Canan Kaftancıoğlu’na 5 ayrı suçtan 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası

Yayın tarihi: 6 Eylül 2019 Cuma 3:00 pm - Güncelleme: 6 Eylül 2019 Cuma 4:43 pm

Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından 7 yıl önce yaptığı paylaşımlar yüzünden hapis cezasına mahkum edildi. Kaftancıoğlu’na toplamda 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verildi. Kaftancıoğlu karar onanırsa cezaevine girecek. Kararı değerlendiren Kaftancıoğlu adliye önünde yaptığı açıklamada “Kararlar saray odalarında alınıyor. Bu dava İstanbul’u, İstanbul halkına kazandıranları cezalandırma davasıydı. Bu karar İstanbul halkını cezalandırmaktır. Vesayet sistemi bitene kadar susmayacağız” dedi.

HP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 2012-2017 tarihleri arasında sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımları nedeniyle hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama”, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” , “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlarını işlediği belirtilerek 4 yıl 10 aydan 17 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildiği davada karar çıktı.

Mahkeme sonrası Canan Kaftancıoğlu’ndan açıklama: Bu ülkede mahkeme kararları kanunlara göre düzenlenmiyor

KARAR ÇIKTI: 9 YIL 8 AY 20 GÜN

Mahkeme; Kaftancıoğlu’nu; “Terör propagandası yapmak” suçundan 1 yıl 6 ay “kamu görevlisine alenen hakaretten” 1 yıl 6 ay 20 gün, “Cumhurbaşkanına alanen hakaret” suçundan 1 yıl 6 ay, “Devleti alanen aşağılamak” suçundan 1 yıl 3 ay, “halkı kim ve dünşmanlığa alanen tahrik” suçundan 2 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Kaftancıoğlu’na toplamda 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verildi.

KARAR İSTİNAFA GİDECEK

Kararı değerlendiren CHP’nin hukukçu isimlerinden Efkan Bolaç “İl başkanımız Candan Kaftancıoğlu’na 9 yıl 8 ay 26 gün hapis cezası verildi. Bu karar istinafa götürülecek. Eğer cezalar istinafta onanırsa cezaların toplamı 5 yılı geçiyor olmasına rağmen her suçlama için 5 yıl şartına bakılacağından yargıtaya gitmesi mümkün değil.” dedi.

OKUDUĞU ŞİİR İNDİRİME YAPILMAMASINA GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Mahkeme, 18 Temmuz tarihinde yapılan duruşma sonrası Kaftancıoğlu’nun adliye önünde okuduğu şiir ile mahkeme heyetine karşı olumsuz tutum ve davranış içinde olduğu ve ithamlarda bulunduğu ileri sürülerek cezada takdir indirimine gitmediğini kararında belirtti.

YİNE NAZIM’DAN ŞİİR OKUDU

Kaftancıoğlu adliye önünde yaptığı açıklamada da cezasının artmasına neden olan Nazım Hikmet’ten bir şiir daha okudu.

İşte “Hapiste Yatacak Olana Bazı Öğütler” isimli o şiirin okunan bölümü;

Dünyadan, memleketinden, insandan
umudum kesik değil diye
İpe çekilmeyip de
Atılırsan içeriye,
Yatarsan on yıl, on beş yıl
Daha da yatacağından başka,
‘Sallansaydım ipin ucunda
Bir bayrak gibi keşke”
Demiyeceksin,
Yaşamakta ayak direyeceksin.
Belki bahtiyarlık değildir artık,
Boynunun borcudur fakat,
Düşmana inat
Bir gün fazla yaşamak.

Okuduğu için Canan Kaftancıoğlu’nun cezası arttırılmıştı! İşte Nazım Hikmet’in o şiiri

SEZGİN TANRIKULU’NDAN İLK AÇIKLAMA

Sezgin Tanrıkulu’ndan Kaftancıoğlu davasının ardından ilk açıklama: Bu ceza İstanbul seçmenin cezalandırılmasıdır!

NELER OLDU?

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu bugün birkez daha hakim karşısına çıktı. Kaftancıoğlu’na destek için binlerce kişi Adliye önünde buluştu.

Canan Kaftancıoğlu’na destek için binlerce kişi yine adliye önünde buluştu. Duruşma öncesinde CHP adına Muharrem Erkek açıklama yaptı. Ayrıca destek için İstanbul’a gelen CHP’nin 80 İl Başkanı adına da Rıfat Güvener tarafından açıklama yapıldı.

