Çanakkale’deki felaket havadan görüntülendi! Altı köy daha boşaltılıyor

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2023 Salı 6:02 pm - Güncelleme: 24 Ağustos 2023 Perşembe 1:52 am

Çanakkale’de çıkan ormanı yangını büyüyor. Yangın nedeniyle dokuz köy ve üniversite yerleşkesi boşaltıldı. Boşaltılan Ulupınar ve Yağcılar köylerinde 7 ev hasar gördü. Çanakkale Valiliği 3 köy ve 3 mahallenin daha boşaltılmasına karar verdi. Kentin Eceabat ilçesinde de yangın çıktı. Yangın felaketi havadan görüntülendi. tele1.com.tr Haber Müdürü Fırat Yeşilçınar, Yağcılar Köyü’ndeki son durumu anlattı.

Çanakkale’de merkeze bağlı Kayadere Köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun bildirilmesinin ardından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine jandarma ekipleri de geldi. Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı. Bazı hayvanların yangından etkilendiği bölgede, Kayadere köyünden vatandaşların tahliyesi için jandarma ekipleri gözetiminde çalışma yürütüldü. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, güvenli alanlara alındı.

DOKUZ YERLEŞİM YERİ BOŞALTILDI

Yangın nedeniyle Kayadere, Ulupınar ve Belen köyleri ile Damyeri mevkisinin tedbir amaçlı boşaltılmasının ardından Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri de tahliye edildi. Çanakkale Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınına 30 hava aracıyla müdahale edilmesine rağmen yangının rüzgarında etkisi ile büyüme eğilimi gösterdiği belirtildi.

‘ALEVLER YAĞCILAR KÖYÜ’NE ULAŞTI’

Alevler merkez ilçeye bağlı Yağcılar Köyü’ne ulaştı. Güvenlik gerekçesiyle tahliye edilen köydeki çok sayıda ev alev alev yanıyor. Alevleri söndürmek için itfaiye ekipleri yoğun mücadele harcıyor. Yangın bölgesinde Edirne, Keşan ve Uzunköprü ilçe itfaiye ekipleri de destek ekip olarak görev alıyor.

ASKERİYE VE ÜNİVERSİTE YERLEŞKESİ DE BOŞALTILDI

Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı kuzey-güney gemi geçişlerine kapatılırken, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltıldı.

FELAKET HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Çanakkale’deki orman yangını felaketinin boyutu drone görüntüleriyle gözler önüne serildi.

BAKAN YUMAKLI: YANGIN ŞEHİR MERKEZİ’Nİ TEĞET GEÇER HALİYLE İLERLİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yangınla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Şiddetli rüzgarın etkisiyle orman yangınları yayıldı. Yangın 6 saatte 15,1 kilometrelik bir alana yayıldı. Ancak, yangın ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki ekiplerimizin çalışmalarının yeterli olmadığı anlar oldu. Yüzde 19’luk bir nem ve saatte 70 kilometre hızla ilerleyen bir rüzgar söz konusu. En kötü senaryoya göre AFAD, Valilik ve diğer kamu kuruluşları yangınlara destek olacaklar. Şu anda en kötü senaryo için hazırlanıyoruz. Sevindirici olan şu ki yangınlar Çanakkale şehir merkezini ve Kepez’i teğet geçecek gibi görünüyor. Devlet Hastanesi ve üniversite kampüsü, teyyakuzda ancak bunların boşaltılmaları söz konusu değil. Şu anda yerleşim yerlerini korumaya odaklandık. 9 köy için tedbir alındı, 6 köy tahliye edildi.”

CHP’Lİ GÜMÜŞHAN: BİRÇOK NOKTADA YANGIN VAR

TELE1’de Gökmen Karadağ ile Açıkça’ya bağlanan CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Gümüşhan devlet hastanesinde güvenlik nedeniyle elektrik ve doğalgazın kesildiğini ve tahliyelerin başladığını söyledi.

