CHP’de kritik kurultay! Oy verme işlemi tamamlandı

Yayın tarihi: 4 Kasım 2023 Cumartesi 8:27 am - Güncelleme: 4 Kasım 2023 Cumartesi 11:41 pm

CHP 38. Olağan Kurultayı ‘İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı’ sloganıyla bugün Ankara’da başladı. Genel başkan adayları Özgür Özel 600 delegenin imzasını alırken Kemal Kılıçdaroğlu ise 761 delegenin yeterli imzasını aldı. Kurultayda 1366 delege genel başkan ve yeni PM’yi seçecek. Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından seçim başladı. 

CHP 38. Olağan Kurultayı “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla bugün Ankara’da başladı. 81 ilden gelen bin 366 kurultay delegesi, Cumhuriyet’in ve partinin 100. yılında yeni genel başkanı ve yeni parti yönetimini seçiyor. Delegeler, kurultay için imza atmaya başladı.

Ankara Spor Salonu’nda saat 10.00’da başlayan kurultayda, CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel yarışıyor. Eski milletvekili İlhan Cihaner ve Örsan Öymen ise adaylıktan çekildi. İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’in yeterli delege imzasına ulaştığını ve genel başkanlık için yarışacaklarını belirtti.

Genel başkanlık yarışında aday olabilmek için en az 68 delegenin imzası gerekiyor. Adayların seçilebilmesi için ilk turda 1367 delegenin 684’ünün oyunu alması gerekiyor.

KURULTAY DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER ŞÖYLE…

20.20 | OYLAMA 21.00’DE BAŞLADI

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından konuşan İmamoğlu, saat 21.00’de oylamayı başlatmayı düşündüklerini dile getirmişti. Kurultayda oylama işlemi 21:00’de başladı. Saat 23:00’de de oy verme işlemi sona erdi.

20.00 | KILIÇDAROĞLU’NDAN ÖZEL’E YANIT

CHP 38. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkanlık seçimi öncesi konuşma yapmama kararı alan Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel’in konuşmasının ardından Özel’e cevap vermek için kürsüye çıktı.

Kılıçdaroğlu, “Eleştiriye açığım, benim kadar eleştiriye açık kimse yoktur. PM’de beni eleştiren kimsenin sözünü kesmem, sen de burada söylediklerini uzun süredir beraber çalışıyoruz ya keşke yüzüme söyleseydin.” dedi.

18.30 | GENEL BAŞKAN ADAYI ÖZGÜR ÖZEL KONUŞTU

Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşma yapmamaya karar vermesi üzerine kura çekilmeden Özgür Özel, konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Özgür Özel’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Partimiz 1979’dan bu yana 44 yıldır ağız tadıyla iktidar olamadı. İyi niyetli çabalara rağmen 44 yıldır bunu beceremedik. Bugün 38.kurultayımızdayız ama aslında ikinci yüzyılın ilk kurultayındayız. Ben sizi genel başkan, parti meclisi seçecek olağan kurultayın olağan delegeleri olarak görmüyorum. Ben sizde Sivas Kongresi delegelerinin ruhunu görüyorum. Bugün karşımda 1972 kongresinin inancını görüyorum.”

“CHP’nin ilk kurultayı 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’dir. İşte bu ifade bizim kurultayımızı diğer tüm partilerin kurultaylarından farklılaştırır. En önemli özelliği sadece kendi partimiz için değil ülke siyasetini şekillendirmesidir. Sadece yönetim kadrosunu ve genel başkan seçmek için gelmedik. Türkiye siyasetini yeniden şekillendirmek için hepimiz buradayız. ”

“Hesabı ne Kemal Bey ödüyor ne Özgür Özel. Hesabı dünyanın en güzel ülkesinde yaşadığı halde dünyanın başka ülkelerinde hayal kuran gençlerimiz ödüyor.”

“Biz, kaybedilen seçim sonrası hiç bir şey olmamış gibi davranılmasına, bu ağır yenilginin sorumluluğunun üstlenilmemesine karşı çıkanlarız. Bu yolculuk sana söz deyip boynunu bükük bıraktığımız halkla helalleşme yolculuğudur.”

