Çatışma Kiev sokaklarına sıçradı! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 26 Şubat 2022 Cumartesi 8:54 am - Güncelleme: 26 Şubat 2022 Cumartesi 11:59 pm

Rusya‘nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon 3’üncü gününde. Kiev’den direniş çağrıları yapılırken, ABD ve AB Putin’in yanı sıra üst düzey Rus yetkililere yeni yaptırım kararları açıklıyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon, 3’üncü gününde de devam ediyor. Başkent Kiev başta olmak üzere birçok kentte patlama sesleri yükseliyor. Ukrayna vatandaşları, güvenliklerini sağlamak için bulundukları bölgelerden ayrılmaya ve sığınaklara taşınmaya başladı.

Ukrayna Büyükelçiliği, ülkedeki son duruma ilişkin bilgiler paylaştı. Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

Saat 00:00’dan itibaren Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri’nin S-300 uçaksavar füze sistemi tarafından Ortak Kuvvetler operasyonu alanında bir helikopter ve Rus işgal kuvvetlerine ait Su- 25 saldırı uçağı şeklinde iki düşman hedefi vuruldu. Ayrıca, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri’nin Su-27 avcı uçağı, Rus işgal kuvvetlerinin askeri nakliye uçağı IL-76 MD’ye başarıyla saldırdı ve düşmanı yok etti. Vinnytsia yönünde uçan Rus işgalcilerden bir başka Su-25, Ukraynalı bir Su-27 pilotu tarafından imha edildi. İşgalcilerin havadan inmeye çalıştığı Kyiv bölgesindeki Vasylkiv kasabasında şu anda ağır çatışmalar sürüyor. Kiev sokaklarında aktif çatışmalar yaşanıyor. Düşman her yerde cevabını alıyor ve kayıplara uğurluyor.

Dakika dakika son gelişmeler şöyle:

23:57 6 VATANDAŞI ÖLEN YUNANİSTAN RUSYA ELÇİSİNİ DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞIRDI

Yunanistan, Sartana ve Bugas köylerindeki hava saldırılarında altı vatandaşının öldüğü, biri çocuk altı vatandaşının yaralanması gerekçesiyle Rusya’nın Atina Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

23:44 KİEV’DEN ÇATIŞMA GÖRÜNTÜLERİ

Rus ordusunun kuzeyden yaklaştığı başkent Kiev’de meydana gelen çatışmalar amatör kameralara yansıdı. Çatışmanın kentin Povitroflotskyi Caddesi’nde yaşandığı ifade edildi. Görüntüler Ukrayna merkezli ‘News of Donbass’ tarafından yayınlandı.

23:17 POLONYA-UKRAYNA SINIRI ÇOCUKLU AİLELER HARİCİNDE SİVİLLERE KAPATILDI

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekatının ardından yoğun göç dalgasının yaşandığı Polonya sınırı, çocuklu aileler haricinde sivillere kapatıldı.

Anadolu Ajansı’nın Varşova Büyükelçiliğinden edindiği bilgiye göre, Ukrayna’dan Polonya’ya sadece çocuklu ailelerin geçmesine izin veriliyor. Sınırın sivillere tamamen açılması için Polonyalı makamlarla görüşmeler yapılıyor.

Büyükelçilik, Ukrayna’dan gelen Türk vatandaşları için sınırda ulaşabilecekleri numaralar yayımlandığını, vatandaşların Varşova’ya tren ve otobüslerle ulaştırıldığını açıkladı.

Polonya, Ukrayna sınırından pasaportu olmayanlar dahil herkesin geçeceğine dair garanti vermişti. Ukrayna vatandaşı olmayanların, ülkelerine dönene kadar Polonya’da 15 güne kadar kalmasına izin veriliyor.