Gümüşhan şu bilgileri verdi: “Ne yazık ki yangın şiddetini artırarak devam ediyor. Özellikle hava kararmasıyla gece görüşlü helikopter sayısının azlığından dolayı yangın söndürme çalışmaları minimum düzeye düştü. Çalışmalar karadan sürdürülüyor. Şu an bulunduğum yerin tam arkasındaki yer Hava Radar Mevzi Komutanlığı. Gündüz boşaltılmıştı. Ancak oradaki yangın büyüdü, hemen alt tarafında yerleşim bölgeleri var ve tehdit altında. Devlet hastanesinde de elektrik ve doğalgazlar güvenlik gerekçesiyle kesildi. Orada da boşaltmalar başladı. Bu arada Çanakkale’nin birçok noktasında yangın çıkmaya başladı. Yani bir iki nokta değil birçok noktada yangın var. Yangın Atikhisar Barajı’nın olduğu yerde çıkmıştı. Barajın şöyle bir önemi var, Çanakkale’nin su ihtiyacını karşılıyor. Vanaların olduğu yer şu anda tehlike altında. Bu arada sadece insanlar değil, orada yaşayan binlerce canlı var ve hepsi tehlike altında. Çok üzüntü verici bir durum, ciğerimiz, yüreğimiz, canımız yanıyor.”

‘ŞEHİR MERKEZİ TEHDİT ALTINDA’

‘Açıkça’ya bağlanan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ise son durumu şu ifadelerle aktardı: “Yangın halen kontrol altına alınamadı. Şehir merkezini tehdit eder bir pozisyonu var. Ama hala inmedi. Çanakkale’yi çevreleyen tepelerde alevler gözüküyor. Aşağıya inmedi önlemler alınıyor. Rüzgarın şiddeti çok az da olsa düştü gibi. Çok geniş bir alan, 9 köyü içine alan çok geniş bir bölge. Kontrol çok zor. Yüreğimiz ağızımızda bekliyoruz. İçimiz, canımız yanıyor. En büyük avuntumuz şu ana kadar can kaybının bildirilmemiş olması. Şehrin nüfusunu, yerleşiminini; Kepez’i, Sarıcaeli’ni, özellikle Adliye’nin olduğu kısmı yeni yerleşim alanlarını tehdit edecek şekilde alevler göğe doğru yükseliyor.”

‘DÖRT KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI’

Dumandan etkilenen yaşlı ve hasta çok sayıda kişinin çevre hastanelerde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından “Bugün saat 12.54’te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 Ambulans ve 4 UMKE Timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” bilgisini verdi.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Aktaş, can, mal ve trafik güvenliği açısından Çan-Çanakkale yolunu geçici olarak trafiğe kapattıklarını, yolu kullanacakların alternatif güzergahları kullanmaları gerektiğini bildirdi.

Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, yangının en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışıldığını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı olmadığını sözlerine ekledi.

BOĞAZ BİR SÜRE GEMİ TRAFİĞİNE KAPALI KALDI

Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı’ndaki gemi trafiği kuzey-güney yönünde kapatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gemi trafiğinin saat 21.30’da başladığını duyurdu. AFAD da Çanakkale Boğazı’nın tek taraflı deniz ulaşımına açıldığını duyurdu.

AFAD tarafından saat 23.18’de yapılan açıklama şöyle: “Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bölgeye; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam; bin 489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 238 arazöz, 66 su tankeri, 64 iş makinesi sevk edilmiştir. Yangın bölgesine intikal eden Tarım ve Orman Bakanı Sn.İbrahim Yumaklı, İçişleri Bakan Yardımcısı Sn.Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sn.Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Sn. Vali Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmektedir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve görevli personele yiyecek ve içecek ikramı yapılmaktadır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Vatandaşlarımızın orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacı ile ilgili olarak sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri önemle rica olunur.”

7 EV HASAR GÖRDÜ

Gece saatlerinde yeniden açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangından etkilenen alanın yaklaşık 1500 hektar olduğunu, bunun 800 hektarının ormanlık alan olduğunu söyledi.

Önceki açıklamasında Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar, Kalabaklı köyünün boşaltıldığını 3 köyde de önlem alındığını dile getirdiğini hatırlatan Yumaklı; Aşağı Okçular, Taşlıtarla ve Kızılcaören köylerinin de akşam saatlerinde boşaltıldığını aktardı.

Yumaklı, “Bu köylerden Ulupınar’da 3, Yağcılar’da da 4 ev yangından hasar görmüş durumda. Ayrıca havalimanına yakın Sarıcaeli köyü var. Bu köyle ilgili de değerlendirme yapılıyor. Şu ana kadar köyün boşaltılmasıyla ilgili herhangi bir önlem alınmadı. Sarıcaeli köyü yakınındaki yaşlı bakımevindeki 41 yaşlımız, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurtlarına yerleştirildi. Devlet hastanesinden 14 kişi tedbiren nakledildi. Şu anda 150 hastamız var hastanede, 60 ambulans da bekletiliyor. Şu anda herhangi bir tehdit yok ama önlemler alınmış vaziyette” dedi.

