Çavuşoğlu İsrail’e gidiyor

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 1:20 pm - Güncelleme: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 2:23 pm

Yılmaz Polat

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önümüzdeki hafta Washington, 26 Mayıs’ta ise İsrail’e gidecek.

İsrail Dışişleri Bakanlığı siyasi direktörü Alon Bar’ın geziyi planlamak için Ankara’da temaslar yaptığı bildirildi. Jerusalem Post gazetesi, Çavuşoğlu’nun Erdoğan hükümetinin Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerini engellemesinin ardından ziyaretin gerçekleşeceğini yazdı.

Çavuşoğlu’nun ziyareti, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un mart ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sonrası planlanmıştı. İsrailli yetkililer, Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için acele edilmemesi ve sürecin adım adım atılması gerektiğini belirtmişler, öncelikle Hamas şartını koşmuşlardı.

Gazeteye göre, ilişkileri onarmanın önündeki en büyük engel Erdoğan’ın İsrail, ABD ve Avrupa Birliği’nin “terör örgütü” olarak tanıdığı Hamas’a olan sarsılmaz desteği oldu. Erdoğan, üst düzey Hamas yetkilileriyle görüştü, grubun Türkiye’de ofisler kurmasına ve üst düzey üyelere Türk pasaportu verdi.

Bu arada ‘The New Arab’ gazetesi de Türk hükümetinin Hamas liderleri ve aktivistlerine yönelik kısıtlamaları yoğunlaştırdığını, çok sayıda Hamas üyesini sınır dışı ettiğini ve diğerlerinin de ülkeye girmesini engellediğini bildirdi. Habere göre yetkililer, Türkiye’nin Hamas’a yönelik ‘keyfi’ önlemlerinin grupla olan ilişkisini ‘ekonomisini canlandırmak’ için feda ettiğini gösterdiğini söyledi.

Erdoğan geçen hafta Herzog’a İsrail’in Bağımsızlık Günü’nde İsrail halkının esenliği ve refahı için en iyi dileklerini ileten bir mektup gönderdi, “Ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin karşılıklı ulusal çıkarlarımıza, bölgesel barış ve istikrara hizmet edecek şekilde gelişeceğine yürekten inanıyorum” dedi.

WASHİNGTON’A DA GİDECEK

Çavuşoğlu 18 Mayıs’ta da Washington’u ziyaret edecek.

Öte yandan, Türkiye’nin AKP’li Washington Büyükelçisi Murat Mercan Çavuşoğlu’nun ziyaret öncesi Yahudi kuruluş liderleriyle yoğun temaslarda bulunuyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bir süredir ABD’deki Yahudi Lobisi’ne yakınlaşma politikası izleyen Mercan, Yahudi lobisinin en etkin isimlerinden ADL (Anti Defamation League- İftira ile Mücadele Birliği) Onursal Başkanı Abraham Foxman’la bir araya geldi.

Foxman, Erdoğan’a ABD’de ‘Cesaret Ödülü’ vermiş, ancak Erdoğan’ın İsrail karşıtı söylemleri nedeniyle ödülü geri istemişti.