22:52 YOUTUBE RUS KANALLARIN PARA KAZANMA ÖZELLİĞİNİ ASKIYA ALDI

YouTube, aralarında televizyon kanallarının da yer aldığı çok sayıda Rus YouTube kanalının para kazanma özelliğini askıya aldı. Şirketten yapılan açıklamada “Ukrayna’daki olağanüstü koşullar ışığında… Son yaptırımlarla birlikte birkaç Rus kanalı da dahil olmak üzere birçok kanalın YouTube’da para kazanma özelliğini duraklatıyoruz” ifadeleri yer aldı.

22:08 RUSYA VE ROMANYA HAVA SAHALARINI KARŞILIKLI KAPATTI

Romanya Sivil Havacılık Otoritesi’nden yapılan açıklamada, 22 Aralık 1976’da dönemin Romanya hükümeti ile Sovyetler Birliği arasında Bükreş’te imzalanan sivil hava taşımacılığına ilişkin anlaşmanın askıya alındığı belirtildi. Açıklamada, ülkenin hava sahasının bugünden itibaren Rusya’dan acil ve insani yardım uçuşları hariç, transit de dahil tüm uçuşlara kapatıldığı duyuruldu.

Rusya da karara aynı tepki göstererek Romanya’ya hava sahasını kapattığını açıkladı.

21:23 ALMANYA, ABD, FRANSA ve HOLLANDA’DAN UKRAYNA’YA MUHİMMAT DESTEĞİ

Almanya hükümeti, Ukrayna silahlı kuvvetlerini desteklemek için ordusunun stoklarından 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi gönderme kararı aldı. ABD de Ukrayna’ya hafif silah ve tanksavar yardımı yapacağını açıklarken bir diğer tedarik Hollanda’dan geldi. Hollanda, Ukrayna Savunma Bakanlığı’na tanksavar tedarik edeceğini açıkladı. Bir diğer yandan, Fransa da Ukrayna’ya daha fazla askeri teçhizat teslim etme ve Rusya’ya yönelik yaptırımları artırma kararı aldı.

21:13 BİDEN: RUSYA CİDDİ BEDELLER ÖDEYECEK

ABD Başkanı Joe Biden, CNBC muhabiri Brian Cohen’e röportaj verdi. Biden, “Ukrayna konusunda Rusya’ya karşı geniş çaplı yaptırımlar dışındaki alternatif Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır. Rusya, Ukrayna’daki eylemleri için kısa ve uzun vadede ciddi bedeller ödeyecek” ifadelerini kullandı.

20:47 ZELENSKİY: ERDOĞAN VE ALİYEV ARABULUCULUK TEKLİF ETTİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in müzakere organize etmeyi önerdiğini açıkladı.

Ukrayna halkının savunma konusundaki istekliliğinin işgal senaryolarını bozduğunu söyleyen Zelenski, “Ülkemizi özgürleştirmek için gerektiği kadar savaşacağız” dedi. Zelenskiy ayrıca “Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarma kararı için herkese minnettarım” açıklamasını yaptı.

20:22 HULUSİ AKAR, UKRAYNA SAVUNMA BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Görüşmede Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı. Görüşmede Bakan Akar tarafından Türkiye’nin insani yardım konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edeceği ifade edildi” denildi.

20:20 RUSYA ÇERNOBİL’DEN İLK GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADI

Rusya Savunma Bakanlığı, kontrol altına aldıkları Çernobil Nükleer Santrali’nin bulunduğu bölgeden ilk görüntüleri yayınladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “Rus hava indirme birlikleri, Ukrayna Ulusal Muhafızları’nın askeri personeli ile birlikte Çernobil nükleer santralini koruma görevini yerine getiriyor” denildi.

Nükleer santral personelinin radyoaktif durumu izlemeye ve nükleer santrali normal çalışma modunda tutmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, “Ukrayna Ulusal Muhafızlarının nükleer santralin korunmasıyla görevli personeliyle, güç üniteleri ve nükleer yakıt deposunun güvenliğini ortak bir şekilde güvence altına almak konusunda anlaşmaya varıldı” ifadeleri kullanıldı.

