Büyükşehir Engelsiz Yaşam Merkezi’nde mutluluğun resmi: Memo

Yayın tarihi: 22 Kasım 2020 Pazar 4:11 pm - Güncelleme: 23 Kasım 2020 Pazartesi 4:14 pm

Annesi Meryem Subaşı tarafından yürüyemediği için 14 aylıkken Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’ne getirilen ve hızlı bir şekilde eğitimlerine başlanan down sendromlu Mehmet Akif Subaşı yani namı diğer “Memo”, 10 aylık eğitim sürecinin ardından artık hem yürümeye, hem de kelime kullanmaya başladı. Merkezin gözdesi haline gelen Memo, müzik eşliğinde çiftetelli bile oynuyor.

Merkeze ilk getirildiğinde Mehmet Akif’in süründüğünü ve kelime kullanamadığını belirten Anne Meryem Subaşı, “Hem Mehmet Akif adına hem de diğer tüm çocuklar adına Vahap Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu tesis çok güzel. Onlar için kurulmuş bir hazine gibi diyebilirim” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nin başarılı eğitimcileri tarafından sunulan ücretsiz hizmetlerle özel gereksinimli çocukların gelişimlerine katkı sağlanıyor. Bunun bir örneği de down sendromlu Mehmet Akif Subaşı; yani eğitimcilerin namı diğer Memo’su. Annesi tarafından yürüyemediği için 14 aylıkken Engelsiz Yaşam Merkezi’ne getirilen Memo, başarılı eğitimcilerin 10 aylık terapisi sonucunda yürümeye ve kelime kullanmaya başladı. Artık müzik eşliğinde çiftetelli bile oynayan Memo’nun merkezdeki hareketliliği ile anne Meryem ve baba

MUSTAFA SUBAŞI’NIN YANI SIRA TÜM EĞİTİMCİLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Memo’nun gelişimine, ablası Ayşe Miray da oyunları ile katkı sağlıyor. Evde, ablası Ayşe Miray ile oyunlar oynayan Memo, ablasının söylediği kelimeleri tekrar ediyor, her gün yeni bir kelime öğreniyor.

“MEHMET AKİF YÜRÜMEYE VE KELİME KULLANMAYA BAŞLADI”

Mehmet Akif daha 14 aylıkken Büyükşehir Engelsiz Yaşam Merkezi’ni keşfettiklerini söyleyen Anne Subaşı, “O dönem oğlumuz sürünüyordu ve kelime kuramıyordu. Daha sonrasında hemen seanslara başladık. Bilge Hoca’nın bize çok fazla katkısı oldu. Aynı zamanda merkezin de. Böylelikle Mehmet Akif yürümeye ve kelime kullanmaya başladı. Süreç çok daha hızlı ilerledi. Mehmet Akif şimdilik çok rahat yürüyor ve kullanabildiği kelimeler de çok fazla. Aynı zamanda rehabilitasyon desteği de alıyoruz. Orada da fizyoterapist 2 bireysel öğretmenimiz var. Onlarla birlikte aslında ekip halinde çalışmış oluyoruz. Onların verdiği bütün ödevleri de ben bire bir evde gerçekleştiriyorum. Belki de bu kadar iyi gelişim sağlamasının bir nedeni de bu olabilir. Ailenin desteği de çok önemli çünkü” diye konuştu.

“BU TESİS ONLAR İÇİN BİR HAZİNE”

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde her türlü olanağın sunulduğu, bu nedenle hem Mehmet Akif hem de diğer tüm çocuklar adına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkürlerini sunan Anne Subaşı, “Bu tesis çok güzel. Onlar için kurulmuş bir hazine gibi diyebilirim” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE DE ONLİNE BİR ŞEKİLDE DESTEK OLDUK”

Yürüttüğü başarılı eğitimlerle Mehmet Akif’in yürümesine ve kelime kullanmasına olanak sağlayan eğitimcilerden Fizyoterapist Bilge Yıldırım ise, “Mehmet Akif buraya geldiğinde sadece sürünüyordu. Biz onu yaş grubundan dolayı hemen acil bir eğitim planına aldık. Bu süreçte bize ailemizin çok katkısı oldu. Çünkü tüm süreci ailemiz bizimle takip etti. Aynı zamanda rehabilitasyon öğretmenleri ile birlikte çalıştık. Burada yaptığımız duyusal aktivitelerle Mehmet Akif hızlıca emekledi. Daha sonra sesler çıkarmaya başladı ve yürüdü. Pandemi döneminde de biz Mehmet Akif’i boş bırakmadık, online bir şekilde görüntülü destek hattımızdan destek olduk. Şimdi de burada hijyene dikkat ederek derslerimize devam ediyoruz. Bu aşamada bize hem rehabilitasyonu hem de ailesi çok yardımcı oldu. Bu bir ekip işidir” diye konuştu.

“BU TESİS ONLAT İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KAYNAK”

Başkan Seçer’in down sendromlu çocuklar için sınıf kurulmasını ve her engel grubuna hizmet etmelerini sağladığını kaydeden Yıldırım, “Şu anda bizim A’dan Z’ye bütün materyallerimiz var. Çocuklarımız çok yoğun ve sürekli bir şekilde bu eğitimden faydalanabiliyorlar. Sürekli takibimizdeler. Aynı zamanda özel eğitim öğretmenlerimiz ve psikologlarımız da çocuklarımızı destekliyor. Bu tesis onlar için çok önemli bir kaynak” dedi.