“Partimiz iktidara benzeyen fikirlerle yönetilemez. Hatalarda ısrar edilerek yönetilemez. Atatürk’ün koltuğunu istediği bir kişiye devredeceğini söylemek, buraya gelen delegeleri hiçe saymak demektir”

“Miting yapacaksan zamlar üzerinden yapacaksın. Yap bakalım öyle miting, AK Partili, MHP’li senin mi arkana geçiyor iktidarın mı? Sokaktan korkmayan CHP’nin bir genel başkanı olacağımın sözünü veriyorum.”

“Biz partiyi daha iyi yöneteceğimizi iddia ediyoruz. Biz geçtiğimiz dönemde çok kritik bir süreç vardı. Yukarıda Rusya-Ukrayna savaşı, doğuda Azerbaycan-Ermenistan savaşı. Tayyip Erdoğan, Tahıl Koridoru ile dünyaya caka sattı ama bize bunu anlatacak genel başkan yardımcımız yoktu. Bütün gençler, Teknofest ile ilgilenirken bizim savunma sanayi konusunda bir yönetici yoktu. Dün bir yalan tweet dolaşıyordu, o tweetle alakamız yok. Yarın Parti Meclisi listesine baktığınızda Türkiye çapında dış politikacı, bir teknoloji şirketinin Ar-Ge’sinin başındaki bir kişi. Savunma sanayinde uzman bir emekli tümamiral. Hangi alan boşsa o alana yönelik bilim insanlarından. Ama böyle geçmişinde CHP’ye Atatürk’e dil uzatmışları da değil bu ülkenin evlatlarını göreceksiniz.”

18:32 | İKİ BAŞKAN ADAYI DA SALONA GİRİŞ YAPTI

CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel ‘in salona girişinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu da giriş yaptı. İki aday da konuşmaları öncesi destekçileri tarafından alkışlarla karşılandı.

18:17 | NAZMİYE HALVAŞİ’DEN KILIÇDAROĞLU’NA: SİZE GENEL BAŞKANIM DİYEMİYORUM ARTIK

Salonda söz alan Nazmiye Halvaşi,  ”Size genel başkanım diyemiyorum artık, Siz ne zaman ki ‘Bu partide temiz birini bulduğum zaman devredeceğim’ dediniz. Beni, sizi kirli ilan ettiniz, o zamandan beri size genel başkanım diyemiyorum genel başkanım” sözlerini kullanınca Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu uyarıda bulundu.

17:30 | KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK AÇIKLAMASINA TEPKİ: KONUŞMASINI TAMAMLAYAMADAN KÜRSÜDEN İNDİ

Salonda “değişim” taraftarları ve “genel merkezciler” arasında gerginlik yaşanıyor. Kurultayda söz alan PM Üyesi Turan Aydoğan’ın konuşması salondaki ‘değişim’ taraftarlarının tepkisini çekti. Özel’in destekçilerinin bulunduğu kısımdan protesto sesleri yükseldi. Aydoğan, gelen tepkiler nedeniyle konuşmasını tamamlayamadan kürsüden indi.

17:19 | ÖZEL VE KILIÇDAROĞLU’NUN ADAYLIĞI KESİNLEŞTİ

Genel başkan adayları Özgür Özel ile Kemal Kılıçdaroğlu yeterli imza sayısına ulaştı.

Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu, genel başkan adaylığı için verilen sürenin sona erdiğini belirterek, sonuçları açıkladı. İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’in yeterli delege imzasına ulaştığını ve genel başkanlık için yarışacaklarını belirtti.

Genel başkanlık yarışında aday olabilmek için en az 68 delegenin imzası gerekiyor. Adayların seçilebilmesi için ilk turda 1367 delegenin 684’ünün oyunu alması gerekiyor.

