Çavuşoğlu: ABD’nin mektubunun üslubunu kabul etmiyoruz, Türkiye S-400 savunma sistemini almıştır

Yayın tarihi: 13 Haziran 2019 Perşembe 1:03 pm - Güncelleme: 13 Haziran 2019 Perşembe 2:11 pm

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşı Le Drian ile basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin S-400’le ilgili mektubunun üslubunu kabul etmediklerini belirterek, Türkiye’nin Rusya’dan Türkiye S-400 savunma sistemini aldığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Fransa’nın YPG ile yakın iş birliğini doğru bulmuyoruz. Fransa’nın YPG ile iş birliği içinde olması Fransa’ya yakışmaz.

ABD’nin S-400 mektubun üslubunu kabul etmiyoruz. Hiç kimse Türkiye’ye ültimatom veremez. Türkiye, Rusya’dan S-400 savunma sistemini almıştır, Cumhurbaşkanımız belirtti. Türkiye aldığı karardan vazgeçmez.

Türkiye’de ifade özgürlüğü anayasa garantisi altındadır fakat teröre destek vermekle ve mevcut Türkiye’de seçimle işbaşına gelmiş rejimi yıkmakla ifade özgürlüğü farklıdır.

Bu sabah 10’uncu gözlem üssümüze yönelik bir saldırı oldu, 3 askerimiz hafif şekilde bundan etkilendi. Saldırıların kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Rusya ile bu konuylla ilgili görüşüyoruz. Rejim saldırılarını sürdürürse gereğini yaparız. Bundan kimsenin tereddütü olmasın.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Çavuşoğlu’nun açıklamalarını şöyle yanıtladı:

“Basın özgürlüğü konusunda görüşümü ifade etmiştim. Fransa’daki gazetecilerin güvenlik konularını paylaştıklarını söylüyorsunuz. İdlib konusunda ise bizi kaygılandıran bir durum söz konusu. Biz Türkiye’yi bu konuda destekliyoruz. Ateşkese uyulmasını sağlamak zorundayız. Çok tehlikeli patlayıcı bir etkiye sahip olabilecek durum var ortada. Bu sabah yaşananlar bize, “etki sahibi olan ülkelerin gerekli adımları atmaları gerekir” mesajı verdi.”