Can Atalay’ın avukatı: Atanamamış bir AKP’linin verdiği kararla arkadaşlarımız tutuklandı!

Yayın tarihi: 28 Eylül 2023 Perşembe 9:14 pm - Güncelleme: 28 Eylül 2023 Perşembe 9:43 pm

Gezi Direnişi davasında cezası onanan Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen, “Atanamamış bir AKP’li arkadaşlarımızı tutukladı” dedi. Özen, Can Atalay’ın Milletvekili olduğunu ve meclis kararı olmadan tutuklanamayacağını ifade ederek, “Derhal tahliye edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada, 25 Nisan 2022’de verdiği karara ilişkin temyiz incelemesini tamamladı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 sanıklı Gezi Parkı davasında, Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ile Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’ya verilen 18’er yıl hapis cezalarını onadı. Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında verilen 18’er yıl hapis cezaları ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Daire, mahkumiyet hükümlerini bozduğu sanıklar Yapıcı ile Altınay’ın adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyesini kararlaştırdı.

Gezi Direnişi davasında cezası onanan Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen TELE1’de Açıkça programına konuk oldu. Özen Yargıtay’ın verdiği karar için, “Türkiye’de hukuk güvencesinin tabutuna son çiviyi çaktı” dedi. Özen,   ‘Milletvekili seçilmiş bir kişinin cezası kesinleşse de meclis kararı olmadan infaz edilemez’ dolayısıyla kendisinin derhal tahliye edilmesi gerekir. ifadelerini kullandı.

Özen, Gezi Direnişi davasında ceza veren hakimlerden birinin AKP’den milletvekili aday adayı olduğunu ifade ederek, “Kararı veren 3 hakimden 2’sinin oy çokluğuyla verilmiş biri AKP’den aday adayı… Atanamamış bir AKP Miletvekili’nin kararıyla  arkadaşlarımız tutuklandı ve Yargıtay hiç bir değerlendirme yapmadan 5 kişi hakkında onama yaptı” diye konuştu.

Özen, Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) devam eden dava süreci ile ilgili de Enis Berberoğlu örneğini vererek, “Enis Berberoğlu kararında da AYM sonradan ihlal kararı vermişti ve mahkeme ben bu kararı uygulamam demişti. Bunun üzerine AYM bir kez daha ihlal kararı vermiş Berberoğlu serbest kalmıştı” dedi.

Gezi Direnişi davasında karar çıktı! Osman Kavala ve Can Atalay’a verilen cezalar onandı

“ATANAMAMIŞ BİR AKP’Lİ ARKADAŞLARIMIZI TUTUKLADI”

Özen’in açıklamaları şöyle:

“Bugün verilen karar itibarıyla Türkiye’de hukuk güvencesinin tabutuna son çiviyi çaktı. Can Atalay’ın milletvekilliği nedeniyle Anayasa mahkemesinde devam eden bir süreç var. Anayasa mahkemesi ihlal kararı verdiğinde bu karar bağlayıcı olacak. Bir diğer madde de der ki:  ‘Milletvekili seçilmiş bir kişinin cezası kesinleşse de meclis kararı olmadan infaz edilemez’ Dolayısıyla kendisinin derhal tahliye edilmesi gerekir. Gezi Türkiye’nin gördüğü en demokratik en barışçıl halk hareketidir. Ne kadar uğraşırsa uğraşsınlar bir suç çıkmaz. Gezi gibi demokratik bir halk hareketine ‘Hükümeti cebir ve şiddet kullanarak devirmek suçundan cezalandırabiliyorsa bu iktidar en ufak bir demokratik hak kullanımını bu kapsama sokup darbe olarak niteleye bilir. Bu karar hukuken karar edilemez. 10 yıldır bu dava sürüyor. Arkadaşlarımız kaçmadılar. Kararı veren 3 hakimden 2’sinin oy çokluğuyla verilmiş biri AKP’den aday adayı… Atanamamış bir AKP Miletvekili’nin kararıyla  arkadaşlarımız tutuklandı ve Yargıtay hiç bir değerlendirme yapmadan 5 kişi hakkında onama yaptı. Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı’nın talimatıyla Vera’nın babası Hatay Halkının seçtiği Can Atalay hapiste. Tek bir somut delilin olmadığı dosyadan bahsediyoruz”

NEDEN SADECE YAPICI VE ALTINAY SERBEST?

“Yargıtay, Mücella Yapıcı yönünden diyor ki, ‘İlk baştan itibaren olayların içinde olmakla beraber yönlendirici pozisyonda olmadığını tespit ettik’ kararda da buna benzer bir şey görüyoruz. Hakan Altınay ve Mücella Yapıcı’nın suç işlediğine dair kuşkudan uzak delil yoktur deyip bozma kararı veriyor. Can Atalay’ın yönlendirmesi Osman Kavala’nın finansmanıyla sokağa çıkmışız Hükümeti devirmeye teşebbüs etmişiz. Buna inanmamızı bekliyorlar”

ENİS BERBEROĞLU ÖRNEĞİ

“Enis Berberoğlu kararında da AYM sonradan ihlal kararı vermişti ve mahkeme ben bu kararı uygulamam demişti. Bunun üzerine AYM bir kez daha ihlal kararı vermiş Berberoğlu serbest kalmıştı. AYM’nin infaz durdurma yetkisi de var. Can Atalay açısından hüküm kesinleşti ve infaz aşamasına geçildi. Eğer AYM bugüne kadar verdiği kararlar doğrultusunda aynı içtihattı sürdürürse derhal tahliye kararı verilmesi gerekecek.”