Çamlıhemşin’in yayla yolundaki ağaçların kesimine de onay verildi!

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2019 Cumartesi 10:15 am - Güncelleme: 17 Ağustos 2019 Cumartesi 10:15 am

Rize İl Özel İdaresi’nin tartışmalı ihalesinin ardından aynı güzergâhta yer alan Palovit Vadisi – Hazindak yayla yoluna da izni verildiği ortaya çıktı.

Palovit Şelalesi ile Palovit Yaylası arasındaki bağlantıyı sağlayan yol düzenlenmesine ve betonlanmaya ilişkin yapılan skandal ihale gündeme gelmişti. İhaleye konulan maddeyle idari personeli inşaat süresi boyunca yurtiçi veya yurtdışı seyahatlerinin masrafları garanti altına alınmıştı.

Şimdi de Rize Çamlıhemşin ilçesi Palovit Vadisi – Hazindak yayla yoluna ve bu kapsamında orman kesimi yapılmasına 7 Haziran 2017 tarihinde bakanlık oluruyla izin verildiği ortaya çıktı. Bu yol, ihalesi yapılan yolla aynı güzergâhta. Bölge sakinleri konuyu, kararın iptali istemiyle mahkemeye taşıdı. Bölgede incelemelerde bulunan bilirkişi heyeti, raporunu 9 Temmuz’da Rize İdare Mahkemesi’ne sundu.

Bölge sakinlerinin açtığı davada bilirkişi, bölgenin eşsiz bir doğaya sahip olduğuna dikkat çekti ve “Alanı kaplayan doğal yaşlı ormanın korunmasında ülke ve insanlık adına daha çok (üstün) kamu yararı olduğu düşünülmeli” ifadelerini kullanarak uyarıda bulundu.

Davanın avukatlarından İbrahim Demirci, “Yol bitti, düzenleme çalışmaları sürüyor. Bilirkişi raporu, yurtdışı gezisinin anlamsızlığını ve ne manaya geldiğini gösteriyor. Bu yol, ihalesi yapılan yolla da kesişiyor. Palovit’e kıyıyorlar. Mahkemenin bir an önce karar vermesi gerekiyor” dedi.

Yaşlı ormanlarla kaplı

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, raporda yol güzergâhının ve çevresinin doğal güzelliklere sahip, ormanlık alanların içinden geçtiği ifade edildi. Yol yapım çalışmaları sırasında Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun aldığı kararların aksine yarma yapılan alanlarda kazı malzemesinin yol dolgusu olarak gelişigüzel kullanıldığına dikkat çekilen raporda, yabani ve evcil hayvanların geçişi sırasında arazinin doğal yapısının bozulmasından kaynaklı zorlukların yaşanacağı anlatıldı.

Raporda, açılan yolun esaslı bir katkı sunmayacağı kaydedilerek ayrıca arazinin de yaşlı ve kalın çaplı orman ağaçlarıyla kaplı olduğundan bahsedildi.

Kökleriyle koparıldı

İnşaat sırasında bir kısım ağaçların kökleri ile birlikte koparıldığını tespit eden bilirkişi, yol yapımı sırasında Koruma Bölge Komisyonu kararlarındaki kısıtlamaların çoğuna uyulmadığına dikkat çekti.

Yolun yapılmasında kamu yararı görmeyen bilirkişi raporunda raporunda son olarak “Palovit Vadisi’nin olduğu gibi korunmasının toplum ve dünya yararına olduğu, yol inşaatının ekosistemi ve yaban hayatı olumsuz etkileyeceği sonuç ve kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi.