Büyükelçi Mercan, Biden’a 1 yıl sonra güven mektubunu sunuyor

Yayın tarihi: 5 Nisan 2022 Salı 10:36 am - Güncelleme: 5 Nisan 2022 Salı 1:23 pm

TELE1 WASHINGTON | YILMAZ POLAT

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, ABD Başkanı Joe Biden’a güven mektubunu elden verecek.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın bugün Beyaz Saray’da Başkan Biden tarafından kabul edilerek güven mektubunu elden vereceği bildirildi.

Geçen yıl Mart ayında Washington’a gelen Büyükelçi Mercan, Joe Biden’ın 24 Nisan günü 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak tanımlamasından bir gün önce Washington’da bir restoranda Ulusal Güvenlik Dairesi’nden Amanda Sloat’a güven mektubunu vermişti.

Murat Mercan, bir yıl aradan sonra Biden tarafından kabul edilerek AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yazdığı güven mektubunu sunacak.

Mercan, ‘hakikatı aramak’ rumuzlu kişisel Twitter hesabından “Çok polemik konusu olduğu için yazıyorum” dedi, “Pandemi nedeniyle ABD Başkanı’na güven mektubunu elden veremediğini” yazdı.

Mercan’ın güven mektubunu geçen yıl bir restoranda Ulusal Güvenlik Dairesi’nden Sloat’a verdiğini TELE1 duyurmuştu.

Mercan’ın Biden’a güven mektubunu sunduğu gün ‘Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması’nın başlatıldığı açıklandı.

Geçen Ekim ayında Biden’la Erdoğan Roma’da yapılan G-20 zirvesi sırasında ‘savunma ve ekonomişk işbirliğini ilerletmek için’ bir makenizma kurulmasında mutabık kalmışlardı.

Bu kapsamda Ankara’da bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland’la Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal arasında heyetlerarası bir görüşme yapıldığı açıklandı.

Açıklamada, Stratejik Mekanizma çerçevesinde Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantının bu yıl içinde yapılmasının planlandığı bildirildi.

Erdoğan Yönetimi, 40 adet F-16 savaş uçağı alımı ile 80 F-16’nın modernizasyon kiti için resmi talepte bulunmuştu. Erdoğan G-20 zirvesi sırasında Roma’da Biden’la görüştükten sonra ‘ABD Başkanı’nın F-16 satışına olumlu yaklaştığını’ söylemişti.

Ancak yönetim şimdiye kadar Kongre’den resmen böyle bir istekte bulunmadı.

Biden’ın görüşmede S-400 Rus fize sistemiyle ilgili kaygılarını dile getirdiği de açıklanmıştı.