Prof. Dr. Canan Karatay uzun yaşamın sırrıyla ilgili tavsiyelerde bulundu. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kuyruk yağının ömrü

Prof. Dr. Canan Karatay zaman zaman açıklamalarıyla gündem oluyor. Katıldığı bir programda değerlendirmelerde bulunan Canan Karatay, “Bol bol çay içeceksiniz. Şekersiz olmak kaydı ile. Bol bol çay içebilirsiniz. Çay dinç tutar.” ifadelerine yer verirken sağlıklı ve uzun yaşamın sırrını da açıkladı.

Canan Karatay’dan bu kez de ‘kaju’ uyarısı: Hayatımda bir kere bile yemedim…

“HAMSİYİ KIZARTMAMALISINIZ”

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bir söyleşiye katıldı. Söyleşi programının ardından değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, insanların sağlıklı beslenmeleri için neler yemesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu.

Karatay; “Karadeniz insanı bol bol hamsi yiyor ama hamsiyi kızartmamalısınız. Kızartmayın deyince bana kızıyorlar ama kızartınca sağlık için tehlikeli oluyor. Kızartma kanserojendir, tehlikedir” dedi.

ÇAYDA SIKINTI YOK

Vatandaşlara bol bol çay içmeleri tavsiyesinde bulunan Karatay, “Bunun yanında çay da çok önemli.

Bol bol çay içeceksiniz. Şekersiz olmak kaydı ile. Bol bol çay içebilirsiniz. Çay dinç tutar. En güçlü antioksidan vardır içerisinde. Onun için bol bol içmenizde fayda vardır. Çay da kahve de öneriyorum” ifadelerini kullandı.

“KUYRUK YAĞI İÇENLER 95 YAŞINA KADAR YAŞAR”

Bütün Anadolu’da sabah öğlen kavurma yeme kültürünün olduğunu hatırlatan Karatay, şöyle devam etti: “Kavurmayı yağı ile beraber yemelisiniz. Kuyruk yağı ile birlikte yenmeli.

O zaman dinç olur, dağlara çıkar inersiniz. Yumurta sarı ile beraber bol köy yağı ile beraber yenecek. Kavurmada kuyruk yağı ile beraber yenecek. Bu Anadolu’da adettir, kuyruk yağını eritip içerler ve de 90-95 yaşına kadar yaşarlar.”

Karatay, şunları söyledi:

“Etin kavurması yapılabilir, ızgarası yapılabilir. Yemek yerken gözünüz de doyacak, mideniz de. Yoğurt, peynir ve et… İstediğiniz kadar tüketin. Bu işin bir formülü yok.

Yiyeceğiniz yemeğin dozu olmaz. Sık sık değil, acıkınca istediğiniz kadar yiyin. Hayvandan elde edilen tüm sakatatlar da çok faydalı. Et, içindeki yağlarla beraber antikor üretimi için yararlı.”

KUYRUK YAĞI DOĞAL  BESİN

Kuyruk yağı yiyenlerin ömrünün uzun olduğunu belirten Karatay, “Doğada 30 çeşit yağ var.

Bitkisel yağları kullanmak ısıl işlemden geçtiği için doğru değil. Ancak hayvandan elde edilen kuyruk yağı eritip içilebilir. Kuyruk yağı en doğal, en sağlıklı besindir. Kuyruk yağı olmazsa hücreler çalışmaz” dedi.

“SAĞLIKLI YAĞ KİLO ALDIRMAZ”

Yağ tüketimi ile ilgili de bilgi veren ünlü profesör, sağlıklı yağların kilo aldırmadığının altını çizdi ve şu önemli bilgileri verdi:

“Sağlıklı yağ kilo aldırmaz, büyük bir yalandır. Yağın kilo aldırdığı düşüncesi yanlıştır. Esas kilo aldıran şekerdir. Şeker, en tatlı zehirdir. Kanda şeker yükseldiği zaman bütün hücrelere toksik etki gösterir ve hücre yapısını bozar. Zeytinyağı da çok faydalıdır.

Zeytinyağı, yağ değildir; zeytin meyvesinin suyudur. Omega-3 dediğimiz balık yağı çok önemlidir. Kanola yağları, palm yağları, soya yağları çok tehlikelidir.”