Çalık Holding’den sorumluluktan kaçma savunması: Sadece finansal yatırımcısıyız

Yayın tarihi: 15 Şubat 2024 Perşembe 11:10 am - Güncelleme: 15 Şubat 2024 Perşembe 11:10 am

Erzincan İliç’te siyanürle altın aranan madende toprak kayması nedeniyle 9 işçinin toprak altında kaldığı Çöpler Altın Madeni’nin yerli ortağı Çalık Holding’ten açıklama yapıldı. Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Akil, “Operasyonel sorumluluğumuz yok, sadece finansal yatırımcıyız” dedi.

Siyanür sızıntısı ile 2022 yılında gündeme gelen ve sadece 16 milyon lira ceza kesilen Anagold Madencilik’in Erzincan İliç’teki maden ocağında siyanür atığının biriktirildiği belirtilen alanda toprak kayması meydana geldi. Kayan siyanürlü toprağın altında madende çalışan 9 işçi kaldı.

Maden faciasında yakınını bekleyen vatandaş isyan etti: Bize para verdi kanımızı emdi

Tüm uyarılara rağmen kapatılmayan ve ceza almasına rağmen kapasite artırmasına izin verilen Kanada ortaklığındaki Anagold Madenciliğin Türk ortağı Çalık Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Akil, facianın ardından “Operasyonel bir sorumluluğumuz yok. Sadece finansal yatırımcıyız” açıklaması yaptı.

Halktv.com.tr’den Seyhan Avşar Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Akil’e telefonla ulaştı.

Hükümet yetkililerinin gerekeni yaptığını dile getiren Akil, “Bu madende bizim operasyonel bir sorumluluğumuz yok. Sadece finansal yatırımcıyız. Şöyle düşünün X bankasından bir hisse alıyorsunuz. Bankada yaşanan herhangi bir şey sizi ilgilendirmez. Finansal olarak ortağız o kadar” diye konuştu.

“BU MADENİN ÇIKARTILMASININ TEK YOLU SİYANÜR”

“Anagold Madencilik Kanada, Amerika gibi ülkelerde Avrupa’da maden çıkarma faaliyetinde bulunamazken Afrika’yı ve ülkemizi tercih ediyor? Kamuoyunda da bu duruma büyük tepki var” şeklindeki soruya ise Akil, “Olur mu öyle şey neden yapamasınlar. Dünyanın her yerinde madenleri var, yapıyorlar. Ayrıca siyanür bu madenleri çıkarmanın tek yolu var” dedi.

“1 gr altın için 50 ton vatan toprağını mahvediyorlar. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna ise Akil, “Söylediğim gibi hükümet yetkililerimiz gereken açıklamaları yapıyor” diye yanıt verdi.

Kaynak: TELE1