Sağlık Bakanı Koca: Yarından itibaren hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak
Sağlık Bakanı Koca, TBMM'de yeni tip koronavirüs ile mücadele konusunda milletvekillerini bilgilendirdi.
TBMM'de Koronavirüs gündemiyle düzenlenen özel oturumda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalarda bulundu.
Erdoğmuş, koronavirüse karşı alınan tedbirler bağlamında milletvekillerinden oturum mesafelerine dikkat edilmesini istedi.
Erdoğmuş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın koronavirüs hakkında meclisi bilgilendireceğini söyledi.
BAKAN KOCA'DAN TBMM'YE BİLGİLENDİRME
Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
Meclis'in iradesi, toplumun direnme ve başarma kararlılığının artması demektir. Mart ayı başı itibariyle Çin'de vaka sayısı azalmaya başlayarak, salgının merkezi Avrupa'ya kaydı. Çoğu tedbirimiz DSÖ'nün gereklilik ilanından önce uygulanmaya konulmuştur. Virüs 11 Mart'ta DSÖ tarafından pandemi olarak tanımlandı, bizim mücadelemizin mantığı ise baştan beri böyleydi.
LABORATUVAR SAYISI ARTIYOR
Kovid-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri referans laboratuvarda çalışılmakta ve 16 ilde hizmet veren laboratuvarlarda değerlendirilmektedir. Laboratuvar sayımız kısa zaman içinde 25 ilde toplam 36'ya çıkacaktır. Bugün itibarıyla iki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkez de çalışmaya başladı.
Uçuş yasağının neredeyse tüm Avrupa'yı kapsaması sebebiyle buralarda bulunan vatandaşlarımızı ülkemize getirip izole ediyoruz. Uydurma haberler, sosyal medyadaki mesnetsiz iddialar ahlak sınırları dışındadır.
BÜTÜN BÜYÜK ŞEHİRLERDE TEST YAPILABİLECEK
Hastalığın teşhisinde güvenilir sonuç almak adına kendi tanı kitimizi geliştirdik. Laboratuvar sayımızın artmasıyla birlikte yakında bütün büyük şehirlerde test yapacağız. Önümüzdeki bir iki gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Çin'de geliştirilen bu tanı kitinin bugün kargoya verilip yarın geleceğini buradan müjdelemek istiyorum.
Hastanelerimizde toplam 99 bin 797 hasta odamız tek kişilik olup, gerektiğinde izolasyon ya da yoğun bakım yatağı olarak kullanılmaya uygundur. Şehir hastanelerimiz bu konuda önemli bir katkı sağlamıştır. Fiziki ve teknolojik alt yapı açısından olası kötü senaryolara karşı hazırız.
GÜNDE 10-15 BİN TEST HEDEFİ
Bugüne kadar 10 bini geçen test yaptık. Önümüzdeki günlerde bu test sayımızın çok artacağını düşünüyoruz. Günlük en az 10-15 bin test yapabilir hale gelmek istiyoruz.