Çavuşoğlu: Aşı konusunda mutabakat imzalandı; hedef Türkiye’de de üretilmesi

Yayın tarihi: 29 Aralık 2020 Salı 3:44 pm - Güncelleme: 29 Aralık 2020 Salı 3:47 pm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı Rusya’da geliştirilen Sputnik V aşısıyla ilgili iki ülkenin sağlık bakanlarının mutabakat imzaladığını belirterek, “Burada hedef sadece aşının alınması değil, Türkiye’de de ortak bir şekilde üretilmesidir” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Soçi’de düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

“AŞI KONUSUNDA MUTABAK İMZALANDI”

Çavuşoğlu, “Türkiye, Sputnik V alacak mı?” sorusuna, “Sayın Putin, Sputnik V ile ilgili Cumhurbaşkanımıza telefonda bir teklifte bulununca, hemen Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanımıza talimat verdiler. Sputnik V aşısı konusunda sağlık bakanlarımız mutabakat imzaladı. Bazı bilgiler talep edildi ve sağlık bakanımız bu bilgilerin Rusya’dan geldiğini söyledi. Burada hedef sadece aşının alınması değil, Türkiye’de de ortak bir şekilde üretilmesidir” yanıtını verdi.

“BU YAPTIRIMLAR EGEMENLİK HAKLARIMIZA SALDIRI”

Çavuşoğlu, Türkiye’ye yönelik ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımlarına da tepkisini yineledi. Yaptırımlara karşı olduklarını belirten Çavuşoğlu, “Geçmişte AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları oldu. Biz bunların doğru olmadığını açıkça söyledik. Yaptırımlarla sorunlar çözülemez. Son ABD’nin CAATSA kararı da hem hukuken hem siyasi olarak yanlış bir karardır. Az ya da güçlü ya da zayıf önemli değil. Bu yaptırımlar bizim egemenlik hakkımıza saldırıdır.”
‘Kalıcı bir ateşkes için Rusya ile çok çaba sarf ettik” diye konuştu.