15.35 | CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK: ÖNÜMÜZDE İKİ YOL VAR

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de kürsüye çıkarak mesajlar verdi. Önlerinde iki yol olduğunu söyleyen Çelik, “Ya topluma yeni bir umut, yeni bir heyecan, yeni bir inanç vereceğiz; ya da 2023 seçimleri sonrasında ortaya çıkan büyük umutsuzluk dalgası yayılarak devam edecek” dedi.

Çelik, özetle şunları söyledi:

İktidarın tek alternatifi biziz. Yüz yıllık köklerimizden aldığımız güçle, birikimimizle bu karanlığı dağıtacak güç biziz. Toplum bizden umut bekliyor, tarihin sarkacı yön değiştiriyor. Tarih bizi göreve çağırıyor.

Şimdi önümüzde iki yol var: Ya topluma yeni bir umut, yeni bir heyecan, yeni bir inanç vereceğiz; ya da 2023 seçimleri sonrasında ortaya çıkan büyük umutsuzluk dalgası yayılarak devam edecek.

‘CHP DEĞİŞİME ÖNCÜLÜK ETMELİ’

Biz size yeni bir yol, yeni bi umut yeni, bir başlangıç vaadediyoruz. Toplum ve ülkemiz Cumhuriyet Halk Partisi’nden büyük bir değişime öncülük etmesini bekliyoruz.

İstanbul’un sokaklarında dolaştığımda gözlerimin içine bakan insanlarımızın bizden umut beklediğini görüyorum. Bu umut ancak bir değişimle mümkün. Değişmeliyiz, toplumun her kesimi kucaklayacağız kaygısıyla siyasetsizleşmek yerine, sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini Türkiye’nin koşullarına güncelleyerek kendimizi topluma anlatmalıyız.

İnançlara saygılı laikliği topluma anlatmalıyız. Parti içi demokrasiyi güçlendirmeliyiz. Cumhuriyet Halk Partisi kurucu değerleriden ayrılmadan sosyal demorkasiyi, eşitliği, özgürlüğü, adaleti, gelirin adil dağıtılmasını daha güçlü savunmalıyız. Halkımıza yeni bir seçenek sunmalıyız.”

14:45 | ÖRSAN ÖYMEN DE ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Eski milletvekili İlhan Cihaner’in ardından Örsan Öymen de adaylıktan çekildi. Öymen resmi X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki, medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle, anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların ‘yarışına’ dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı’ndan çekilmeye karar verdim. Bu Kurultay’da, kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur.”

13:00 | KILIÇDAROĞLU: DEĞİŞİM NASIL OLUR BÜTÜN DÜNYA ÖĞRENECEK

CHP Genel Başkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 38. Olağan Kurultayı’nda sert açıklamalarda bulundu. ‘Seçime sırtında hançerle girdiğini’ belirten Kılıçdaroğlu “Bay Kemal’in yol arkadaşı olmanız için başka partilerin CHP’yi dizayn etmesine izin vermeyeceksiniz. CHP’yi nasıl karıştırdıklarını çok iyi biliyorum Bu örgüt 100 yıllıktır, bu ülkenin çimentosudur. Bay Kemal’in yol arkadaşı olmak için vefalı olacaksın vefalı. Bay Kemal’in yol arkadaşı olacaksan Bay Kemal’i arkadan hançerlemeyeceksin” dedi.

“Değişim nasıl olur bütün dünya bunu öğrenecek” diyen Kılıçdaroğlu “Cinsiyet kotası getireceğim. Yüzde 50’ye var mısınız? Vekilliği 3 dönem ile sınırlayacağım. Artık her yerde ön seçim olacak. Genel sekreterlik makamını güçlendireceğiz. Parti müfettişliklerini yeniden inşa edeceğiz. Seçimlerde oyunu en çok artıran 5 ilin başkanı Parti Meclisi üyesi olacak” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Bay Kemal’in yol arkadaşı olacaksan arkadan hançerlemeyeceksin

12:40 | İMAMOĞLU’NUN DİVAN BAŞKANLIĞI KABUL EDİLDİ

CHP kurultayında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Divan Başkanlığı oy birliğiyle kabul edildi. İmamoğlu’nu Kılıçdaroğlu sahneye çağırdıktan sonra “Her şey çok güzel olacak” ve “değişim” sloganları atıldı. ‘Kurultay sonucunun partiye hayır getirmesini dileyen’ İmamoğlu, görev için Kılıçdaroğlu ve delegelere teşekkür etti.

