Buldan: Bir damatla kurtulacaklarını sanmasınlar; esas acı reçeteyi halk yazıyor

Yayın tarihi: 24 Kasım 2020 Salı 1:04 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2020 Salı 1:56 pm

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 25 Kasım Kadın Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla gerçekleştirdikleri ‘kadın grubu’nda AKP iktidarını ekonomi üzerinden eleştirdi. Buldan, “Bir damatla kurtulacaklarını sanmasınlar, esas acı reçeteyi halk yazıyor. İlk seçimde içecekler” dedi.

HDP, 25 Kasım Kadın Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla mecliste ‘kadın grubu’ gerçekleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Buldan, ekonomi üzerinden iktidara yüklendi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘acı ilaç, doğru reçete’ sözlerini hatırlatarak, “Esas acı reçeteyi halk onlara yazıyor. İlk seçimde acı ilacı içecekler. AKP-MHP ittifakı içecek. Bir damat göndererek enkazın altından kurtulacaklarını sanmasınlar. Enkazın faturasını buna sebep olan ittifak ödeyecek” dedi.

Buldan, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun uygulanmadığını hatırlatarak, “İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmadı her an kadınlar öldürüldü. Kadına yönelik suçlarda erkek faile ceza vermemek için kılı kırk yarar yargı erkek suçluyu korumakta ve ona yasal destek sunmaktadır. Özellikle Kürt kadınlarına yönelik suç işleyen failler yargı ve iktidar tarafından özel bir ilgi ile korunmaktadır” diye konuştu.

Buldan, HDP’nin 22 kadın vekili hakkında 475 fezleke hazırlandığını söyledi.

Buldan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Bugün bir kadın grubu toplantısı yapıyoruz. Çünkü yarın 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü. Kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınları saygıyla anıyorum.  Bu kadın grup toplantısını yaparken aslında AKP’nin 18 yılına bakmak istiyorum. Her gün yüzlerce kadın öldürülüyor. Çünkü bu cinayetler AKP tarafından önlenmiyor, önlenmek istenmiyor.

Kadınların ölüme sürüklenmesine tanık oluyoruz. Kadının emeğine, bedenine yönelik suçlar önlenmiyor. 2011 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmadığı her gün kadınlar öldürüldü, şiddete maruz kaldı. 6284 sayılı kanun etkili biçimde uygulanmak kadınlar savunmasız bırakıldı. AKP iktidarı kadını savunmak yerine erkeğin cüzdanını düşündü. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun ivedilikle gündeme getirilmeli ve uygulanmalıdır. Kadına yönelik suçlarda erkek faile ceza vermemek için kılı kırk yarar yargı erkek suçluyu korumakta ve ona yasal destek sunmaktadır. Özellikle Kürt kadınlarına yönelik suç işleyen failler yargı ve iktidar tarafından özel bir ilgi ile korunmaktadır. ”

“ROBOSKİ KATLİAMININ ÜZERİNDEN 9 YIL GEÇTİ…”

“Çocuklar katlederken failleri cezasızla hatta terfiyle ödüllendirdi. Uğur Kaymaz’ı öldüren 4 polis beraat ettirildi, Roboski Katliamı’nın üzerinden 9 yıl geçti, kimse yargı önüne çıkarılmadı. Sizin karneniz cinayetle katliamla, cezasızlıkla doluysa bizim karnemiz direniş, mücadele ve yeni yaşamın inşasıyla doludur. Her bir canımızın hesabını adalet önünde tek tek soracağız.”

CEZAEVLERİNDEKİ HAK İHLALLERİ

“Fiziksel olarak kontrolünüz altında olan cezaevlerindeki baskı uygulamalarına derhal son verin. Şunu çok iyi bilin ki cezaevlerinde uyguladığınız her türlü şiddetin hesabını adalet önünde mutlaka ama mutlaka soracağız.

EKONOMİ ELEŞTİRİSİ

“İçinde bulunduğumuz ekonomik buhran halkı açlık-yoksullukla terbiye etme siyasetine dönüşmüştür. Pandemi karşısında destek sunulmayan esnaftan, üreticisine herkes iflasla baş başa bırakıldı. Özellikle kadınlar bu sürecin en ağır faturasını ödüyorlar. Süreçte ilk işini kaybedenler kadınlar olmuştur. Mart 2020’den bu zaman iş başında olanlar kadından 2 milyonu işsiz kaldı. Pandemide bakım emeği kadınların omuzlarına kalmıştır.

Hükümet ne yapıyor? Bolca yalan, zam, vergiler var. Yandaş patronlara değil emekçiye var. Halka acı reçeteden bahseden cumhurbaşkanı var. Halka gelince, kadınlara gelince acı reçete var. Bizde onlara şöyle diyoruz. Esas acı reçeteyi halk onlara yazıyor. İlk seçimde acı ilacı içecekler. AKP-MHP ittifakı içecek. Bir damat göndererek enkazın altından kurtulacaklarını sanmasınlar. Enkazın faturasını buna sebep olan ittifak ödeyecek.”

” ‘AYM KARARINA SAYGI DUYMUYORUM’ DİYEN SİZ DEĞİL MİSİNİZ”

“Halk iradesine darbe vuranlar şunu çok iyi bilsin ki bunu başaramayacaklar. İrademizi yok sayanlara şunu tavsiye ediyoruz; gidin Amed’de, Van’da, Mardin’de ve kayyım atadığınız tüm illerde sorun halka, kadınlara, gençlere en iyi cevabı onlar verecektir! Yargıyı tek sorumluymuş gibi göstermeye çalışıyorlar. Sormak isteriz buradan; Mevzuata takılmayın diyen siz değil misiniz? AYM kararına saygı duymuyorum diyen siz değil misiniz? Tecavüzcüleri, kadın katillerini, çeteleri sürü halinde dışarı salan siz değil misiniz?

“22 KADIN VEKİLİMİZE GELEN SAYISI 475”

22 kadın vekilimize gelen fezleke sayısı 475’tir. Ancak halk iradesine darbe vuranlar şunu çok iyi bilsinler ki asla başaramayacaklar. Gidin Amed’de Mardin’de Van’da halka sorun kadınlara, gençlere, en iyi cevabı size vereceklerdir.

Bizler kadın ittifakının milyonlarca üyesi kadınlarız. Daha da büyüyeceğiz. AKP-MHP faşist iktidarına karşı yeni bir ülkenin kapısını aralama zamanı. Toplumsal adaleti inşa etme zamanı. Sermayeyi elinde tutan yüzde 1’e karşı, yüzde 99’un sesi olma zamanı. Haydi kadınlar biz olanı bizden çalanlardan şimdi alma zamanı. Bizleri dört bir taraftan kuşatan erkek iktidarlara gücümüzü şimdi gösterme zamanı. Şimdi bizlerin zamanı. İnanın, kadınlar bir araya gelirsek mücadele edersek dünya durur.”