Büyükşehir, yanan evleri küllerinden yeniden inşa ediyor

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2020 Pazartesi 2:26 pm - Güncelleme: 13 Temmuz 2020 Pazartesi 2:26 pm

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yangın mağduru dar gelirli yurttaşlar için bu yıl yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Büyükşehir, yurttaşların yanan evlerini onarıp, eskisinden daha kullanışlı bir hale getirmeye başladı. Yılın ilk yarısında 3 evin onarımını tamamlayan Büyükşehir, Akdeniz İlçesi’ndeki bir evin de tadilatını sürdürüyor. Büyükşehir, ayrıca 1 Nisan 2019’dan bu yana yangın ve selden hasar gören 179 haneye 541 eşya yardımında bulundu.

Mezitli İlçesi Davultepe Mahallesi’nde onarılan evin son halini inceleyen Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serdal Gökayaz, “İlk haliyle şu anki hali arasında tanınmayacak noktada bir değişim söz konusu. Bu anlamda çalışmanın ortaya olumlu bir etki koyacağını görüyor ve inanıyoruz” dedi. Yangın mağduru Fatma Kalan ise, “Böyle bir mucize olacağı, bu evin bu hale geleceği aklıma gelmezdi. Yardımcı olmasalardı, bu duruma getirmeselerdi, ben hiçbir şey yapamayacaktım” diye konuştu.

Sosyal belediyeciliğin en iyi örneklerini sunan Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Yangın mağduru dar gelirli yurttaşların evlerini onarmaya başlayan Büyükşehir, yılın ilk yarısında 3 hanenin tadilatını tamamladı. Akdeniz İlçesi Mahmudiye Mahallesi’ndeki yanan bir evde çalışmalarını sürdüren Büyükşehir ekipleri, ayrıca 1 Nisan 2019’dan bu yana yangından ve selden hasar görmüş 179 haneye 541 eşya yardımında bulundu.

Yılın ilk aylarında yanan 3 ev onarıldı

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın yürüttüğü çalışmayla, yılın ilk aylarında 3 evin onarımı hızla tamamlandı. Mezitli İlçesi Davultepe Mahallesi ile Erdemli İlçesi Çamlı ve Tömük Mahallesi’nde yaşayan yangın mağduru yurttaşların evleri daha kullanışlı ve güzel bir hale getirildi. Aradan geçen salgın sürecinde tadilat çalışmalarına ara veren ekipler, yeni normalleşme sürecinin başlamasıyla Akdeniz İlçesi Mahmudiye Mahallesi’ndeki bir evin onarım çalışmalarını başlattı.

Yeni normalleşme sürecinde Çelikel Ailesi’nin evinde çalışmalar başladı

Akdeniz İlçesi Mahmudiye Mahallesi 4812. Sokak’taki evde çıkan yangınla Çelikel Ailesi, zor bir süreçle karşı karşıya kaldı. Bıçak bileme işiyle uğraştığını belirten 50 yaşındaki İbrahim Çelikel, 3+1 evde eşi Sevinç ve oğlu Savaş Çelikel ile birlikte yaşadıklarını söyledi. Kredi ödemesi devam eden evde çıkan yangın, ekonomik sıkıntılarla mücadele eden aileyi zorlu bir sürecin içerisine sürükledi. Yangın mağduru ailenin sıkıntısına Büyükşehir Belediyesi çare oldu. Büyükşehir’in sosyal hizmet uzmanlarının inceleme ve hasar tespitinin ardından evde tadilat çalışmaları başlatıldı.

“Yeni bir çalışmayı hayata geçirdik”

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serdal Gökayaz, yangın mağduru yurttaşlara bazı yardımlarda bulunduklarını ancak evlerdeki hasarların onarılma çalışmasının 2020 yılı içerisinde hayata geçirildiğini söyledi. Yangından sonra eşyalar kadar binaların da ciddi hasar gördüğünü belirten Gökayaz, “Evlerinde yangın çıkan vatandaşlarımıza birtakım desteklerde bulunuyoruz. Bu, büyük ölçüde ev eşyası oluyor. Bununla beraber yeni bir çalışmayı hayata geçirdik. Yangın sonrasında sadece eşyalarda değil, binada da birtakım problemler ortaya çıkabiliyor. Biz de yangın sonrasında evlerin boya, badana ile tamiratı konusunda bir çalışmayı hayata geçirmeyi uygun bulduk” dedi.

