Akşener: Derhal ekonomiden sorumlu Cumhurbaşkanı yardımcısı atayın Sayın Erdoğan

Yayın tarihi: 6 Ekim 2020 Salı 10:00 am - Güncelleme: 6 Ekim 2020 Salı 11:45 am

Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a  “Allah aşkına söyler misin damat bey, sen nereye bakıyorsun?” derken, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘ekonomiden sorumlu bir Cumhurbaşkanı yardımcısı’ atamasını istedi.

İyi Parti’de, 2’nci Olağan Kurultay’ın ardından başlayan liste krizi, TBMM’de yeni dönemin ilk grup toplantısına da yansıdı. ‘Oy verilmeyecekler’ listesini hazırlattığı iddia edilen Koray Aydın’ın Teşkilat Başkanlığı görevini sürdürmesine tepki gösteren muhalif milletvekilleri, grup toplantısına katılmadı.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Akşener, “Ben döviz kurlarına bakmıyorum” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) hakkında, “Damat bu sefer kayınpederinin 2023 hedeflerini bile boşa çıkarmayı başarmış. Damat bakanı tebrik edebiliriz bir ülkede iç savaşın ekonomik yıkımıyla bizdeki damadın ekonomik yıkımı aynı” ifadesini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Derhal ekonomiden sorumlu Cumhurbaşkanı yardımcısı atayın” çağrısı yapan Akşener, “Bu işi layıkıyla yapacak yüzlerce aday dururken, hazineyi damadına emanet edersen olacağı bu. Türk ekonomisi, damadının mıncıklayacağı oyun hamuru değil. Türkiye Cumhuriyeti de sizin deneme tahtanız değil” diye konuştu.

“Ekonomide zikzak yapmaktan vazgeçin” diyen Akşener’in  açıklamalarından satırbaşları şöyle:

AYM TARTIŞMALARI

“Yeni bir suni tartışmanın ateşi fitillendi. Bahçeli Anayasa mahkemesinin yapısı değiştirilmelidir dedi. Erdoğan da bir değişiklik önerisi gelirse evet diyeceğini ima etti. Hukuk sisteminde kuvvetler ayrılığı ilkesinin olmazsa olmazıdır. AYM hukuka aykırı çıkarılan kanunların yanlış verilen mahkeme kararlarının dönüp dolaşıp geldiği duvardır. Güçlü bir AYM milletin teminatıdır. Bizim de onaylamadığımız birçok karar imza attı ancak karar çıktıktan sonra hukuk devletine olan inancımız gereği bu kararlara hep uyduk. Her kararını beğenmek zoruna değilsiniz ama uymak zorundasınız. Mevcut Anayasa kapsamında verdiği kararlar üzerinden böyle bir kurumun tehditkâr ille tartışmaya açılması hukuk sistemimize vurulacak yeni bir darbedir.

“BİR ÜLKENİN EKONOMİ BAKANI, ‘BEN DÖVİZ KURLARINA BAKMIYORUM’ DİYEBİLİR Mİ?”

“Damat bey döviz kuru bir ülkenin parasının değeridir. Paramız değerini yitiriyorsa bil ki fakirleşiyoruzdur. Binlerce fabrikanın döviz borcu var. Ürettiğimiz her ürün ithalata bağlı. Döviz kuru arttığında peynir fiyatları bile artıyor. Bak teknoloji demiyorum peynir diyorum peynir. Peynirin paketleri dolarla ithal ediliyor. Peyniri marketlere götüren TIR’lar dolarla alınıyor. Üzerimizdeki kıyafetlerin kumaş boyaları dolarla alınıyor. Bindiğiniz otomobiller dolarla alınıyor. İşte bu yüzden döviz arttığında hemen her şeye zam geliyor. Bir ülkenin ekonomi bakanı, ‘Ben döviz kurlarına bakmıyorum” diyebilir mi? Allah aşkına söyler misin damat bey, sen nereye bakıyorsun?”

“ALLAH AŞKINA DAMAT BEY SÖYLER MİSİN, SEN NERELERE BAKIYORSUN”

“Yahu senin güya tarafsız merkez bankan bile bunu daha yüksek beklediğini senden 10 gün önce söyledi. Nitekim dün türlü oyunlarla enflasyon yüzde 11 çıktı. Damat bey sen nereye bakıyorsun? Arkadaşımız program lansmanında çıkıp ‘bu program istihdam odaklı’ diyor Biz de doğal olarak hemen istihdam oranlarına bakıyoruz. Geçen sene 28 milyon kişi çalışıyormuş, bu sene 26 milyon 700 bin. seneye 28 milyon kişi çalışacak diyor, iş gücüne katılım oranını düşürmüş sonra da utanmadan ben istihdam odaklı program hazırladım diyor. Allah aşkına damat bey söyler misin, sen nerelere bakıyorsun? Ekonomide zikzak yapmaktan vazgeçin. Derhal ekonomiden anlayan Cumhurbaşkanı yardımcısı atayın Sayın Erdoğan.”

LİSTE KRİZİ GRUP TOPLANTISINA YANSIDI

Meral Akşener, TBMM’de yeni yasama yılının ilk grup toplantısını gerçekleştirdi. Grup toplantısına, muhalif milletvekillerinin katılmaması dikkat çekti. 2’nci Olağan Kurultay’da Genel İdare Kurulu (GİK) üyeliği seçimi için delegelere gönderildiği iddia edilen ‘oy verilmeyecekler’ listesine tepkileri süren muhalif milletvekilleri, dün akşam yaptıkları toplantıda grup toplantısına katılmama kararı almıştı. Aralarında Aytun Çıray, Ayhan Erel, Ümit Özdağ, İsmail Koncuk’un da bulunduğu 13 muhalif isim, toplantıya katılmadı. Muhalif olarak bilinen Durmuş Yılmaz ve Aylin Cesur ise toplantıda yer aldı. Covit-19 testi pozitif çıkan Fahrettin Yokuş ve Aslan Kabukçuoğlu da karantinada oldukları için toplantıya katılmadı. Muhalif isimlerin, liste krizinden sorumlu tuttukları Teşkilat Başkanı Koray Aydın’ın, Başkanlık Divanı’nda görevine devam etmesine tepki olarak grup toplantısına katılmadığı belirtildi.

AKŞENER SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Akşener, grup toplantısından sonra basın mensuplarının bazı milletvekillerinin toplantıya katılmamasına ilişkin sorularına da cevap vermedi.