Sahneye çıkan İmamoğlu şu açıklamaları yaptı: “İlk görevimiz, CHP’yi bugünlere ulaştıran herkese duyduğumuz saygı ve minneti dile getirmektir. Büyük önderimiz, kurucumuz, ilk genel başkanımız aziz Atatürk’ü saygıyla, minnetle anıyorum. Genel Başkanlarımız Sayın İsmet İnönü’yü, Sayın Bülent Ecevit’i, Sayın Deniz Baykal’ı rahmetle anıyorum. Çeşitli dönemlerde bizlere liderlik eden değerli genel başkanlarımız SayınMurat Karayalçın’ı, Sayın Hikmet Çetin’i ve Sayın Altan Öymen’i de saygıyla selamlıyorum. Mayıs 2010’dan beri partimize ve davamıza büyük emek vermiş Saygıdeğer Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na saygılarımı ve şükranlarımı sunuyorum.

Bugün Cumhuriyetimizin ikinci yılının bu ilk günlerinde bizi hayati bir görev bekliyor. Cumhuriyet ve demokrasinin ilkeleri etrafında milletçe hep beraber buluşmaya ihtiyacımız var. İnançlara saygılı laikliği eksiksiz biçimde hayata geçirmeye hep birlikte ihtiyacımız var. Her bir yurttaşı eşit ölçüde değerli ve saygılı görmeye ihtiyacımız var. Zenginliklerimizi adil bir biçimde paylaşmaya ihtiyacımız var. Bunları gerçekleştirmek için gereken her şey CHP’nin 100 yıllık geçmişinde, genetik kodlarında bütün tazeliğiyle vardır. Bu büyük ve sarsılmaz gücün bir üyesi ve delegesi olmak hepimiz için başlı başına bir onurdur. Bu aynı zamanda toplumsal bir görevdir. İnanın ki bu göreve hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var.

Ne yazık ki vatandaşlarımızı kutuplaştıran, tahammülsüz, hukuksuz ve bizi eşi görülmemiş şekilde hayat pahalılığına mahkum etmiş iktidarla cumhuriyetin ikinci yüzyılına adım attık. Devletimizi, asırlık yapılarımızı darmadağınık etti. Eşsiz ülkemizi dünyadan uzaklaşmış bir yönetim anlayışına mecbur etti. Gençlerimiz ülkelerine inancını yerle bir etti, gelir dağılımını çok tehlikeli biçimde bozdu. Halkın yüzde 60’ını asgari ücretli çalışmaya mecbur etti. Yetenekli ve girişimci orta sınıfı yok etti. Yargıyı silah gibi kullanarak, bugünlerde gazetecilere yaptığı gibi, kendisine muhalefet eden kim varsa içeri attı.

CHP’nin inançlı kadroları olarak bizler bu fotoğrafı kabullenmeyiz, kabullenmiyoruz, kabullenmeyeceğiz. Ülkemin de partimin de bundan çok daha fazlasını yapabileceğine inanıyorum. İşte bu yüzden bu kurultay tarihi bir kurultaydır. Bugün ve yarın ikinci yüzyılın inşasına giden büyük bir yolculuğun büyük bir adımını atacağız. Çünkü bu kurultay, Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır. Sendikalarda sivil topluma, gençlerden kadına, çalışanlardan emeklilere kadar herkesi çok umutlandıracak. Bu kurultay toplumsal muhalefete büyük güç ve moral verecek.

Sadece 5 ay sonra yerel seçimler var. Kurultay biter bitmez yerel seçimler için omuz omuza vereceğiz. İkinci yüzyılın Türkiye’sini hep birlikte kuracağız. Pek çok metropolde, ilde, ilçede göreceksiniz belediyeleri hep birlikte kazanacağız.”

