Canlı yayın tartışmasında Le Pen, Macron’u yıprattı

Yayın tarihi: 21 Nisan 2022 Perşembe 7:48 am - Güncelleme: 21 Nisan 2022 Perşembe 8:07 am

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna kalan Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, seçimden dört gün önce televizyon yayınında karşı karşıya geldi. Sakin başlayan münazara, önemli sorunların masaya gelmesiyle beraber daha kavgacı bir hal aldı.

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna kalan Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, canlı yayın tartışmasında karşı karşıya geldi.

Le Pen sahte Rus banknotları ile protesto edildi

Pazar günü gerçekleşecek seçim öncesinde yapılan anketlerde aşırı sağcı lider Le Pen, siyasi yelpazenin merkezinde yer alan Macron’un gerisinde. Ancak milyonlarca insan hala seçimde kime oy vereceğine karar vermiş değil.

İki saat 45 dakika süren münazarada ortamın kızışması çok uzun sürmedi. Hayat pahalılığı, Rusya, iklim değişikliği ve göç gibi konular, iki liderin tartışmasında önemli yer tuttu.

Enerji ve market fiyatlarının giderek artması, münazaranın merkezinde yer aldı. Tartışma, büyük haber kanallarının yanı sıra, ülkenin en büyük iki TV kanalında yayınlandı.

LE PEN DAHA HAZIRDI

BBC Türkçe’nin haberine göre, Emmanuel Macron 2017’deki seçim münazarasında, telaşlı ve hazırlanmamış görünen rakibi karşısında büyük ölçüde galip gelmişti. Ancak Le Pen, bu kez başından itibaren daha soğukkanlı ve hazırdı.

Tartışma boyunca daha saldırgan, karşısındakinin sözünü tekrar tekrar kesen ve görevdeki bir lidere göre çok daha fazla meydan okuyan kişi ise Macron oldu.

‘FRANSIZLARA ÖNCELİK VERMELİYİZ’

Fransız halkının yüzde 70’inin yaşam standartlarının son beş yıl içinde düştüğü görüşüne sahip olduğunu aktaran Le Pen, kendisinin sivil barış ve ulusal kardeşliğin lideri olacağını söyledi:

“Fransızlara, kendi ülkelerinde öncelik vermeliyiz.”

Macron ise, koronavirüs pandemisi ve Avrupa’da başlayan savaş gibi zorluklarda ülkesini idare ettiğini ve Fransa’yı daha güçlü bir ülke haline getirdiğini belirtti.

NELER KONUŞULDU?

Medeni bir şekilde başlayan münazara, önemli sorunların masaya gelmesiyle beraber daha kavgacı bir hal aldı.

Hayat pahalılığı: Marine Le Pen’in güçlü noktalarından biri artan yaşam maliyetleri oldu. Başından itibaren Le Pen, önceliğinin bu olduğunu söyledi: “Enerjide KDV’yi kalıcı olarak kaldıracağım. 30 yaş altı insanlar için de gelir vergisi olmayacak.” Le Pen ayrıca, Macron’u emekli maaşı seviyelerinin reel anlamda düşürmekle suçladı.