Büyükelçi krizinde son nokta: Çavuşoğlu faktörü ve ev hapsi gündemde

Yayın tarihi: 26 Ekim 2021 Salı 9:52 am - Güncelleme: 26 Ekim 2021 Salı 10:34 am

Büyükelçi krizi bitti, geri adım tartışmaları başladı. Tartışmalar sürerken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun görevi bırakacağı ve Kavala’nın cezasına ev hapsinde devam edebileceği iddiaları gündeme geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesini istemesi Büyükelçi krizine yol açtı. Tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yapan 10 büyükelçinin Viyana Sözleşmesi’ni esas alacaklarını açıklamaları üzerine kriz şimdilik bitti.

Sosyal medyada AKP’ye yakın hesaplardan ‘zafer’ paylaşımları yapılırken muhalefet Erdoğan’ı ‘Geri adım’ attığını iddia etti.  İktidarın yanında yer alan Doğu Perinçek bile, ‘Büyükelçilerin Viyana Sözleşmesi’ne riayet edecekleri yönündeki açıklamanın geri adım olarak yorumlanamayacağını söyledi.  Tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki çağrının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verildiği vurgulandı. Kavala için 30 Kasım tarihine kadar mühlet verilmişti.

‘ÇAVUŞOĞLU GÖREVİ BIRAKACAK’ İDDİASI

Bu krizden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da etkilendiği söyleniyor. Bir başka tartışma ise Türkiye’nin Osman Kavala konusunda geri adım atmayacağı. Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgilere göre tutuklu iş insanı Osman Kavala, cezasına ev hapsinde devam edebilir.

DW Türkçe’den Hilal Köylü’nün haberine göre Çavuşoğlu, “Büyükelçiler ‘istenmeyen kişi’ ilan edilirse, ben de bakanlıktan gitmek zorunda kalırım” mesajını verdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise Çavuşoğlu’nun bu ifadelerine “Yapacak bir şey yok” yanıtını verdi.

Büyükelçilerin “istenmeyen kişi” ilan edilmesinin Türkiye’nin önemli işbirliklerine zarar vereceğinden endişe eden AKP’li kurmayların da Erdoğan’la temas kurup krizin çözümü için formül arayışına girdiği ifade edildi. Ardından Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri’nin devreye girdiği ve büyükelçiliklerin Türkiye’nin iç işlerine karışmamayı kabul etmelerinin sağlandığı belirtiliyor.

İSTENMEYEN ADAM KRİZİNİN YANKILARI SÜRÜYOR

Büyükelçi krizinin ardından ‘kim geri adım attı?’ tartışması başladı. Tartışmalara Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Davutoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesine yönelik gerçekleşmeyen talimatı için, “Ya yapmayacağın şeyi söylemeyeceksin ya da söylüyorsan yapacaksın. Böyle bir liderin, böyle bir ülkenin sözünü artık kim ciddiye alır” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi emrinin milli çıkarları korumak amacıyla verilmediğini söyledi. “Dönüp bir bak halkın sofrasına” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ekonomik kriz sürecine işaret etti.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise Ulusal Kanal’da yaptığı değerlendirmede büyükelçilerin Viyana Sözleşmesi’ne riayet edecekleri yönündeki açıklamanın geri adım olarak yorumlanamayacağını söyledi. Perinçek, “Viyana Sözleşmesi’ne gönderme yapılmış. Kendilerinin Viyana Sözleşmesi’ni ihlal ettiklerine dair bir ifade yok. Burada bir tuzak var.” ifadelerini kullandı.

AKP hükümetinin ilk Dışişleri Bakanı ve partinin kurucularından Yaşar Yakış da büyükelçilerin ‘istenmeyen adam’ ilan edileceğine yönelik söylemler hakkında konuştu. Cumhuriyet’e açıklama yapan Yakış, “’Persona non grata’ ilanı bir ülkeye savaş açmaktan bir önceki aşama sayılır” dedi.

“RESMİ BİLDİRİM YAPILMADI”

Merdan Yanardağ: Büyükelçilerin açıklamasında geri adım yok

Yankılar muhalefette sürerken Almanya, Fransa ve Finlandiya’dan “Bize resmi bildirim yapılmadı” yönünde açıklama geldi. Son olarak ise ABD Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin, büyükelçilerin yaptığı çağrının Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, “ABD olarak Türkiye ile ortak önceliklerde iş birliği arayışındayız. Herhangi bir anlaşmazlığı gidermek için diyalog kurmaya devam edeceğiz. İlerlemenin en iyi yolunun karşılıklı çıkar konularında iş birliği yapmak olduğuna inanıyoruz ve Türkiye ile birçok konuda ortak çıkarlarımız olduğunu biliyoruz. Mevcut Büyükelçi görev süresi boyunca Türkiye’de kalacak” ifadelerini kullandı.

Üç ülkeden daha ‘büyükelçi’ açıklaması geldi

Emekli Büyükelçi Demiralp: Geri adım yok, ABD zorluktan kurtardı

ABD Dışişleri: Kavala’yla ilgili açıklama Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesiyle tutarlıdır

ABD’den sonra büyükelçiliklerden ardı ardına “istenmeyen adam” açıklaması