Çağrı cihazları gibi telefonlar da patlatılabilir mi? Uzman TELE1’de anlattı

Yayın tarihi: 18 Eylül 2024 Çarşamba 10:48 am - Güncelleme: 18 Eylül 2024 Çarşamba 2:43 pm

İletişim Uzmanı Burak Toraman TELE1’de katıldığı Söz Bizde programında İsrail’in Lübnan Hizbullahı’nın çağrı cihazlarını nasıl patlattığını anlattı. Lityum pillere dikkat çeken Toraman, cep telefonlarının da aynı şekilde patlatılabileceğini söyledi.

İsrail’in Lübnan Hizbullahı üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarını patlamasının etkileri tüm dünyada yankı buldu. İsrail’in Lübnan’da çağrı cihazlarını patlatması sonucu 11 kişi yaşamını yitirdi 2 bin 700 kişi de yaralandı. İsrail’in bu saldırı nasıl yaptığını ve cep telefonlarında da bu tür patlamaların yaşanıp yaşanmayacağını İletişim Uzmanı Burak Toraman TELE1’de katıldığı Söz Bizde programında açıkladı.

İsrail’in siber saldırısının bilançosu ağırlaşıyor! Ölü sayısı arttı

Hizbullah’ın aylar önce akıllı cep telefonlarının kullanılmasının tehlikeli olduğunu duyurduğunu bu nedenle de çağrı cihazları kullanımına geçildiğini belirten Toraman, Hizbullah’ın saldırıdan önce çağrı cihazlarının atılması gerektiğini söylediğini aktardı.

İsrail’in Lübnan saldırısı dünyayı endişelendirdi! Cep telefonları da uzaktan patlatılabilir mi?

İsrail’in bu saldırısı hakkında bilgi veren Toraman,” Dağıtılan bu cihazların içerisine bazı eklemeler yapılarak patlamaya hazır hale getirilmiş olabilir. Birde ikinci bir ihtimal daha var lityum piller… Lityum piller patlama özellikli. Bu piller telefonlarda da var” dedi.

Çok etkili bir saldırı şekli olduğunu belirten Toraman, “Bir bomba bile gönderdiğinizde 3 bin kişiyi etkileyemeyebiliyor. Tek seferde hiç bir silah ateşlenmeden 3 bin kişiye zarar verildi. Sessiz öldürücü olarak nitelendirebiliriz. Son ana kadar kimsenin haberi olmuyor. Patlamadan önce bir sinyal sesinin geldiği söylendi bu taktik de olabilir patlaması için bir ateşleme modülü de olabilir” ifadelerini kullandı.

LİTYUM BATARYALARDAKİ TEHLİKE

Patlamalarda lityum bataryalara dikkat çeken Toraman saldırının nasıl düzenlendiği ile ilgili, “Telefonlarımızdan pay biçelim bir kaç uygulama açınca ateş gibi oldu denir. Kötü amaçlı yazılım sayesinde aynı anda binlerce içeriği gönderip işletim sistemini kaldıramadığı noktada patlayabilir. Lityum pilleri eritip patlayabiliyor. İçerisine bir bomba konduğunu düşünmüyorum. Görüntülerdeki gibi akıllı telefon patlamalarına benziyor” diye konuştu.

CEP TELEFONLARI DA PATLATILABİLİR Mİ?

Cep telefonlarının da bu yöntemle patlatılabileceğinin altını çizen Toraman, “Cep telefonlarında da kötü amaçlı yazılımlar binlerce içeriği telefonlara yükleyip işletim sistemini çökertebilir. Bu sayede de pillerde bir sıcak artışı meydana getirip pil patlaması yaşanabilir. Aynı bu insanların sıradan hayatta yaşadığı gibi” dedi.

“İSRAİL DİJİTAL CİHAZLARLA DA SALDIRMAYI PLANLIYOR”

Bu tür saldırıların önüne geçmenin zor olduğunu ancak markaların önlemler aldığını belirten Toraman, İsrail’in 10 Temmuz’daki anlaşmasını hatırlatarak “İsrail 10 Temmuz günü, Microsoft, Amazon, Google gibi şirketlerle 1.2 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladılar. İstihbarat verilerini sağlamak için… Bu İsrail’in savaşı sadece fiziksel olarak kazanmayı düşünmediğini, dijital medya ve cihazlarla da saldırmaya düşündüğünü gösteriyor. Burada biz de dezavantajlı duruma düşebiliriz. İsrail açıkça diyor ki ben elinizdeki cihazlara ulaşabilen şirketlerle açık bir protokol yaptım” ifadelerini kullandı.

Toraman İsrail’in patlattığı cihazların Türkiye’de 750 lira gibi bir fiyattan satıldığını söyledi.

 

Kaynak: TELE1