CANAN KAFTANCIOĞLU DURUŞMASI BAŞLADI

Duruşmanın başlamasıyla katılan Tayyip Erdoğan Vekili avukat Ferah Yıldız, mütalaaya katıdıklarını belirterek, “Ayrıca sanığın duruşmadaki hal ve hareketlerinden ötürü iyi hal indirimi uygulanmamasını en üst sınırdan ceza verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Daha sonra savunmasına başlayan Kaftancıoğlu, cumhurbaşkanına hakaret etmediğini ve etmeyeceğini söyledi. Kaftancıoğlu savunmasına şu şekilde devam etti:

“Kim ne derse desin Mustafa Kemal Atatürk’ün oturduğu koltuğa saygısızlık etmek kimsenin hakkı ve haddi değildir. Hiçbir kamu görevlisine alelen hakaret etmedim. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmedim. Atatürk cumhuriyetinin il başkanı olarak devleti alenen ya da perdeli olarak aşağılamam düşünülemez. Terör örgütü propagandası yapmadım yapmam. TV programında terör örgütü propagandası yaptıysam incelenir ama yok.

Hakikatı ortaya çıkarmak için benden çok sizin sorumluluğunuz var. insanlarımızın hukuka güvenmediği bir süreç sadece benim değil 82 milyonun süreci.” dedi.

NAZIM HİKMET ŞİİRİ SUÇ SAYILDI


CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun geçen duruşma çıkışında okuduğu Nazım Hikmet şiiri de suç sayıldı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu bugün birkez daha hakim karşısına çıktı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 5 ayrı suç isnadıyla 17 yıla kadar yargılandığı dava için bugün Çağlayan Adliyesi’nde 3’üncü kez hâkim karşısına çıktı.

Kaftancıoğlu savunmasında “Değil 17 yıl, 27 yıl ceza alsam gerçekleri söylemeye devam edeceğim” dedi. Kaftancıoğlu’nun savunmasının ardından heyet dikkat çeken bir karar açıkladı.

Geçtiğimiz duruşmada savcı Kaftancıoğlu ve avukatlarını dinlemeden hazırladığı mütalaayı mahkemeye flash disk ile getirmişti. Kaftancıoğlu bu peşin yargıya tepki göstermek için duruşma çıkışında açıklama yaptı. Açıklamada avukatları savcının hazır mütalaasına tepki gösterirken Kaftancıoğlu twitter hesabından tepkisini dile getirdi.

KAFTANCIOĞLU’NUN AVUKATLARI SAVUNMASINI SUNDU

Duruşma verilen aranın ardından yeniden başladı. Kaftancıoğlu’nun avukatları savunmalarını sundu. Avukatlar, “Usül olarak bu süreç müvekkilimizin başarısına karşı bir cezalandırma davasıdır” derken, “Tüm savunmalarımız göz önüne alınarak müvekkilimizin beraatını talebini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Avukatlar, Kaftancıoğlu’nun yargılanmasına sebep olan paylaşımlarla ilgili ise, “Boğaz Köprüsü üzerinde gerçekleşen vahim olaya istinaden müvekkilimizin hangi saiklerle bu paylaşımları yaptığı Adli Tıp raporlarıyla ortadadır” dedi.

‘BİZ MEVSİMİ BAŞLADI. O KAYBETTİ, BİZ KAZANDIK’

Son sözleri sorulan Kaftancıoğlu ise şöyle konuştu:

“Karar ne olursa olsun düşüncelerimden ve söylediklerimden vazgeçmeyeceğim çünkü “biz mevsimi” başladı, o kaybetti biz kazandık. 80 milyon kazandı.”

Kararın açıklanması için 15.25’e kadar ara verildi.

KAFTANCIOĞLU’NUN PAYAŞTIĞI ŞİİR:

Hakim Akın Gürlek, Kaftancıoğlu’nun Twitter hesabından bir şiir paylaştığını belirterek bununla ilgili suç duyurusu yapılmasına karar verdi. CHP İl Başkanının mahkeme dosyasına giren paylaşım şöyle:

Kaftancıoğlu’nun okuduğu şiir şöyle;

“Sen bu kavgada bir nokta bile değil, bir küçük, eğri virgül, bir zavallı vesilesin. Ben, kızabilir miyim sana? Sen de bilirsin ki, benim âdetim değildir bir posta tatarına, bir emir kuluna sövmek, efendisine kızıp uşağını dövmek”

EKREM İMAMOĞLU’NDAN DESTEK


CHP’li İl Başkanları, Kaftancıoğlu’na destek için yayınladıkları bildiride, “Kaftancıoğlu Davası, soruşturmanın başlatılmasından iddianamenin hazırlanmasına kadar baştan sona siyasi bir davadır. Cumhuriyet Halk Partisi üzerinden toplumsal muhalefete gözdağı verilmek için açılan bu dava, ifade özgürlüğüne ve demokrasiye karşı açıkça bir darbedir” derken 153 sanatçı da yayınladıkları açıklama ile Kaftancıoğlu’na destek verdi.