SABAH SAATLERİNDE BOĞAZ YENİDEN ULAŞIMA KAPATILACAK

4 gece görüşlü helikopterin havadan müdahaleye devam ettiğini ifade eden Yumaklı, “260 arasöz ve iş makinesi, 1500’e yakın personelimizle mücadele devam ediyor. Çanakkale-Çan yolu kapalı. Çanakkale Boğazı, şu anda duyuyorsunuz gece görüşlü helikopterlerimizin su alabilmesi için tek taraflı olarak ulaşıma kapatıldı. Ancak sabahın ilk saatleriyle bütün hava araçlarının mücadeleye başlayacak olması sebebiyle boğaz yine çift yönlü olarak ulaşıma kapatılacak” diye konuştu.

‘BU YANGIN YERLEŞİM YERİ YANINDA BİR ARAZİDEN ÇIKTI’

“Buradan bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bu yangın bir yerleşim yerinin yanında bir araziden çıktı” diyen Yumaklı, “Daha önce defalarca ifade ettik. Yangınların yüzde 90’ının da üzerinde bir oranda çıkış sebebi insan unsuru. Gücünüz olabilir, devlet olarak imkanlarınız olabilir ancak 1500 hektarlık bir alanda etkilenen o kadar çok canlı var ki. Bu kadar çok kaynağın israfı sadece küçücük bir ateşten kaynaklanabiliyor. Lütfen herhangi bir yangına sebep olacak ateş ya da bir tarla temizliği ya da çöp yakma gibi hususları artık gündemimizden çıkartalım” ifadelerini kullandı.

YANGININ BOYUTU GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI

tele1.com.tr Haber Müdürü Fırat Yeşilçınar, Yağcılar Köyü’ndeki son durumu görüntüledi. Yağcılar Köyü’ndeki çok sayıda ev kullanılmaz hale geldi.

YANAN AĞAÇ ARAMA KURTARMA EKBİNİN ÜZERİNE DEVRİLDİ

Çanakkale’de yangından sonra soğutma çalışmalarının yapıldığı alanda bulunan bir ağaç arama kurtarma ekibinin üzerine devrildi. Ağacın altında bir kurtarma görevlisi kaldı. Yaralanan görevliye ilk müdahale olay yerinde yapılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Basın mensuplarının olay anında bölgede bulunmasından dolayı ağacın devrildiği anlar anbean kaydedildi.

’83 KİŞİ ETKİLENDİ’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca saat 10.02 itibari ile yaptığı açıklamada, “Çanakkale’de meydana gelen orman yangında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı. Ayrıca tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır. Olay yerine 74 adet ambulans ve 4 UMKE aracı görevlendirilmiştir. Çanakkale ilinde 32 hizmet aracı şoförleriyle beraber görevlendirilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları devam etmektedir. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

YUMAKLI’DAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangına ilişkin yaptığı açıklamada, yangının ilerlemesinin önümüm kesildiğini ve hayati tehlikesi bulunan vatandaşın olmadığını söyledi.

ÜÇ KÖY VE ÜÇ MAHALLENİN DAHA BOŞALTILMASINA KARAR VERDİ

Çanakkale Valiliği saat 14.30 sıralarında yaptığı açıklamada, 3 köy ve 3 mahallenin daha boşaltılması kararı verildiğini açıkladı.

ÇANAKKALE’DE BİR YANGIN DAHA

Bu arada kentin Eceabat ilçesine bağlı Küçükanafarta köyü yakınlarında da saat 15.30 sıralarında makilik yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, alevlere müdahale ediyor.

ERDOĞAN: YANGININ YAYILMASI DURDURULDU

Adıyaman Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma ve Adıyaman Hastane Farklı Seviyeli Kavşağı Açılış Töreni’ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı bağlantı ile katılan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yangınla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Çanakkale’deki orman yangınlarında can kaybı olmaması için gerekli tedbirler alındı. Hızı 70 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgar işimizi zorlaştırsa da yayılması durduruldu. İnşallah kısa sürede kontrol altına alacağız”

BOĞAZ TRAFİĞE TEK YÖNLÜ AÇILDI

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Çanakkale Boğazı’nda gemi trafiğinin saat 22.00’den itibaren kuzey-güney tek yön olarak açıldığını kaydetti.

Silivri’de aynı bölgedeki ikinci orman yangını da kontrol altına alındı