19.25: KİEV’DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI PAZARTESİYE KADAR UZATILDI

Kiev’de sokağa çıkma yasağı pazartesi gününe kadar uzatıldı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko tarafından yapılan açıklamada, Rus askerlerinin kente girişi ihtimaline karşı sokağa çıkma yasağının pazartesiye kadar uzatıldığı açıklandı.

Kiev halkının araç kullanmaları da yasaklanırken, “Sokağa çıkma yasağı sırasında sokakta bulunanlar sabotajcı olarak değerlendirilecektir” denildi. Hava saldırısına ilişkin alarmların çalınması durumunda en yakın sığınaklara geçilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, “Metrolar, sığınak olarak kullanılacak” ifadelerine yer verildi.

18:41 KADİROV: ÇEÇEN SAVAŞÇILARI UKRAYNA’YA GÖNDERDİK

Rusya Federasyonu’na bağlı özerk Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Ramazan Kadirov, Rus askerleriyle birlikte savaşmaları için Çeçen savaşçıların Ukrayna’ya gönderildiğini açıkladı.

İnternet üzerinden bir video paylaşan Kadirov, Çeçen birliklerin şu ana kadar Ukrayna’ya ait bir askeri tesisi ele geçirdiğini ve hiçbir kayıp verilmediğini söyledi.

Kadirov’a bağlı Çeçen güçleri daha önce çok sayıda insan hakları ihlaliyle suçlanmıştı.

18:30 RUSYA’DAN TÜM İSTİKAMETLERDE SALDIRI EMRİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev’in “müzakereyi reddetmesi” üzerine tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildiğini açıkladı.

18:03 KREMLİN’İN RESMİ İNTERNET SİTESİNE ERİŞİLEMİYOR

Kremlin’in resmi web sitesi kremlin.ru erişime kapatıldı. Reuters, söz konusu siteye erişimin siber saldırı tehditleri nedeniyle durdurulduğunu belirtti. Kremlin’den ise konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

17:43 ‘MÜZAKERELER HAZIRIZ AMA RUSYA’NIN TEKLİFLERİ KABUL EDİLEMEZ’

Ukrayna’dan Rusya’nın “Kiev müzakereleri reddetti” açıklamasına yanıt geldi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kiev’in ateşkesle ilgili müzakereleri reddetmediği, ancak Rusya’nın ültimatomunu kabul etmediği ifade edildi. Cumhurbaşkanlığı Ofisi Sözcüsü Mikhail Podolyak, Ukrayna’nın müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu ancak Rusya’nın ilk başta müzakere için sunduğu koşulların kabul edilemez olduğunu belirtti. Açıklamada, Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov’un “Putin dün Ukrayna askerlerine ‘Dur’ emri verdiği” yönündeki açıklaması da yalanlandı.

17.07: ÇİN TUTUMUNU AÇIKLADI

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Çin’in Ukrayna konusundaki tutumunu 5 ilkeyle açıkladı: Çin’in, öncelikle tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması, korunması ve BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine samimiyetle uyulması gerektiğini ifade eden Vang, bu net ve tutarlı tavrın Ukrayna için de geçerli olduğunu belirtti

17.07: İzvestiya gazetesi muhabirleri Lugansk’ta ateş altında kaldı

16.59: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanlığını Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine 350 milyon dolarlık askeri yardım yapma konusunda yetkilendirdiğini açıkladı.

16.59: Ukrayna: Müzakereyi reddetmedik. Rus ordusu durmadı, ültimatom olmadan müzakereye hazırız

16.42: Romanya ve Litvanya, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.

16.37: Zelenskiy’in Danışmanı: “Koşullar kabul edilemez olduğu için müzakereler reddedildi.”

16:13: ERDOĞAN, ZELENSKİY İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’le telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan, görüşme sonrası “Bir an önce ateşkes kesilmesi için çaba gösteriyoruz” açıklaması yaptı. Erdoğan’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le de Ukrayna krizine ilişkin telefonda görüştüğü duyuruldu.

