‘Can Atalay kararı görüşülürken AYM’den mahkemeye yazı gönderildi’

Yayın tarihi: 27 Ekim 2023 Cuma 12:00 pm - Güncelleme: 28 Ekim 2023 Cumartesi 12:06 am

Anayasa Mahkemesi, hak ihlali kararı verilen TİP Milletvekili Can Atalay’ın yargılamasını yapan mahkemeye yazı gönderdiği öne sürüldü. Öğlen gönderilen yazı sisteme akşam saatlerinde girildiği belirtildi.

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada tutukluyken Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye taleplerinin reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM), 25 Ekim’de hak ihlali kararı verdi. AYM kararına rağmen Can Atalay’ın tahliye edilmemesi üzerine avukatlar, bugün İstanbul Adliyesi’nde oturma eylemi yaptı.

‘MAHKEME SİSTEME SAATLER SONRA GİRDİ’

Halk TV’den Fırat Fıstık’ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi’nden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir yazı daha gönderildi. AYM’nin gönderdiği yazıda 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden kararını bildirmesi ve yeni yargılamaya ilişkin esas numarasının yazılması istendi.

AYM, gerekçeli kararında Atalay’ın tahliye edilmesi ve yeniden yargılanması gerektiğini belirtmişti. Bu yazıyla AYM, bir an önce tahliye kararı vermesi için yerel mahkemeyi bir kez daha uyarmış oldu.

Habere göre bu yazı öğle saatlerinde mahkemeye geldi fakat sisteme saatler sonra girildi. Yani 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu yazının sisteme girilmesini de geciktirmiş oldu.

Numan Kurtulmuş’tan Can Atalay açıklaması: AYM kararı ortada, Meclis gereğini yapacak

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, 25 Ekim’de Gezi Parkı Davası’nda 18 yıl hapse mahkûm edildikten sonra 14 Mayıs’ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde milletvekili seçilen Can Atalay’ın bireysel başvurusunu görüşmüştü.

Yüksek Mahkeme, Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiği sonucuna varmıştı.

Genel Kurul’un kısa kararı, hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Ancak heyet, 26 Ekim’de kararı görüşmeden mahkemeden ayrılmıştı.

Can Atalay’ın arkadaşlarından Çağlayan’da oturma eylemi!