Çavuşoğlu: Teröristler kod adı kullanır, Pompeo’ya da söyledim

Yayın tarihi: 26 Ekim 2019 Cumartesi 8:32 pm - Güncelleme: 26 Ekim 2019 Cumartesi 8:32 pm

Ankara’da Almanya Dışişleri bakanı ile görüşen Mevlüt Çavuşoğlu, harekat sonrasına ilişkin bilgiler verdi. 30 bin Suriyeli’nin geri döndüğünü söyleyen Çavuşoğlu, Mazlum Kobani için, “Bu kişi bir teröristtir, teröristler kod adı kullanır” dedi.

Ankara’da temaslarda bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Dışişleri Bakanlığı’nda görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşıyla birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, “Bizim Almanya’dan beklentimiz aramızdaki müttefiklik ruhuna uygun olarak davranmaları ve teröre karşı mücadelede bizimle dayanışma içinde olmaları” dedi.

‘TERÖRİSTLER KOD ADI KULLANIR’

Mevlüt Çavuşoğlu, SDG Komutanı Mazlum Kobani’nin Türkiye’ye iadesi talebine ilişkin şunları söyledi:

“Bu kişi bir teröristtir. Bölücü başı ile birlikte fotoğrafları var. ABD’nin yakalanması için 3 milyon dolar ödül koyduğu kişiyle fotoğrafları var. Türkiye’deki birçok terör saldırısının da sorumlusudur ve Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan bir teröristtir. ABD’nin Interpol tarafından aranan bir teröristle diyalog kurması kabul edilemez.

“Pompeo’ya da söyledim, bu bir teröristtir. Bunun terörist olduğu belli de ismi ne cismi ne her gün ismini değiştiriyor. Teröristler kod adı kullanır. Bir defa ismini netleştirmek lazım. General Mazlummuş bunlar kabul edilebilir şeyler değildir. Neden benim kod adım yok, neden sizin kod adınız yok. Dün akşam bunu net bir şekilde Pompeo’ya telefonda anlattım, ciddiyetini anladı. Adalet Bakanlığımızın tüm bilgileri bir nota ile ABD’ye ilettik. Kırmızı bültenin de yine bir kopyasını ABD tarafına nota ile ilettik.”

‘ÖSO İÇİN ‘KARALAMA KAMPANYASI’ YAPILIYOR’

Çavuşoğlu, harekat öncesinde Suriye Milli Ordusu ismini alan cihat yanlısı Özgür Suriye Ordusu’na ilişkin karalama kampanyası yapıldığını söyledi. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Bu harekat başladıktan sonra Türkiye ve Suriye Milli Ordusu’na (SMO) yönelik karalama politikaları yapıldı. SMO’yu IŞID’çi olarak tanımlamak doğru değil. Fırat Kalkan’ı bölgesinde 3 binden fazla DEAŞ’lıyı onlarla birlikte etkisiz hale getirdik. SMO, DEAŞ ile mücadele ederken alkışlıyoruz; ama PKK ile mücadele ederken birden onları DEAŞ’çı, IŞID’çi yapıyoruz. Bu doğru bir yaklaşım değil.”

’30 BİN SURİYELİ GERİ DÖNMEYE BAŞLADI’

Bakan Çavuşoğlu,  Suriyelilerin dönmeye başladığını belirterek, “Şu ana kadar Barış Pınarı Harekatı bölgesine BM’nin açıkladığı rakama göre 30 bin kişi geri dönmeye başladı” dedi.