11:45  | DİVAN BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU DA SALONDA

Kurultayda Divan Başkanı olarak görev yapacak Ekrem İmamoğlu da salona geldi. İmamoğlu partililerle selamlaştı.

11.35 | KEMAL KILIÇDAROĞLU DA SALONA GELDİ

Özel’in ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu salona kendisi için yazılan “Arkamızdan vurdular da yine de eğilmedik” sözlerinin olduğu bir eserle giriş yaptı.

Daha sonra Kılıçdaroğlu için hazırlanan video izletildi. Salonda Kılıçdaroğlu destekçileri alkışlarken, Özel destekçileri ‘değişim’ sloganı attı.

11:34 | ‘KILIÇDAROĞLU ÖNDE GİBİ GÖRÜNÜYOR’

TELE1’e konuk olan MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat “Makas daraldı ama Kemal Kılıçdaroğlu biraz daha önde görünüyor. Salon konuşması çok etkili olacak. Kılıçdaroğlu ile iki gece önce bir görüşmem oldu. Konuşma içeriğini bilmiyorum ama tüzük değişikliğine ağırlık vereceğini düşünüyorum. Halktan ve tabandan gelen değişim talebini dikkate alacak” dedi.

11.20 | ÖZGÜR ÖZEL VE KEMAL KILIÇDAROĞLU SALONA GELDİ

Genel Başkan Adayı Özgür Özel, kurultayın gerçekleştirildiği Ankara Spor Salonu’na girdi.

11:00 | BAŞARIR: ÖZEL KAZANMAZSA GÖREVİ DEVREDER, ‘GENCECİK’ VEKİLLERİMİZ FAİK BEY VE ENGİN ALTAYLI’YA VERİRİM

TELE1’e konuk olan CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır seçimi Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde görevini devredeceğini açıkladı. Başarır “Benim imzam Sayın Özgür Özel’e. Artık yeter’ diyorum; delegelerimiz benim ailem. Delegelerimizin aileleri biliyorum onları ‘değişim, değişim, değişim’ diyerek yolcu ettiniz. Biz değişirsek, parti kurucu değerlerine dönerse kazanırız. Gönlüm, iradem Özgür Özel’den yana. Ha olmadı sayın genel başkan kazanırsa etik davranıp görevi devrederim. Bu bir etik meselesi. Beni grup başkanlığı var etmedi, sokak var etti. Daha gencecik milletvekili olan arkadaşlarımız var. Faik Bey var, Engin Altay var. Gönül rahatlığıyla onlara veririm. Hatay’ı dizayn Ali Öztürk var. Onlara veririm. Ben 5 yıldır milletvekiliyim, onlar 5 aylık milletvekili” dedi.

Başarır ayrıca yarışı 750 oyla Özel’in kazanacağını söyledi.

10:30 | DİVAN ÜYELERİ NETLEŞTİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başkanlık yapacağı divanın diğer üyeleri de netleşti. Değişimciler Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz,Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, Giresun İl Başkanı Gökhan Senyürek, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir’in; Genel Merkez de Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Uzunköprü ilçe Belediye Başkanı Özlem Becan, Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç’ın isimlerini bildirdi.

İlhan Cihaner CHP Genel Başkan adaylığından çekildi

10.00 | KURULTAY BAŞLADI

CHP 38. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu’nda başladı.

09:45 | TRİBÜNLER AYRILDI

Arena Spor Salonu’nun sağ tarafındaki tribünler Özel’i, sol taraftaki tribünler ise Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler için ayrıldı. Karşılıklı sloganların atıldığı kurultayda delegeler henüz salona giriş yapmadı.

Atatürk resimlerinin yer aldığı salona, “Bay Kemal’in yol arkadaşı olmak kolay değildir”, “Birleşerek güçleneceğiz yenilenerek kazanacağız” yazılı pankartlar asıldı.

CHP’de kurultaya artık saatler kaldı! Özgür Özel delegelere seslendi