15:45: ‘PUTİN ‘DUR’ EMRİNİ GERİ ÇEKTİ’

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün Kiev yönetimiyle müzakere beklentisi sonrasında operasyona ara verdiğini ancak ilgili temaslardan sonuç alınamayınca Rus askerlerinin bugün yeniden ilerlemeye başladığını söyledi. Peskov ayrıca, Rusya’nın Batı’nın yaptırımlarını öngördüğünü ve ekonomisi üzerindeki etkilerini asgariye indirmek için önlemler aldığını belirtti.

15.30: Silah bırakan Ukraynalı askerlerin anneleri için Lugansk’ta yardım hattı açıldı.

15.09: Avustralya Russia Today’i yasakladı

Rusya’dan NATO’ya tehdit!

14.20: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Kiev’deki binaya füze saldırısı düzenlediği iddialarını yalanladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, “Gece Ukrayna’nın askeri altyapı unsurlarına yönelik füze saldırısının püskürtülmesi sırasında Ukrayna’nın ‘Buk-M1’ tipi orta menzilli füzesinin navigasyon sisteminde arıza yaşandığı ve füzenin bir meskun binaya isabet ettiği aşikar” dedi.

14.19: Fransa Manş Denizi’nde Rus gemisine el koydu

Fransa, Rus gemisine el koydu!

Rusya’nın Fransa Büyükelçiliği, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Manş Denizi’nde ‘Baltic Leader’ adlı bir Rus kargo gemisinin durdurularak gözaltına alındığını doğruladı.

14.00: Ukrayna medyası, bugün kontrol altına alındığı açıklanan Melitopol kentindeki polis binasının üzerinde Rus bayrağı bulunan bir video yayınladı.

 

13.22: Volodin: Zelenskiy Kiev’de değil, yayınlanan video önceden kaydedildi. Volodin, “Zelenskiy, neo-Nazilerin koruması altında” diye ekledi.

13.16: Kiev’deki metro istasyonları sadece sığınak olarak kullanılacak.

13.06: Pekin yönetimi, Rus hükümetinin eylemlerine saygı duyduğunu açıkladı

Putin ve Şi, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası platformlarda birbirlerini desteklemek konusunda anlaştı

13.00: Ukrayna’da yaşayan siviller, Rus zırhlı aracı pusuya düşürüp içindeki Rus askerleri rehin aldı

12.52: Sumi’de silahlı Ukrayna vatandaşları Rus askerleriyle çatıştı

12.40: RIA Novosti muhabirinin paylaştığı görüntüye göre, Luganskaya köyü Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin kontrolü altında.

 

12.12: Ukrayna’dan tahliye edilen Türk vatandaşlarının ilk kafilesi Edirne’ye ulaştı

12.00: Medvedev: Harekat, Putin’in belirttiği tüm sonuçlar elde edilinceye dek sürecek
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Donbass’ı koruma harekatının Devlet Başkanı Vladimir Putin’in belirttiği tüm sonuçlar elde edilinceye dek süreceğini söyledi.

Rusya Güvenlik Konseyi’nin tüm üyelerine yaptırımlar uygulanmasına VKontakte hesabından yaptığı açıklamayla tepki gösteren Medvedev, “Bu harika yasaklar elbette hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Bu, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki bilgisiz insanlar için bile anlaşılırdır. Donbass’ı korumaya yönelik askeri harekat yürütme kararı da dahil. (Harekat) Rusya Devlet Başkanı’nın bahsettiği tüm sonuçlar elde edilene dek eksiksiz olarak yürütülecek. Ne daha fazlası, ne de daha azı. 2008 yılındaki benzer durumunda olduğu gibi” ifadelerini kullandı.

‘Afganistan’dan korkakça kaçtıkları için kendilerini haklı çıkarmayı umuyorlar’

“Yaptırımlar bir mif, kurgu, söz sanatıdır. Yurtdışındaki haklara ilişkin geniş çapta reklamı yapılan bu kısıtlamaları kesinlikle umursamıyorum” diyen Medvedev, “Yaptırımlar, aşikar bir nedenden dolayı uygulanıyor. Rusya’nın çizgisini değiştirmemesi nedeniyle ortaya çıkan siyasi iktidarsızlıktan. Ayrıca, Afganistan’dan korkakça kaçmak gibi utanç verici kararlar ışığında kendilerini haklı çıkarma umuduyla” vurgusu yaptı.

