedat Peker hakkında suç duyurusu

TIKLAYIN – Binali Yıldırım’dan Peker’in iddialarına ilişkin bir açıklama daha

TIKLAYIN – Yıldırım’dan yeni açıklama: Oğlum Venezuela’ya biraz da meraktan gitti

TIKLAYIN – “Uyuşturucu ticareti” iddialarına Yıldırım’dan yanıt: Oğlum test kiti götürdü

TIKLAYIN – Sedat Peker dizisinin 7’nci videosunda mekan değişti… İşte Sedat Peker’in son videosundaki iddialar

TIKLAYIN – Sedat Peker dizisinin 7’nci videosunda mekan değişti… İşte Sedat Peker’in son videosundaki iddialar