Çavuşoğlu: Rusya-Ukrayna krizinde hazırlıklı olmak zorundayız

Yayın tarihi: 12 Şubat 2022 Cumartesi 7:16 pm - Güncelleme: 12 Şubat 2022 Cumartesi 7:38 pm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayın programında Rusya-Ukrayna krizindeki son durumu değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Rusya ve Ukrayna krizi hakkında yaptığı açıklama şu şekilde;

“Olası bir saldırı, savaş çerçevesinde hangi adımları atmamız lazım. Bir savaş çıkarsa örneğin vatandaşlarımızın tahliyesi Montrö anlaşmasının uygulanması bunlar önemli şeyler. Bir panik havasında değiliz. İstihbaratımız ve diğer kurumlarımız ile temas halindeyiz ama eğer vatandaşlarımızın ihtiyacı olursa devlet olarak yapabileceğimiz yardımları konuşuyoruz. Bir tahliye durumu olursa bunu nasıl yapabileceğimiz konuşuyoruz.

“RUSYA İŞGALE KALKIŞIRSA DOĞRU OLMAZ”

Vatandaşlarımız duyurularımızı takip etsin. Hangi şehirde kaç vatandaşımız var bunlar bizde mevcut 25 bin vatandaşımız var Ukrayna’da yaşayan öğrencilerimiz de dahil. Farklı bilgiler var bu bilgilerini doğruluğunu takip ediyoruz. ABD ile üst düzeyde görüşmelerimiz oldu bilgilerin teyidi için. Bazı ülkeler biliyorsunuz duyuru yayımladılar bizde bu çalışmaları kendi aramızda yapıyoruz. Rusya (Ukrayna’da) işgale kalkışırsa doğru olmaz. Böyle bir durum yoksa da Batılı ülkelerin Ukrayna’da panik yaratan açıklamaları dikkatli yapmaları gerekiyor”

“UKRAYNA’DA HERNAGİ BİR GERGİNLİK HEPİMİZİN HUZURUNU BOZAR”

“Bizim derdimiz burada çatışmayı önlemek. Çatışmanın bir tarafı değiliz, sorunun da bir tarafı değiliz. Bölgede bir savaş çatışma -hatta soğuk savaş diyelim- siber saldırılara kadar farklı boyutlar var. Herhangi bir gerginliğin hepimize etkisi var. Ekonomi, enerji güvenliği ve turizm bakımından önemlidir. Bu bölgede savaş olmasın diyerekten gerginliği azaltıcı çaba sarf ediyoruz .Türkiye’nin pozisyonu başından beri net. Önümüzdeki Çarşamba günü Lavrov ile görüşeceğiz.”

Rusya: Urup Adası yakınlarında ABD denizaltı gemisi tespit edildi