12.00: Rusya: Ukraynalı milliyetçiler Starobelsk’i Grad füze sistemleriyle vurdu, sivil can kayıpları var
Rus güçlerinin Ukrayna’da konutları ve yerleşim yerlerini hedef almadığını vurgulayan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı milliyetçilerin bu sabah Starobelsk kentine Grad füze sistemleriyle saldırdığını ve sivil can kayıpları olduğunu belirtti.

 

11.47 : Rusya Karadeniz Filosu: Zmeynıy Adası’ndan teslim olan 82 Ukrayna askeri Kırım’a götürüldü

11.42: Ukrayna Sağlık Bakanlığı: Rusya’nın Ukrayna operasyonunda tablo ağırlaşıyor. 3’ü çocuk 198 kişi öldü. Saldırılarda 3’ü çocuk 1115 yaralımız var.

11.40: Ukrayna, Moskova Büyükelçiliği’ni Letonya’ya tahliye etme kararı aldı.

11.30: Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar, “Bu 3. Dünya Savaşı’dır, Kazakistan’ı da bu savaşa dahil etmek istiyor” açıklamasında bulundu.

10.35: Kiev’de sabah saat 06.00’da çıkan çatışmalarda aralarında çocukların da bulunduğu 35 kişi yaralandı.

10.00: Rusya Uzay Ajansı Roscosmos, Avrupa ile işbirliğini askıya alıyor

09.43: Kiev Zhuliani havalimanı yakınındaki bölge ve yerleşim yeri füzeyle vuruldu.

Reuters’ın bildirdiğine göre, bugün Kiev şehir merkezinin güneybatısındaki bölgelere iki füze çarptı. Füzelerden birinin Zhuliani havalimanına yakın bölgeye düştüğünü aktarıldı.

Başka bir görgü tanığı füzelerin Sivastopol meydanı yakınlarındaki bölgeyi vurduğunu söylerken, Kiev şehir yönetimi füzelerden birinin bir yerleşim yerini vurduğunu söyledi.

 

09.28: Zelenskiy: Ukrayna ordusu silah bırakmayacak
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kiev’de bulunduğunu ve Ukrayna ordusunun silah bırakmayacağını ve savunmaya devam edeceğini ifade etti.
Kiev’deki ofisinin dışında kaydettiği bir videoyu Telegram hesabından paylaşan Zelenskiy, “Ben Kiev’deyim, ordu silah bırakmayacak ve savunmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

09.27: Rusya Savunma Bakanlığı: Melitopol kentinin tamamı kontrol altına alındı

08.58 Japonlara ait bir kargo gemisi Ukrayna açıklarında bir “füze” tarafından vuruldu.

08.50: Ukrayna Büyükelçiliği, “Kiev sokaklarında aktif çatışmalar yaşanıyor. Düşman her yerde cevabını alıyor ve kayıplara uğurluyor” açıklamasında bulundu.

08.34 Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yetkililer, sokaklarda Ukrayna güçleriyle Rusya güçlerinin çatışmaya başladığını bildirerek insanlara sığınaklara gitme çağrısı yaptı.

08.23 ABD Başkanı Biden, Dışişleri Bakanlığı’na Ukrayna’ya 350 milyon dolar askeri yardım sağlanması için emir verdi.

08.02 Cuma günü yapılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil durum oturumunda Ukrayna’nın temsilcisi Sergiy Kislitsa, Rus saldırılarında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu çağrısında bulundu.

07.50 ABD’nin Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’ye kendisini tahliye edebileceğini söylediği, ancak Zelenski’nin bu teklifi reddettiği belirtildi.

Associated Press’e konuşan üst düzey bir istihbarat yetkilisine göre Kiev’de Rusya saldırıları ve çatışmalar yoğunlaşırken ABD, Zelenski’ye başkentten ayrılma çağrısı yaptığı ve kendisine tahliye konusunda yardımcı olabileceklerini söyledi.

