Çavuşoğlu: Taliban’ı tanıma konusunda gelişmelere göre hareket edeceğiz

Yayın tarihi: 7 Eylül 2021 Salı 10:50 am - Güncelleme: 7 Eylül 2021 Salı 2:45 pm

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Afganistan’a çok yatırım yaptıklarını belirterek, “Afganistan gibi bir ülkeden tamamen çıkmamız yanlış bir karar olur” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Taliban, Türkiye’yi tanıyacak mı?” sorusuna “Bu konuda aceleci olmamak gerekir” yanıtını verdi.

Kabil Havalimanı için “Katar ve ABD ile birlikte çalışıyoruz” diyen Çavuşoğlu, sığınmacı konusuna ilişkin ise, “Sınırda aldığımız tedbirler her geçen gün artıyor. Daha fazla göçmen yükünü kaldıramayız. İran’dan tedbir almasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Afganistan’da Taliban’ın hükümet kurma çalışmaları var. Taliban Pençşir hariç bölgeye hakim oldu. Buradaki çatışmaların iç savaşa neden olmamasını umuyoruz. Ülkede ekonomik sıkıntı ve açlık var. BM’in gıda stokunun bitmek üzere olduğunu görüyoruz. Bizim de Kızılay’ımız bölgeye yardımlarını yapıyor. Bölgede terör sorunu da var. DAEŞ Horasan orada. Kabil Havalimanı ile ilgili Katar ve ABD ile birlikte çalışıyoruz

“GÜVENLİĞİ HAVALİMANI DIŞINDA TALİBAN SAĞLAYABİLİR”

Şu anda havalimanına uçaklar inip kalkabiliyor. Bazı uçuşlar yenden başladı. Bazı ülkelerin vatandaşları orada kaldı. Bizim de orada vatandaşlarımız var. Bin 400’den fazla kişiyi tahliye ettik. Bin 60 tanesi bizim vatandaşımız. Sonuçta Kabil Havalimanı yeniden uluslararası uçuşlara açılabilir, pist yenilenebilir, terminal yenilenebilir. ŞU an orada 19 teknisyenimiz çalışmalarını sürdürüyor. Ama en önemli konu güvenliği kim sağlayacak? Güvenliği havalimanı dışında Taliban sağlayabilir ancak içerde uluslararası toplumun güvenebileceği bir güvenlik şirketi ya da bir ya da iki devlet sağlamalı. Askeri güç istenmiyorsa, bu işi yapan şirketler var. Orada güvenlik sağlanmalı. Uçaklar uçmak istese bile sigorta şirketleri izin vermez

“AFGANİSTAN’A ÇOK YATIRIM YAPTIK”

Biz Afganistan’a çok yatırım yaptık, eğitimine yatırım yaptık. Kadınlara çocuklara yatırım yaptık. Sonuçta bizim Afganistan gibi bir ülkeden tamamen çıkmamız yanlış bir karar olur. Birçok ülke büyükelçiliğini geri çekerken, biz de ayrılsaydık doğru olmazdı. Biz ‘her şeyi yönetelim’ demiyoruz, ‘bağlarımızı koparmayalım’ diyoruz.

“TALİBAN’I TANIMA KONUSUNDA ACELECİ OLMAMAK GEREKİR”

Bu konuda aceleci olmamak gerekir. Dünyanın da acele etmemesi gerekiyor. Burada dengeli hareket etmek gerekiyor. Biz Türkiye olarak bu şekilde hareket ediyoruz. Hükümetin kapsayıcı olması gerekiyor. Hükümette sadece Taliban olursa, diğer etnik gruplardan insanlar olmazsa olmaz. Kadınlara yer verilmesi gerekiyor. Sonuçta yarın bir kriz olduğu zaman ülkenin iç savaşa sürüklenmemesi için kapsayıcı bir hükümet gerekir, tüm dünyanın kabul etmesi için de kapsayıcı olması gerekir. Biz bu düşüncelerimizi Taliban’a da doğrudan iletiyoruz. Şu ana kadar atanan kişiler sadece Taliban’a yakın kişiler. Şartlara ve gelişmelere göre hareket edeceğiz.

“TALİBAN’DAN BİZE BİR DAVET GELMEDİ”

Şu anda bir tutumumuz yok, hükümet kurulmadı ve bize bir davet gelmedi.

“GÖÇ İÇİN AB VE ULUSLARARASI TOPLUMA İŞ BİRLİĞİ ÖNERİYORUZ”

Afganların ülkesini terk etmemesini sağlamak gerekir. Şu anda ciddi bir hareketlilik yok. Bu sene 570 bin kişi, geçen sene ise 3 milyon kişi göç etmiş. Afganistan içerisinde açlık ve ekonomik sıkıntılar var. Taliban’ı seversiniz, sevmezsiniz, ama savaşların bile olduğu yerde insani yardımların ulaştırılması gerekiyor. Diğer taraftan komşu ülkelere de destek sağlamak gerekiyor. Pakistan, Özbekistan ve İran’a göç etmeyi düşünenler var. Biz AB ve uluslararası topluma iş birliği öneriyoruz.

“DAHA FAZLA GÖÇMEN YÜKÜNÜ KALDIRAMAYIZ”

Sınırda aldığımız tedbirler her geçen gün artıyor. Daha fazla göçmen yükünü kaldıramayız. İran’dan tedbir almasını istiyoruz.”

SADAT açıklama yaptı: Kabil Havalimanı’nı kim işletecek