Çavuşoğlu: Ermenistan’a ‘Azerbaycan’ın topraklarından çekil’ çağrısı yapılmalı

Yayın tarihi: 13 Ekim 2020 Salı 2:43 pm - Güncelleme: 13 Ekim 2020 Salı 3:03 pm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası toplumun ateşkes çağrılarını makul karşıladıklarını belirterek, “Buna ilaveten Ermenistan’a da ‘Azerbaycan’ın topraklarından çekil’ diye çağrı olursa o zaman gerçekten bu sorunu çözme arzusunu görebiliriz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalara ilişkin, uluslararası toplumun ateşkes çağrılarını makul karşıladıklarını belirtti. Çavuşoğlu, Ermenistan’a da “Azerbaycan’ın topraklarından çekil” çağrısı yapılması gerektiğini ifade etti.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Uluslararası toplumun ateşkes çağrılarını makul karşılıyoruz. Buna ilaveten Ermenistan’a da ‘Azerbaycan’ın topraklarından çekil’ diye çağrı olursa o zaman uluslararası topumun gerçekten bu sorunu çözme arzusunu görebiliriz. Ama bu çağrı maalesef yapılmıyor. Minsk Grubu olarak toplantı yapılmasında fayda var. Minsk eş başkanları da bugüne kadar neler yapıldığına dair rapor hazırlamalı. Her hal ve şartta kardeş Azerbaycan’ın devlet olarak da millet olarak da yanındayız.”

“KİMDEN ALDIĞINIZ YETKİYLE TÜRKİYE’YE SURİYE’DEN ÇEKİLİYORSUNUZ”

İsveç Dışişleri Bakanı’nın Ermenistan-Azerbaycan krizine ilişkin “Yukarı Karabağ’da her ne kadar ateşkese varılmış olsa bile devam eden çatışmalardan derin endişe duyuyoruz. Tarafları bu çatışmaları durdurmaya ve anlaşmaya uymaya davet ediyorum” demesinin ardından sözü alan Çavuşoğlu, “Uluslararası toplumun ateşkes çağrılarını makul karşılıyoruz ama buna ilaveten Ermenistan’a da çekil çağrısı yapılırsa, o zaman uluslararası toplumun bu sorunu çözme arzusunu görebiliriz ancak bu çağrı yapılmıyor. Kırım, Ukrayna toprakları söz konusu olduğunda AGİT dahil hepimiz Rusya çekilsin diyoruz ancak aynı çağrıyı Karabağ söz konusu olduğunda yapmıyoruz.

Diplomaside ‘urge’ kelimesini kullanmak tepeden bakmaktır. Siz kimden aldığınız yetkiyle Türkiye’ye Suriye’den çekilin diyorsunuz? Biz Suriye’yi bölmek istemiyoruz ama siz Suriye’yi bölmek isteyen PKK’yi destekliyorsunuz” dedi.

Ermenistan’ın tüm resmi sitelerine erişim engeli