Zelenski’nin ise teklifi, ”Savaş burada” diyerek reddettiği ve ”Bir yerlere götürülmeye değil, anti-tank mermilerine ihtiyacı olduğunu söylediği” belirtildi.

07.22 Uluslararası Af Örgütü, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının “savaş suçu” teşkil edebileceğini bildirdi.

07:20 Kiev’de hava savunma sistemlerinin çalıştığı bir video sosyal medyada paylaşıldı.

 

7:15: ABD’nin Ukrayna Büyükelçiliği, ülkedeki ABD’lilere en yakın sığınakları bulmaları yönünde uyardı

ABD’nin Ukrayna Büyükelçiliği sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna’da “koşulların bir anda kötüleşebileceği” konusunda uyarıda bulunarak, ülkedeki ABD vatandaşlarına en yakın sığınakları bulmaları yönünde çağrıda bulundu. Büyükelçilik yaptığı açıklamada, “Ukrayna genelinde güvenlik durumu son derece değişken olmaya devam ediyor ve koşullar bir anda kötüleşebilir. ABD vatandaşları uyanık kalmalı ve en yakın sığınağın veya korunaklı alanının yerini bilmelidir” dedi.

07.09: Ukrayna haber ajansı Interfax’ın aktardığına göre, yetkililer yaptıkları yazılı bir açıklama ile başkent Kiev sokaklarında çatışmaların başladığını duyurdu.

06:17: S&P, Rusya ve Ukrayna’nın kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya’nın döviz cinsinden kredi notunu “BBB-“den “BB+”ya ve yerel para cinsinden kredi notunu da “BBB”den “BBB-“ye düşürdü. Açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ülkenin bankacılık sisteminin büyük bir kısmı da dahil olmak üzere güçlü uluslararası yaptırımlara yol açtığı kaydedildi.

S&P, Ukrayna’nın da uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notunun “B”den “B-“ye düşürüldüğünü açıkladı.

Açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırısının Ukrayna’nın ekonomik büyümesi, finansal istikrarı, dış konumu ve kamu maliyesi için risk oluşturduğu kaydedildi.

Ayrıca bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de Ukrayna’nın uzun vadeli yabancı para ihraççı temerrüt notunu “B”den “CCC”ye düşürdüğünü duyurdu.

05.39: Beyaz Saray, 6.4 milyar dolarlık Ukrayna yardımı için Kongre’ye başvurdu.

05:00: New York’taki BM Genel Merkezi’nde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının kınanması teklifiyle toplanan Güvenlik Konseyi’nde, Rus Büyükelçinin veto hakkını kullanmasına sinirlenen Kislitsa, “Ülkeme karşı yürütülen bu savaş, binlerce Rus askerinin cesetleri Rusya’daki annelerine gönderilmeden sona ermeyecek” ifadesini kullandı.

03.40: Rusya, BM Güvenlik Konseyinde ABD ve Arnavutluk’un getirdiği ‘Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını kınayan’ karar tasarısını veto etti.

03.10: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Kaderimiz bu gece belli olacak. Kiev’in düşmemesi gerekiyor. Rusya, direncimizi kırmak için tüm gücüye saldıracak. Hayatta kalacağız” dedi

03.25: Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya’dan ABD’ye: Bize işgaller hakkında ahlak dersi vermeyin
02.45: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin Basın Sözcüsü Sergiy Nikiforov, ülkesinin Rusya’nın müzakere teklifini reddettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, iki ülkenin görüşmelerin yeri ve zamanı konusunda istişarelere devam ettiğini bildirdi.

02.15: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus hava indirme birliklerini taşıyan bir uçağın vurulduğunu duyurdu.

01.46: Rusya, BM Güvenlik Konseyinde ABD ve Arnavutluk’un getirdiği “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını” kınayan karar tasarısını veto etti.

Çin’den Rusya’ya yaptırım kararı