Türkiye'de dün başlayan fırtına etkisini sürdürüyor. Dünden bu yana etkili olan lodos ve şiddetli yağış nedeniyle 4 kişi öldü, birçok kişi yaralandı. Ev ve iş yerleri de zarar gördü.
Türkiye'nin birçok ilinde dün etkili olan lodos devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 4 kişinin ölümüne, 38 kişinin yaralanmasına yol açan fırtına nedeniyle İstanbul'da saat 20.30 itibarıyla 1517 ihbar alındığını; Bursa, Bolu, Tekirdağ ve Yalova'da da ağaç devrilmesi ve çatı uçması gibi 116 olay meydana geldiğini duyurdu.
Meteoroloji yetkililerinin günler öncesinden yaptığı uyarının ardından dün sabah saatlerinde başlayan ve öğleden sonra çatıları uçurup ağaçları yerinden sökecek kadar kuvvetlenen fırtına, gece boyunca hızını azaltarak devam etti.
Kuvvetli rüzgar ve fırtınanın İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'nın batı ve güneybatı yönlerden saatte 60-90 kilometre, yüksek kesimlerde yer yer saatte 100 kilometre hızda esmesi bekleniyor. Belediye ekipleri zarar gören iş yeri ve binalarda hasar tespit ile onarım çalışması başlattı.
https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1465348579019698177?s=20
EĞİTİME 1 GÜN ARA
İstanbul'da kuvvetli rüzgar ve fırtına nedeniyle eğitime yarın (30 Kasım 2021) bir gün ara verildi. Valiliğin açıklaması şöyle: "Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğünden alınan son verilere göre; İlimizdeki kuvvetli rüzgâr ve fırtınanın, bu gece yarısına kadar 90-110 km/sa hızda devam ederek gece saatlerinden itibaren hızını biraz azaltacağı ve yarın saat 18.00’e kadar 70-90 km/sa hızda sürdüreceği tahmin edilmektedir. İstanbullu vatandaşlarımızın ve öğrencilerimizin olumsuz hava koşulları sebebiyle mağduriyet yaşamamaları için Valiliğimizce; resmî-özel tüm okullar, halk eğitim merkezleri, olgunlaşma enstitüleri, özel öğretim kursları, motorlu taşıt sürücü kursları, çeşitli kurslar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, resmî okullardaki destekleme ve yetiştirme kursları ile özel okullardaki takviye kursları da dahil olmak üzere; bütün eğitim kurumlarında “yüz yüze eğitim” faaliyetlerine 30 Kasım 2021 Salı günü bir (1) gün süreyle ara verilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan malûl ve engelliler ile hamile personelimiz de ayrıca bir talimat veya talebe gerek kalmaksızın, belirlenen tatil süresince idari izinli sayılacaklardır."
İBB'DEN AÇIKLAMA
İBB Sözcüsü Murat Ongun, İBB ekiplerinin müdahale ettiği olayları paylaştı. Buna göre İstanbul'da 33 çatı uçması, 192 ağaç devrilmesi meydana geldi. Ongun'un paylaşımı ise şu şekilde:
https://twitter.com/Mrt_Ongun/status/1465304124065517575?s=20
ARNAVUTKÖY'DE ÇATI UÇTU
İstanbul'da etkili olan kuvvetli rüzgar Arnavutköy'de bir binanın çatısını uçurdu. O anlar mahalleli tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Çatının hareket ettiğini görenlerin itfaiyeye zamanında haber vermesi sayesinde olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
BAĞCILAR'DA 2 YARALI
İstanbul Bağcılar'da site içinde bulunan kafenin çatısı şiddetli lodos nedeniyle tamamen uçtu. Güvenlik kamerası tarafından kaydedilen olayda 2 kişi yaralandı, 6 araç hasar gördü.
İZMİR VE SİLİVRİ'DE DENİZ TAŞTI
Silivri'de etkisini sürdüren lodos nedeniyle sahilde dev dalgalar oluştu. Dalgaların da etkisiyle Silivri Sahili Eski Festival Alanı mevkinde bulunan yürüyüş yolu sular altında kaldı.
https://tele1.com.tr/turkiyede-firtina-alarmi-meteorolojiden-uyari-515925/
İzmir'de, Karşıyaka Yelken Kulübü önünde lodosun etkisiyle deniz suyunun taşması sonucu tramvay yolu su altında kaldı. Suyun deniz kenarındaki yürüyüş yolunun yanı sıra kara yoluna da ulaştığı görüldü.
KIL PAYI KURTULDU
Fırtınalı havanın etkili olduğu İzmir'de, yola bir inşaattan beton parçaları düştü. Kaldırımda duran bir kişi saniyeler ile kaçmayı başarırken, seyir halindeki bir araç düşen betonların altında kaldı.
KOCAELİ'DE ÇATILAR UÇTU
Kocaeli'nin Körfez ilçesinde etkili olan fırtına nedeniyle bazı binaların çatıları hasar gördü, İzmit Körfezi'nde de planlanan vapur seferleri iptal oldu. Fırtına nedeniyle Körfez ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde inşaat halindeki 2 katlı evin çatısı, hasar gördü. Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye ekipleri geldi. Yapılan kontrollerin ardından ekipler, iş makinesi ile çatıyı indirip, olası tehlikelere karşı önlem aldı.
2 katlı evin sahibi Adil Yüce, çok şiddetli bir rüzgar olduğunu belirterek "İşe gitmeye çalışıyorduk, o sırada komşularımız aradı ve çatımızın uçtuğunu söylediler. Geldiğimizde çatı çökmüştü. Bu evi yapmaya çalışıyorduk, maalesef onun da çatısı uçtu" dedi. Fırtına nedeniyle birçok çatı hasar görürken, İzmit Körfezi'nde yapılması planlanan vapur seferleri iptal edildi.
ÇANAKKALE'DE FERİBOT SEFERLERİNE FIRTINA ENGELİ
Çanakkale'de, Kuzey Ege Denizi'ndeki fırtına nedeniyle Gökçeada-Kabatepe ve Bozcaada-Geyikli için planlanan tüm feribot seferleri iptal edildi.
Çanakkale Boğazı ile adalar hattında yolcu ve araç taşımacılığı yapan Gestaş firması, Kuzey Ege Denizi'nde olumsuz hava koşulları nedeniyle Gökçeada-Kabatepe ve Bozcaada-Geyikli arasında yapılması planlanan tüm tarifeli feribot seferlerinin iptal edildiğini duyurdu. Buna göre, Gökçeada'dan saat 13.00, 17.00 ve 22.00, Kabatepe'den ise saat 15.00 ve 19.00 ile Bozcaada'dan 10.00, 14.00 ve 18.00, Geyikli'den 11.00, 15.00 ve 19.00'daki seferler yapılmayacak.
SİMİT ARABASININ ALTINDA KALAN İŞÇİ AĞIR YARALANDI
Bursa'da dün gece hızı 65 kilometreye kadar ulaşan fırtına, yaşamı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle bazı binalar zarar gördü, ağaçlar ve aydınlatma direkleri devrildi. Bursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen olayda lodos nedeniyle devrilen simit arabasının altında kalan simitçi, ağır yaralandı.