Kılıçdaroğlu’ndan ‘Borsa İstanbul’ tepkisi: Kaça sattık, 600 vekil bile bilmiyor

Yayın tarihi: 28 Kasım 2020 Cumartesi 1:07 pm - Güncelleme: 28 Kasım 2020 Cumartesi 5:11 pm

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, esnafın derdini anlatabileceği bir makamın olmadığını belirterek, Esnaf Bakanlığı kurulmasını önerdi. Kılıçdaroğlu, Borsa İstanbul’un yüzde 10’unun Katar’a devredilmesine ilişkin ise, “Türkiye bildiğiniz gibi değil, çok daha kötü. Her şeyi sattık. Kaça sattık, bilen yok. 600 milletvekili de bilmiyor, ben de bilmiyorum” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Adana Esnaf Buluşması’nda konuştu. Esnafın derdini anlatabileceği bir makamın olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, Esnaf Bakanlığı kurulmasını önerirken, “Esnaf kardeşlerimin CHP’ye mesafeli olduklarını biliyorum. Benim sizden isteğim, var olan sorunlarınızı çözmek istiyorsanız, kazanmak istiyorsanız, oyunuzun rengini değiştireceksiniz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Borsa İstanbul’un yüzde 10’unun Katar’a devredilmesiyle ilgili ise, “Türkiye bildiğiniz gibi değil, çok daha kötü. Her şeyi sattık. Kaça sattık, bilen yok. 600 milletvekili de bilmiyor, ben de bilmiyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, AKP hükûmetine, “Katarlılara satıyorsunuz, ihale yaptınız mı? Belki başka bir ülke şu kadar veriyorum diyecekti. Niye ihale yapmadınız?” diye sordu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Türkiye’de esnaf gerçekten devletin orta direği ise, korunmak isteniyorsa onun sorunlarını dinlemek, beklentilerine cevap vermek zorundayız. Benim konuştuğum esnaf arkadaşlar, ‘sorunumuz için başvuracak yer bulamıyoruz’ diyorlar. Sorunun çözümüne makro açıdan baktığımızda bir esnaf bakanlığının kurulması lazım. Esnafın derdini anlatacak bir makam yok. Esnaf bakanlığı kurmak çok mu zor? Anayasada esnaflarla ilgili bir hüküm var, kim koruyacak? Koruyacak makam yok. Esnaf bakanlığı olacak ki esnafın derdini anlatabileceği bir makam olsun. Benim esnaf kardeşlerimden isteğim, sorununuzu bu bağlamda dile getirin.

Esnaf kardeşlerimin CHP’ye mesafeli olduklarını biliyorum. Benim sizden isteğim, var olan sorunlarınızı çözmek istiyorsanız, kazanmak istiyorsanız, oyunuzun rengini değiştireceksiniz. Siyaset köşeyi dönme yeri midir? Vatandaşa hizmet etme yeridir.”

“TÜRKİYE BİLDİĞİNİZ DEĞİL, ÇOK DAHA KÖTÜ”

“Türkiye bildiğiniz gibi değil, çok daha kötü. Her şeyi sattık. En son Borsa İstanbul’un yüzde onunu. Şu soruyu sorun; ödediğimiz vergiler nereye gidiyor. Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu Katarlılara sattık, kaça sattık, bilen yok. 600 milletvekili de bilmiyor ben de bilmiyorum. Katarlılar’a satıyorsunuz, ihale yaptınız mı? Belki başka bir ülke şu kadar veriyorum diyecekti. Niye ihale yapmadınız?”

“ESNAF SESİNİ YÜKSELTMEK ZORUNDA”

“Esnaf sesini yükseltmek zorunda. 40 yıldır vergi ödüyorum, 40 gün niye bakamadın bana demesi lazım. Vergiler nereye gidiyor. Siz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ekonomik olarak Londra’daki bir avuç tefeciye teslim edildiğini biliyor musunuz? 178 milyar dolar faiz ödendi. Bu parayla ikinci bir Türkiye inşa edilir! Bu eski rakam. Kimin parasıyla ödendi bu? Sizden toplanan paralarla… 83 milyon… Demek ki çalışacağız, Türkiye için, çocuklarımız için. Allah’ın verdiği en değerli hazine akıldır. Sorgulamak demektir.