“Gelen raporlara istinaden çalışmalarımız sürecek”

2020 yılında başlayan çalışmanın salgın sürecinde duraksama dönemi yaşadığını fakat yeni normalleşme süreciyle birlikte sürdürüldüğünü de ifade eden Gökayaz, “Bu çalışma 2020 yılında, Şubat ayı gibi başladı. Şubat döneminde 3 eve başlamıştık, araya bir salgın süreci girdi. Şu anda Tömük, Çamlı ve Davultepe’de 3 evimizi onardık. Mahmudiye Mahallemiz’deki bir evi de şu anda onarmaktayız. Gelen raporlara istinaden çalışmalarımız sürecek” diye konuştu.

“Çalışmanın ortaya olumlu bir etki koyacağını görüyor ve inanıyoruz”

Mezitli İlçesi Davultepe Mahallesi’nde onarımı tamamlanan evin son durumunu inceleyen ve yangın mağduru Fatma Kalan’a hem geçmiş olsun hem de hayırlı olsun dileklerini ileten Gökayaz, evin ilk halinden çok daha iyi bir görünüme kavuştuğunu vurgulayarak, “Açıkçası yangın sonrası ilk fotoğrafları gördüğümüz zaman çok üzülmüştük. Fakat usta arkadaşlarımız, eve geldi ve hızlı bir şekilde tamiratını gerçekleştirdi. İlk haliyle şu anki hali arasında tanınmayacak noktada bir değişim söz konusu. Bu anlamda çalışmanın ortaya olumlu bir etki koyacağını görüyor ve inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Yardımcı olmasalardı, bu duruma getirmeselerdi, ben hiçbir şey yapamayacaktım”

Yangın mağduru 57 yaşındaki Fatma Kalan ise kirada oturduğu evin yangından sonra tarif edilemez bir duruma geldiğini söyledi. Babasının emekli aylığıyla geçindiğini belirten Kalan, hem eşyalarının hem de geçinmesi için gerekli nakidin de yangında kül olduğunu ifade etti. Kalan, evin Büyükşehir tarafından onarılarak, eskisinden daha kullanışlı bir hale getirilmesinden büyük mutluk duyduğunu sözlerine ekledi. Kalan, şöyle dedi:

“Bu yaşa kadar geldim, hiç böyle bir şey yaşamadım. Her yer simsiyahtı. Halen bu psikolojiyi düzeltemedim. Allah kimsenin başına vermesin. Başkanımız’dan da Allah razı olsun. Ellerinden geleni yaptılar. Böyle bir mucize olacağı, bu evin bu hale geleceği, tekrar böyle bakacağım aklıma gelmezdi. Yardımcı olmasalardı, bu duruma getirmeselerdi, ben hiçbir şey yapamayacaktım. Vahap Başkanımız’a saygılarımı sunuyorum. Allah onu bütün kazalardan, belalardan korusun. Kimseyi darda zorda bırakmadılar.”

15 ayda yangın ve sel mağduru 179 haneye 541 eşya desteği

Büyükşehir Belediyesi, ayrıca 1 Nisan 2019’dan bu yana yangından ve selden hasar görmüş 179 haneye 541 eşya desteğinde bulundu. İlgili yönetmeliğin 8. Maddesi’nde yer alan “Yangında belirli bir süre kendisinin ya da geçindirmekte olduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan bireylere temel ev eşyası niteliğinde ayni yardım yapılabileceği” hükmü çerçevesinde yardımlarını sürdüren Büyükşehir, 15 aylık süreçte 82 buzdolabı, 80 çamaşır makinesi, 46 fırınlı ocak, 127 bazalı yatak ve 206 çekyat yardımında bulundu.