Çanakkale’de 24 saattir süren orman yangını kontrol altına alındı! 575 hektarlık alan zarar gördü

Yayın tarihi: 19 Haziran 2024 Çarşamba 10:13 am - Güncelleme: 19 Haziran 2024 Çarşamba 4:55 pm

Çanakkale’de çıkan orman yangını yaklaşık 17 saattir devam ediyor. Yangına müdahale sürerken bir köy tahliye edildi. Çanakkale Boğazı’nda askıya alınan gemi trafiği açıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Yangında 575 hektarlık alan zarar gördü.

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kumköy mevkiinde dün saat 16.00 sıraların başlayan ve ormanlık alana sıçrayan yangın sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangının anız yakılmasıyla başlayarak ormana sıçradığını belirtti.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce, çevredeki birçok yerleşim yerinden dumanı görülebilen yangının çıktığı yere ekipler sevk edildi. Yangına 9 helikopter, 6 uçakla havadan müdahale edilen yangına havanın kararmasıyla birlikte 1 gece görüşlü helikopter, 94 arazöz ve iş makinelerinden oluşan kara araçları ile 540 personel müdahale edildi.

Çanakkale’ye gelen Bakan Yumaklı, havadan helikopter ile bölgede yaptığı incelemenin ardından Çanakkale Savaşları Destanı Tanıtım Merkezinde konuşlu Orman Genel Müdürlüğüne ait Yangın Yönetim Aracında bilgi aldıktan sonra yangınla ilgili son durum hakkında açıklama yaptı.

4 ilde orman yangını: Ekipler müdahale ediyor - 3

Bugün 42 adet orman yangını olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bu orman yangınlarının 22’si orman içinde, 20’si de orman dışında gerçekleşti. 5 adet yangın bizim üst risk grubunda dediğimiz yangın türünden gerçekleşti. Burdur, Çanakkale, Sakarya, Manisa ve Uşak. Şu anda içinde bulunduğumuz Çanakkale ilinin Eceabat ilçesinde devam eden bir yangın söz konusu. Yine Uşak’ta devam eden bir yangınımız var. Diğerlerinin hepsi kontrol altına alındı” dedi.

Eceabat’taki yangınla alakalı ilk tespitin saat 16.05’te yapıldığını aktaran Bakan Yumaklı “16.11’den itibaren müdahale başladı. 9 uçak, 6 helikopter ile başlamıştık. Şu anda hava araçlarımız gün batımı nedeniyle inmek durumunda kaldı. 1 gece görüş helikopteriyle devam etmiş olacağız mücadeleye. Şu anda 94 adet arazöz ve iş makinelerinden oluşan kara araçlarımız ve 540 personelimizle mücadeleye devam ediyoruz. Büyük Anafartarlar Köyü’nü tedbiren boşaltılmasını istemiştik. Onun dışında herhangi bir yerleşim yerini tehdit eden bir husus yok. Bu köyden de herhangi şekilde sağlık sorunu yaşayan yada can ve mal kaybı söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

‘300 HEKTARLIK ALAN ETKİLENDİ’

İlk tespitlere göre 300 hektarlık bir alanın etkilendiğini söyleyen Yumaklı “Uşak’taki yangınla ilgili de bilgi vermek istiyorum. Saat 18.30’da başladı. 8 dakika sonra ilk müdahale başlandı. 1 helikopter, 33 kara aracı ve 161 personelle burada mücadeleye devam ediliyor. Elbette bunu sıklıkla dile getiriyoruz. Yangınla mücadelede sizin kabiliyetiniz, ülkenizin kapasitesi elbette çok mühim ve çok şükür ki bu konuda herhangi bir problemimiz yok. Ancak biz yangının çıkmamasını önceliyoruz ve başarının burada olduğunu her seferinde dile getiriyoruz. Ancak maalesef iklim değişikliğinin son derece büyük etkilerini yaşadığımız bu günlerde hele ki Akdeniz Havzası’ndaki ülkemizin bundan çok daha fazla etkileneceğini de düşündüğümüzde çok daha fazla ihtimam göstermemiz gerektiğinin altını çizmek istiyorum” dedi.

