Çavuşoğlu İsveç ve Finlandiya ile toplantı tarihini duyurdu

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2022 Perşembe 6:35 pm - Güncelleme: 12 Ağustos 2022 Cuma 1:26 am

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’in NATO‘ya üyeliğine ilişkin ortak mutabakat toplantısının 26 Ağustos tarihinde yapılacağını duyurdu.

Mevlüt Çavuşoğlu, 13. Büyükelçiler Konferansı kapanış töreninde konuştu. Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’in NATO‘ya üyeliğine ilişkin “Ortak mutabakat toplantısı 26 Ağustos’ta yapılacak.” dedi.

Çavuşoğlu, “İsveç ve Finlandiya’nın, henüz bu belgede ve açıklamalarıyla taahhüt ettiklerini yerine getirmediklerini görüyoruz. Bu yönde bir adım görmedik. Açıklamaları var, niyetli olduklarını söylüyorlar. Ama biz, somut adım görmek istediğimizin sürekli altını çiziyoruz. Somut adımların takibini yapmak için onların teklifiyle o mekanizma kuruldu. Biz, temmuz ayında bir araya gelme teklifinde bulunduk. Bir an önce hangi adımların atılıp atılmadığını görmek istiyoruz. Ama bizim için bir zaman baskısı yok. Terörle mücadelede elbette var ama NATO üyesi olmak isteyen ülkeler onlar. 26 Ağustos’ta bu mekanizma ilk toplantısını gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı.

SURİYE AÇIKLAMASI: GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLADI

Suriye Dışişleri Bakanı ile ayak üstü sohbeti olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soruyu, “Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız zaten o soruya cevap verdiler. Uzun zamandır Putin ve Rus yetkililer, ‘Sizi rejimle görüştürelim’ dediler. Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişlerdi. Bir ara istihbaratlar arasında görüşmeler olmuştu. Daha sonra kesinti oldu. Şimdi tekrar başladı. İstihbaratlar arasındaki görüşmelerde birçok konu gündeme geliyor” diye yanıtladı.

Çavuşoğlu, Suriye’ye yönelik olası yeni operasyona ilişkin de şu bilgileri verdi:

Operasyonda başka ülkelerle takvim oluşturmayız. Özellikle kazaların çıkmaması için orada bulunmaması gerekenler de dahil, bulunanlara da operasyonlarımız başladığı zaman bilgi veriyoruz. Sonuçta bizim amacımız teröristleri temizlemek. Özellikle Suriye’de bize saldıran hem de Suriye içinde bölücü bir ajandası olan teröristleri temizlemek için bu harekatları yapıyoruz. Bir taraftan sahada terörle mücadelemizi sürdürürken ASTANA formatının amacı, bu sorunu bir çözüme kavuşturmak. Bunun yolunun da siyasetten ve diplomasiden geçtiğini söylüyoruz.

AB ÜYELİK SÜRECİ

Bizden bağımsız olarak, genişleme politikasındaki sorunlardan dolayı, üyelik sürecimizle ilgili maalesef bir mesafe görmüyoruz. Ama biz, ‘Teknik anlamda siyasi engelleri kaldırın, her konuyu görüşmeye hazırız, müzakereye de hazırız’ diyeceğiz. Fasıllar var, diğer konular var. Vize serbestisi ile ilgili mesela. Bir taraftan geri kalan kriterlerle ilgili çalışırken AB tarafından henüz samimi bir görüşme yaklaşımı görmüyoruz. Biraz oyalamaca da var. Bugün Avrupa’da sorunlar var. Bu sorunların çözülmesi konusunda ortaya irade koyabilen tek ülke Türkiye. AB de eminim çaba sarf ediyordur ama ortaya irade koyan tek ülke Türkiye.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN İLİŞKİLERİ: YUNANİSTAN ZAMANA OYNUYOR

Türkiye-Yunanistan ilişkilerine ilişkin soruya Yunanistan ile ayaküstü selamlaşma dışında bir görüşme yapılmadığını belirterek cevap veren Çavuşoğlu, sözlerini şunları söyledi:

Yunanistan’ın Türkiye aleyhine başlattığı lobi çalışmalarından sonra ayaküstü selamlaşmanın dışında bir görüşme olmadı. Güven Arttırıcı Adımlar konusunda toplantıya ev sahipliği yapma sırası bizde ama Yunanistan yıllardır gelmiyor. İştiraki görüşmeler var. Tüm sorunların kapsamlı bir şekilde çözülmesi konusunda Türkiye bir irade ortaya koyuyor ama Yunanistan zamana oynuyor. Özellikle bize yakın adalarda, Lozan ve Paris Barış anlaşmalarıyla şartlı bir şekilde Yunanistan’a verilen adalarda Yunanistan’ın buraları silahlandırdığı ortada. Bunu BM gündemine ve uluslararası toplumun gündemine de taşıdık.