Duruşma salonunun kapısı kırıldı

Duruşmayı izlemek isteyen kalabalık nedeniyle duruşma salonunun kapısı kırıldı. Duruşmada ilk olarak mahkeme başkanı Akın Gürlek son celse sonrasında Kaftancıoğlu’nun kendilerini itham eden şiir okuduğunu söyledi ve bunun dosyaya eklendiğini belirtti.

Kaftancıoğlu’nun savunması

“Atatürk cumhuriyetinin il başkanı olarak devleti aşağılamam düşünülemez”

“Kim ne derse desin Mustafa Kemal Atatürk’ün oturduğu koltuğa saygısızlık etmek kimsenin hakkı ve haddi değildir. Hiçbir kamu görevlisine alelen hakaret etmedim. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmedim. Atatürk cumhuriyetinin il başkanı olarak devleti alenen ya da perdeli olarak aşağılamam düşünülemez. Terör örgütü propagandası yapmadım yapmam. TV programında terör örgütü propagandası yaptıysam incelenir ama yok.

Hakikati ortaya çıkarmak için benden çok sizin sorumluluğunuz var. insanlarımızın hukuka güvenmediği bir süreç sadece benim değil 82 milyonun süreci.

“Değil 17 yıl 27 yıl bile ceza verseler yine hakikati söylerim”

Söylediklerimi teşvik ve tahrik olarak algılamak insanları kine sürüklemektir. Cumhurbaşkanına hakaret; kimi zaman bağlarından koparılarak, kimi zaman da söylediklerimin suç olarak algılanması iddia makamı tarafından ifade edilerek gerçeklerden uzaklaşılmıştır. Değil 17 yıl 27 yıl bile ceza verseler yine hakikati söylerim. Sizler de hakikati arayın, ona yaklaştığınızda özgürleştiğinizi hissedeceksiniz. Bu hakikat hepimizi özgürleştirecek. Emin olduğun en temel gerçek özgürlüğü ve yaşamayı bağımsız olarak savunmaktır.

“Mevcut iddianameyle yargılamanın yapılması hukuka aykırıdır”

Kaftancıoğlu’nun savunmasının ardından avukatı söz aldı. Soruşturmanın genişletilmesi taleplerini yineleyen avukat, tweetlerin paylaşıldığı dönemin koşulları ve bağlamlarının da araştırılması talep etti ve şunları söyledi:

“5 Temmuz ile alakalı atılan tweetin köprü üzerinde öldürülen askerle alakalı olduğu aşikardır. Yargıtay kararlarına istinaden müvekkilimizin terör örgütü propagandası yapmadığı ortadadır. Yargıtay kararları heyete sunulacaktır. Müvekkilimizin halkı kin ve suça teşvik ettiğine yönelik yeterli kanıt bulunmamaktadır. İddianame hukuken sakattır. Mevcut İddianameyle yargılamanın yapılması hukuka aykırıdır. Sormak istiyorum müvekkilim neden şüphelidir? Hazırlanan bahsi geçen rapor neden yazılı talimat halinde güvenlik güçlerine verilmemiştir? Müvekkilimizin yargılanmasına ve şüpheli ilan edilmesine sebep veren rapor tamamen hukuka aykırı delillerle hazırlanmıştır. CMK 160’a göre Cumhuriyet Savcısı sanığın lehine ve aleyhine olan kanıtları toplamakla hükümlüdür yani sanığın da hakkını korumakla hükümlüdür. AİHS 10, Anayasa’nın 25. maddelerine istinaden müvekkilimizin sosyal medya paylaşımları ifade özgürlüğüne girmektedir. Esas hakkında mütalaada hukuka dair hiçbir şey yer almamaktadır. Müvekkilimizin savunması dinlenmemiştir ve araştırılmamıştır.”

Savunmanın dosyaya girmesinin ardında mütalaaya karşı savunma için avukat Fikret İlkiz, “102 sayfalık bir dilekçe hazırladık bunu size sunacağız hâkim bey, hepsini okumayacağım. Eksik kalan yerleri diğer arkadaşlarım tamamlayacak” dedi. Daha sonra Kaftancıoğlu’nun diğer avukatı şunları söyledi:

“18 Temmuz’da eklenen sosyal medya paylaşımına istinaden; “Aklıma duruşmada Nazım ustanın şu sözü geldi” diyor. Müvekkilimizin aklına gelen söz kapsamında bu ifadenin dosyaya girmesi hukuka aykırıdır. Bu söylem ifade özgürlüğüdür. Tutanak başlığı altında bir televizyon programında yapılan telefon konuşması yer alıyor. Neye istinaden bir kişinin sosyal medya paylaşımları suç dosyasına giriyor? Eskiden süreç şöyle işlerdi; bir kişinin sosyal medya hesabının inceleneceği ve bulguların dava dosyasına gireceği emniyet güçlerince haber verilirdi. Bu hazırlanan tutanak ile şiir paylaşımın dosyaya girmesi aynı şeydir.”

