Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesi sona erdi: Türkiye’nin yaklaşımı son derece dengeli

Yayın tarihi: 16 Mart 2022 Çarşamba 2:08 pm - Güncelleme: 16 Mart 2022 Çarşamba 4:11 pm

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Ukrayna ilgili birtakım görüş ayrılıklarımız var ancak Türkiye’nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un Moskova’daki görüşmesi sona erdi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “Hedefimiz Ukrayna’nın silahsızlandırılması” diye konuştu.

‘ANKARA PRAGMATİK BİR ÇİZGİ İZLİYOR’

Rusya Dışişleri Bakanı, “Ukrayna faşist ideolojiden temizlenmeli” dedi. Türkiye’nin Rusya’ya tek taraflı yaptırımlara katılmadığını söyleyen Lavrov, “Ankara pragmatik bir çizgi izliyor, yaklaşımı son derece dengeli” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Putin ile Zelenski’nin görüşmesinin önünde engel görmediğini söyledi.

‘ATEŞKES İÇİN ÇABA SARF ETTİK, EDİYORUZ’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, “Ateşkesin sağlanması için çaba sarf ettik, ediyoruz” derken, “Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in telefonda görüşmesi mümkün” diyen Çavuşoğlu, “Ukrayna’daki gidişata son verilmesi akan kan ve gözyaşının artık durdurulması lazım. Savaşların kazananı, barışın ise kaybedeni olmaz” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, “15 binden fazla vatandaşımızı Türkiye’ye getirdik” derken, “Tahliyelerin bir bölümünü Rusya üzerinden yaptık” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’NİN DENGELİ TUTUMU BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ’

Görüşme öncesinde açıklamada bulunan ikiliden Lavrov, “Ukrayna ile ilgili görüş ayrılığımız var” demiş, “Türkiye’nin Ukrayna konusundaki dengeli tutumu çok kıymetli” diye konuşmuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, “Türkiye başından beri dengeli ve objektif bir tutum sergiledi” şeklinde konuşmuş, “Montrö Sözleşmesi’ni uygulamaya devam edeceğiz” diyen Çavuşoğlu diplomasi vurgusu yapmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ziyaret için “Dışişleri Bakanımızı bugün Rusya’ya gönderiyorum. Yarın Moskova’da temaslarda bulunacak, perşembe günü de Ukrayna’ya geçecek” demişti.

Taraflar 6. kez bir araya geliyor! İşte dakika dakika tüm gelişmeler