Büyükşehir ile taksiciler arasına şimdi de mahkeme girdi

Yayın tarihi: 11 Temmuz 2020 Cumartesi 11:10 am - Güncelleme: 11 Temmuz 2020 Cumartesi 4:12 pm

Taksiciler, tecavüz gibi yüz kızartıcı davranışlarda bulunulması ve haksız kazanç sağlanması durumunda “Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi”nin süresiz iptal edilmesini sağlayan yasal düzenlemelerin iptali istemi ile İBB’ye dava açtı. İBB Sözcüsü Murat Ongun, “Takdiri İstanbullulara bırakıyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası, İstanbul 3. İdare Mahkemesi’ne başvurarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) kararı ile düzenlenen Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi’nde (TUDES) yer alan bazı maddelerin iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.

Mahkeme, 11 Haziran 2020 tarihinde dava konusu işlemin yasal dayanaklarının sorulmasına, davalı İBB’den savunma alındıktan sonra inceleme yapılmasına karar verdi.

TECAVÜZ GİBİ YÜZ KIZARTICI EYLEMLERDE İPTAL EDİLİYORDU

İptali istenen maddeler arasında tecavüz ve benzeri toplumda infial yaratabilecek yüz kızartıcı eylem veya davranışlarda bulunulması halinde suçu işleyene TCK kapsamında verilecek cezaların haricinde suçu işlememiş olan tarafa da ceza uygulanmasına ilişkin 9’uncu maddenin yer alması dikkat çekti.

HAKSIZ KAZANÇTA İPTAL EDİLMESİNİ ÖNGÖREN MADDENİN DE İPTALİNİ İSTEDİLER

Haksız kazanç sağlanması, yolcunun dolandırılması halinde, eylemi gerçekleştiren sürücünün araç kartını süresiz iptal eden ve ek olarak aracın 7 gün izin belgesinin askıya alınmasını içeren 17. maddenin de iptali istendi.

Yolcuya, denetim görevlilerine, diğer sürücülere veya üçüncü şahıslara fiili saldırıda bulunulması, kavgaya karışılması, kişilerin darp edilmesi durumunda taşımacı ve şoförlere ayrı ayrı ceza uygulanmasına ilişkin maddenin de iptali talep edildi.

İBB’DEN TEPKİ

İBB sözcüsü Murat Ongun, karara, “Açılan bu dava tecavüz, cinsel taciz, yolcuya sahte para verme, darp etme, dolandırma gibi suçları işleyenlere İBB olarak verilen cezayı kaldırtmak maksatlıdır. Takdiri İstanbullulara bırakıyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

TARTIŞTIĞI KİŞİYİ, CİNSEL ORGANINI GÖSTEREREK TACİZ ETMİŞTİ

Öte yandan takcisilerin dava açtığı İBB, Beyoğlu’nda tartıştığı vatandaşa cinsel organını göstererek taciz eden taksi şoförünün “Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi”ni iptal etmişti. Taksicilerin bu kararı, “Kimi savunuyorsunuz?” sorusunu akla getirdi.