“Akıldakini yargılarsanız düşman hukuku ortaya çıkarırsınız”

Avukatın savunmasının ardından 5 dakika ara verildi. Aranın ardından Kaftancıoğlu’nun avukatı, ilgili televizyon kanalından görüntülerin incelenmesi talebi üzerine verilen ret kararının yanlış olduğunu belirterek, konu hakkında savcılığın araştırma yapmadığını söyledi. Avukat sözlerine şöyle devam etti:

“Aklında şiir geçtiği için şiiri dosyaya kuruyorsunuz. Akılda geçeni ceza hukuku çerçevesinde değerlendirip cezalandırmayı amaçlıyorsunuz. İlgili televizyon programını kim çözümledi? Kim dosyaya koydu? Bunu bilmiyoruz.

Nazım Hikmet’in “Bir provokatör üstüne hiciv denemeleri” isimli şiirinin Kaftancıoğlu’nun okuduğu ve dosyaya giren kısmı şu şekilde:

“Sen bu kavgada
bir nokta bile değil,
bir küçük, eğri virgül, bir zavallı vesilesin.
Ben, kızabilir miyim sana?
Sen de bilirsin ki, benim âdetim değildir bir posta tatarına,
bir emir kuluna sövmek, efendisine kızıp uşağını dövmek”

Sakine Cansız ile alakalı olan soruya yaşam hakkıyla ilgili olduğunu belirtmiştir. Yaşam hakkı kutsaldır. Bu hususta AİHM kararlarına uymak zorundayız. Ceza yasamızı kişiler üzerinden mi yapacağız? Akıldakini yargılayamazsınız. Akıldakini yargılarsanız düşman hukuku ortaya çıkarırsınız. Öcalan için anayasa mahkemesi “kişiliğe bakıp karar verilmemesi” yönünde karar veriyorsa, sosyal medya paylaşımlarından ötürü Canan Kaftancıoğlu’nu kendimize aykırı bulup mu karar vereceğiz? Anlayışların cezalandırılmasına yönelik bir hukuk oluşturuyorsunuz. Hukuk yoluyla bir vatandaşı düşman sayarak tehlikenin tehlikesi pozisyonu yaratıp yargılamaya çalışıyorsunuz. Önlemek adına herhangi bir ceza kanunu kullanmak toplumda düşman yaratır, eylemlerin artmasına yol açar, baskıcı rejimlere yönelik bir uygulamadır. Açıkça sen başkasın, düşmansın dersiniz böyle yaparak. Hukukun üstünlüğü bu tarz uygulamaları reddeder. Bu şekilde davranarak tehlikenin tehlikesinin cezalandırılması konusuna yol açarsınız. Bu kapı Türkiye’de ardına kadar açılmış durumdadır.

Ceza Hukuku’nun 133.maddesinden 134.maddesinin içerisine dahil olacak şekilde sosyal medya paylaşımlarının bu şekilde suç unsuru sayılması kişisel verilerin korunması yasasına aykırıdır.”

 

CHP il başkanlarından ‘Kaftancıoğlu’ çağrısı: ‘Demokrasiye karşı açıkça bir darbedir’

‘ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEKSİN’

Arif Sağ, Ataol Behramoğlu, Barış Atay, Bedri Baykam, Bülent Emrah Parlak, Cahit Berkay, Edip Akbayram, Erdal Erzincan, Fazıl Say, Ferhan Şensoy, Genco Erkal, Leman Sam, Müjdat Gezen, Rutkay Aziz, Zülfü Livaneli ve Murathan Mungan gibi kültür sanat dünyasının önemli isimlerinden gelen çağrıda, “Sanatçılar yayınladıkları bildiride “Bugüne kadar her koşulda barışı ve kardeşliği savunan Kaftancıoğlu’nun hukuksuz bir şekilde yargılanmasına itiraz ediyoruz. Canan Kaftancıoğlu 16 milyon insanın sesidir, bu sesin susturulmasına izin vermeyeceğiz.16 milyon İstanbulluyla birlikte seninleyiz Canan. Asla yalnız yürümeyeceksin” ifadeleri kullandı.

NE OLMUŞTU?

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 2012-2017 tarihleri arasında sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımları nedeniyle hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” , “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla 4 yıl 10 aydan 17 yıla kadar hapis cezası ile talebiyle yargılanıyor. Kaftancıoğlu’nun bugün görülecek duruşmasında, avukatları Fikret İlkiz, Ergün Özer, Süleyman Türker, Doğuşcan Aydın Aygün ve Figen Güler, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını gerçekleştirecek.