Dört ilde orman yangını! Yerleşim yerleri tahliye edildi

Yumaklı daha sonra yangın bölgesine geçti. Büyükanafartalar yangınının yanında Değirmendüzü Mahallesi’nde de yangın çıktı. Yetkililerden bilgi alan Yumaklı ardından Değirmendüzü Mahallesi’nde bulunan vatandaşlarla bir araya geldi.

4 ilde orman yangını: Ekipler müdahale ediyor - 2

ANAFARTALAR KÖYÜ TAHLİYE EDİLDİ

Valilikten yapılan açıklamada, yangın nedeniyle önlem amacıyla Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyünün tahliye edildiği belirtildi. Ayrıca Kumköy ve Büyükanafarta köyleri arasındaki yol ulaşıma kapatıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’na girişler de ikinci bir duyuruya kadar durduruldu.

ÇANAKKALE BOĞAZI’NDA TEK YÖNDE ULAŞIM ASKIYA ALINDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı “Çanakkale Boğazı gemi trafiği, orman yangınının devam etmesi nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındı. Gemi trafiği, güney-kuzey tek yönlü olarak devam edecektir” açıklamasını yaptı.

HAVADAN MÜDAHALE BAŞLADI

Çanakkale’deki yangın 14 saattir devam ediyor. Yangına dün havadan 9 uçak, 6 helikopter, 94 arazöz ve kara aracının yanı sıra 540 personelle müdahale edildi. Şiddetli rüzgar nedeniyle kontrol altına alınamayan orman yangınında gece ise 1 gece görüşlü helikopter, 94 arazöz ve kara aracı ve 540 personelle müdahale devam etti. Havanın aydınlanmasıyla birlikte 2 uçak ve 2 helikopterle yangın söndürme çalışmalarına destek verilmeye başlandı.

TARİHİ ALANIN GÜNEY HATTI ZİYARETE AÇILDI

Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki orman yangınına müdahale 19’uncu saatte havadan ve karadan sürüyor. Yangın nedeniyle dün kapatılan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın güney hattı, bugün tekrar ziyarete açıldı.

Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Eceabat ilçesi civarında devam eden orman yangını nedeniyle ziyarete kapatılan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın güney hattı (Kilitbahir-Alçıtepe-Abide-Seddülbahir ve Kilye-Kabatepe-Alçıtepe-Abide-Seddülbahir hatları) yeniden ziyarete açılmıştır. Ancak, devam eden orman yangını nedeniyle Tarihi Alanın kuzey hattına (57’nci Alay, Conbayırı, Bigalı Köyü, Büyük Anafartalar ve Küçük Anafartalar Köyü, Anzak Koyu) ikinci bir duyuruya kadar girişler durdurulmuştur” denildi.

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Bakan Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Yumaklı, Çanakkale Boğazı’nda askıya alınan gemi trafiğinin de açıldığı belirtti.

575 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ

Yangının etkilediği alanla ilgili bilgi veren Yumaklı, şöyle devam etti:

“An itibarıyla uçaklarımız, helikopterlerimiz, insansız hava araçlarımız, arazözlerimiz, iş makinelerimiz de dahil olmak üzere, AFAD, Valilik, diğer kamu kurumları hatta özel sektördeki bazı kurumların da katılımlarıyla yaklaşık 300 araç sayısına ulaştık ve 1000’e yakın arkadaşımız da dünden itibaren bu yangınla mücadeleyi gerçekleştirmiş oldu. Yangından etkilenen alan 575 hektar. Yanan alandan bahsetmiyorum, yangından etkilenen alandan bahsediyorum. Arkadaşlarımız, bütün her şey bittikten sonra ne kadar alanın hasar gördüğünü ayrıca yayınlayacaklar, her zaman olduğu gibi. Yaklaşık 340 hektar alan ormanlık, geri kalanı da orman dışı kırsal alan.”

Kaynak: Ajanslar DHA-İHA-AA