“STOPAJ VERGİSİNİ ‘KALDIRIN’ DEDİK, KALDIRMADILAR”

“Stopaj vergisi var. İtiraz ettik, ettik düşürdüler. Kaldırılması lazım. Kanuna uygun olmayan yük, esnafın sırtında kalıyor. Kaldırın bu yükü kardeşim, zaten bu esnaf vergisini veriyor. Kaldırın dedik, kaldırmadılar.

Yanınızda çalışan kişiyi, dükkanı kapattın evine gönderdik. Bu adam nasıl geçinecek. Bu adama sahip çıkması gereken sosyal devlet. Peki nerde bu devlet? Tefecilerin yanında var, mal sattığı zaman Katarlıların yanında var. Peki bu sosyal devlet nerede? Bu coğrafyada hiçbir çocuk yatağa aç girmemeli. Ha diyeceksiniz ki, para yok belki o yüzden ödenemiyor. Para var, işsizlik sigortası fonunda dünyanın parası var. O dünyanın parasına ne oldu? İşsizlik fonunda toplanan para ne oldu? Başkaları kullandı o paraları. İşsiz kalanların garantisiydi o para. İşçinin kendi kumbarasından bir miktar ödediler, başka ödemediler.”

“İKTİDAR PARAYI TEFECİYE VERİYOR…”

“Toplam 1 trilyon 891 milyar lira devlet ilk 10 ayda para kullanmış. Peki 10 aydaki bu para nereye gitti? Hazineden yapılan karşılıksız yardım 6 milyar lira. Vatandaşa İBAN verip para topladılar, oradan yapılan yardım 2 milyar. 8 milyarı sadece karşılıksız ödendi, 2 milyarı vatandaştan toplanan para. Tefecilere ödenen para ise, 119 milyar 581 milyon lira faiz ödendi. Sizin vergi faizcilere gitti.

Parayı esnafa mı, üreticiye mi, çiftçiye mi, tefeciye mi verelim? Bu bir siyasi tercihtir. Bunu iktidar seçiyor. Bütçeyi onlar belirliyorlar. Bize düşen görev yanlışsa yanlış demek. Size düşen görev, ‘dükkanı kapattın bana bir şey vermedin’ diye sormak.”

“DEVLETİN BÜTÜN KURUMLARINI SATTILAR”

“Birlikte Türkiye’yi aydınlığa çıkarmak zorundayız, bu işin partisi yok. Türkiye kan kaybediyor. Devletin bütün kurumlarını sattılar, nereye gitti bu para? Bir Katar firmasına 90 milyon dolar birden düşürdüler, iki kıyak birden geçtiler. Bir Katar firmasına sağlanan 90 milyonu esnafa verseler ne olurdu? Bir kişiye sağlanan imkanı yüz binlerce kişiye sağlamıyorsunuz. Bu bir siyasi tercihtir. Sizin bu tercihi görmeniz lazım Benim sorumluluğum var doğru, ama tek tek her birinizin sorumluluğu var.

Kul hakkı işlemek en büyük günahsa, kul hakkı yiyene oy vermeyeceksiniz. İşin doğasında ahlakında, inancımızda bu vardır. Bütün esnaf kardeşlerimin bunu düşünmesi lazım. Biz esnafın sorunlarına eğilip dinleseydik belki bugünkü tablo olmazdı. Şimdi Türkiye’nin bütün coğrafyasını geziyoruz. Bir sorun varsa artık nasıl çözüleceğini toplumun önüne koyuyoruz. En iyisini biz yaptık demeyiz. Bir vatandaş eksik der, kabul ederiz telafi ederiz.”